Alevilerden dağ keçilerinin katledilme planına tepki

Alevi örgütleri, Türk devletinin dağ keçilerinin katledilmesi için ihale açmasına tepki gösterdi, uluslararası kurumları sorumluluklarını yerine getirmeye çağırdı.

Alevi örgütleri, Türk Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Dersim’de 17 dağ keçisinin katledilmesi için ihale açmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Açıklamada, "Dersim Reya Heq/Raa Haq inancında ve Kürt kültüründe dağ keçileri kutsal kabul edilir ve dokunulmaz" denildi.

'SİSTEMATİK SALDIRILARIN PARÇASI'

"Dağ keçilerinin katledilmesine yönelik alınan bu karar Dersim’e, Alevilere ve Kürtlere dönük yapılan sistematik saldırıların bir parçasıdır" vurgusunun yapıldığı açıklamada, "Devlet, Kürdistan’da bir asırdan beri sürdürdüğü yok etme politikasını toplumun bütün maddi ve manevi değerlerine, doğasına, yaban yaşamına saldırarak sürdürüyor. Kürdistan coğrafyasının fauna ve florasına yönelik kırım politikası yürütülüyor" diye kaydedildi.

'AVRUPA KURUMLARI SORUMLULUK ALMALI'

Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin taraf olduğu Avrupa Yaban Hayatı ve Yaşam Ortamlarının Korunması (BERN) Sözleşmesi gereğince dağ keçilerinin kesin korunma altında olan türler arasında yer aldığına dikkat çekilen açıklamada, "Avrupa Konseyini, Uluslararası Doğayı Koruma Birliğini, Ekoloji hareketlerini, ve hayvanseverleri, planlanan bu katliam karşısında sorumluluk almaya davet ediyoruz" ifadeleri kullanıldı.

İMZACI KURUMLAR

Açıklamada imzası bulunan kurumlar şunlar:

"Dersim İnşa Kongresi

Dersim Soykırım Karşıtı Derneği

Hınıs Der

Dersim İnşa Kongresi, İsviçre

Karakoçan İnisiyatifi

Koçgiri Kültür Merkezi

Kormeçliler Derneği

Kürecikler İnisiyatifi

MARDEF (Maraş Dernekleri Federasyonu)

Varto Der."