Açlık grevi direnişleri selamlandı

İsveç’in Uppsala ve İtalya’nın Floransa ile Pisa kentlerinde tecrit protesto edilirken, açlık grevlerine dikkat çekildi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan ağırlaştırılmış terciti ve Öcalan’ın sağlık, güvenlik ve özgürlüğü için düzenlenen açlık grevleri eylemlerine dikkat çekmek amacıyla Uppsala, Pisa ve Floransa’da eylemler düzenlendi.

UPPSALA

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik tecridin kaldırılması talebiyle 66. gündür açlık grevini sürdüren HDP Milletvekili Leyla Güven'le dayanışma amacıyla İsveç'in Uppsala kentinde bir miting ve yürüyüş düzenlendi.

Saat 14.00 sularında Slottsbacken Meydanı'nda bir araya gelen yüzlerce Kürdistanlı, ellerinde Kürt Halk Önderi Öcalan'a yönelik tecridin kaldırılması ve Güven'in talebinin karşılanması gerektiğine dikkat çekilen pankart, PKK, YPG/YPJ bayrakları taşıyarak Storatorget Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti.

Yürüyüş boyunca tecridi kınayan ve Güven'in eylemine destek veren konuşmalar yapıldı. “Leyla Güven'in talebi talebimizdir”, “Leyla Güven'le dayanışmaya”, “Öcalan'a özgürlük”, “Faşist katil Erdoğan”, “PKK halktır, halk biziz” gibi Türk devletini kınayan ve Öcalan'ın serbest bırakılmasını talep eden sloganlar atıldı.

Uppsala Demokratik Kürt Toplum Merkezi adına bir konuşma yapan Yekbun Alp, Öcalan'ın Türkiye ve Ortadoğu'da barışı sağlayacak tek lider olduğunu belirterek CPT'yi görevini yapmaya ve İmralı Adası'na gitmeye çağırdı.

Alp, cezaevlerinde ve Strasbourg'da Öcalan'a yönelik tecridin kaldırılması için açlık grevine gidenleri kitle ile birlikte üç kez “slav” diye haykırarak selamladı.

LİBERAL PARTİ: GÜVEN CESUR VE ÖRNEK BİR İNSAN

Uppsala Belediyesi Şube Müdürü ve Liberal Parti Grup Başkanı Mohamad Hassan, Güven'in kendisi için değil Öcalan'a yönelik tecridin kaldırılması için açlık grevine giden cesur ve örnek bir insan olduğunu söyledi.

Türk devletinin Öcalan'a tecrit uygulayarak uluslararası yasaları çiğnediğini belirten Hassan, İsveç hükümeti ve Avrupa Birliği'ne tecririn kaldırılması için harekete geçmeleri çağrısı yaptı.

SOL PARTİ: TECRİT KALDIRILMALI, MİLLETVEKİLLERİ SERBEST BIRAKILMALI

Leyla Güven'in direnişini selamlayarak konuşmasına başlayan Sol Parti Milletvekili IlonaSzatmari Waldau, Öcalan'a yönelik tecridin kaldırılması için açlık grevi yapan Leyla Güven'i desteklediklerini söyledi ve tüm HDP milletvekillerinin serbest bırakılmalarını istedi.

Türk devletine Öcalan'a yönelik tecridi kaldırması çağrısında bulunan Waldau, “Güven'in talebi bizim de talebimizdir” dedikten sonra Sol Parti olarak PKK'nin terör örgütleri listesinden çıkarılmasını istediklerini söyledi.

ÇEVRE PARTİSİ YEŞİLLER: TECRİTCİ TÜRKİYE AB'YE GİREMEZ

Çevre Partisi Yeşiller'in Avrupa Parlamenteri Bodil Valero, Türkiye'nin uzun süreden beri demokrasiden uzaklaştığını ve ülkede ağır insan hakları ihlalleri yaşandığını söyledi. Yıllardır Öcalan'ın ailesi ve avukatları ile görüşmesini yasaklayan bir devletin hukuk devleti olmadığının altını çizen Valero, “Türkiye bu şekilde Avrupa Birliği'ne giremez” dedi.

Aralık ayında Ankara'yı ziyaretinde görüştüğü Türk yetkililerinin kendisini Kürtleri desteklemekle suçladıklarını söyleyen Valero, “Sorun insan hakları sorunu. Bir ülke Türkiye'nin yaptığı gibi bir başka ülkeyi işgal edemez. Ben insan haklarını, Öcalan'ın hakkını ve cezaevlerindeki tüm milletvekillerinin haklarını savunuyorum ve savunmaya devam edeceğim” şeklinde konuştu.

SOSYAL DEMOKRAT İŞÇİ PARTİSİ: ERDOĞAN ROJAVA'NIN GELECEK VİZYONUNDAN KORKUYOR

Sosyal Demokrat İşçi Partisi Milletvekili Kadir Kasırga, tüm diğer tutsaklar gibi Öcalan'ın da hakları olduğunu belirttikten sonra Türkiye'nin tutsakların haklarını güvence altına alan uluslararası sözleşmeleri imzaladığını belirterek devamında şunları kaydetti.

“Avrupa Birliği ve İsveç'te bu yasaların yaşama getirilmesi bizim sorumluluğumuzda. Türkiye'deki gelişmeler ters yönde. Pek çok milletvekili tutuklu. Selahattin Demirtaş'ın 143 yıl hapis cezasına çarptırılması isteniyor. Ama AHİM Demirtaş'ın serbest bırakılmasına karar verdi.”

Türk devletinin her gün insan haklarını ihlal ettiğini hatırlatan Kasırga, Erdoğan'ın Türk devletinin Rojava'ya yönelik tehdit ve işgal planlarına şu ifadelerle tepki gösterdi.

“Erdoğan'ı ne korkutuyor? Erdoğan ve Türk devletini Rojava'nın gelecek vizyonu korkutuyor. Eşitlikçi bir düzen Erdoğan'ı korkutuyor. Kurumlar eşitlik üzerine inşa edilmiş. Erdoğan'ı bu korkutuyor. Tüm etnik köken ve inançtan insanlar eşit. DAİŞ Türkiye'nin komşusu olduğunda Erdoğan sesini çıkarmadı. Ama Kobanê'ye DAİŞ saldırdığında sevindi.”

Avrupa ve İsveç'in DAİŞ çetelerini yenilgiye uğratan YPG/YPJ'ye borcu olduğunu söyleyen Kasırga, dış dünyaya Rojava ve Leyla Güven'in vizyonları için sürdürdükleri mücadeleye destek olmaları çağrısı yaptı.

PİSA/FLORANSA

İtalya’nın Pisa ve Floransa kentlerinde de İtalyanlar ve Kürtler düzenledikleri ortaklaşa eylemlerle Güven’in durumuna dikkat çekti.

Öcalan’a yönelik uygulanan ağırlaştırılmış tecridin protesto edildiği her iki eylemde, Leyla Güven’in başta olmak üzere, cezaevleri, Güney Kürdistan, Galler ve Strasbourg’daki açlık grevleri dinenişçileri de selamlandı.

YPG/YPJ, PKK bayraklarının da taşındığı eylemde yapılan açıklamada Öcalan’ın felsefesinin en büyük insanlık felsefesi olduğu ve en fazla DAİŞ’e karşı mücadelede insanlık değerlerinin korunduğuna da dikkat çekildi.

Her iki eylem sloganlarla sona erdi.