Açlık grevcilerinden İsveç Parlamentosu önünde eylem

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a uygulanan tecridin kaldırılması için 1 Nisan günü Stockholm'de açlık grevi başlatan Kürdistanlılar, açlık grevinin 2. gününde İsveç Parlamentosu önünde bir eylem gerçekleştirdi.

Açlık grevlerinin ve Öcalan'a uygulanan tecridin tartışılacağı oturum öncesi parlamento binası önüne gelen eylemciler, üzerinde İngilizce “Açlık grevcileriyle dayanışma, tecride son ve Öcalan'a özgürlük” yazılı pankart ve Leyla Güven'in resimlerinin yer aldığı HDP dövizlerini taşıdı.

Çevreden geçenleri açlık grevleri ve Öcalan'a uygulanan ağırlaştırılmış tecrit hakkında yazılı ve sözlü bilgilendirdi.

Eylemcilerden biri, Dışişleri Bakanı Margot Wallström önlerinden geçtiği sırada kendisine Türkiye, Kürdistan ve Avrupa'da süren açık grevlerini hatırlattı. Wallström, konuyu az sonra parlamentoda ele alıp tartışacaklarını söyledi.

Bu arada İsveç'te turist olarak gelen yaşlı bir adam ile kızı, ANF'ye yaptıkları açıklamada açlık grevcilerinin HDP dövizlerini parlamento binası önünde görünce çok şaşırdıklarını söyledi.

Ülkede yoğun bir baskı ortamı olduğunu ve HDP'nin seçimlerde izlediği stratejinin AKP ve Erdoğan Hükümeti'ne önemli kayıplar verdirdiğini belirtti.

Daha sonra bir grup açlık grevci, İsveç'in ikinci büyük gazetesi Expressen'e giderek yetkilileri tecrit ve Türkiye'de süren açlık grevleri hakkında bilgilendirdi ve konuya gazetede yer vermelerini istedi.

Bir grup açlık grevci de, Kürt halkının dostlarıyla birlikte İsveç Enstitüsü'nde düzenlenen Türkiye'de yerel seçimlerin tartışıldığı panele katıldı.

Panelde söz alan Tiyatro Sanatçısı Serpil İnanç, katılımcıları Öcalan'a uygulanan tecride karşı başlatılan açlık grevleri hakkında bilgilendirdi ve duyarlı olmaları çağrısı yaptı.

Açlık grevcileri, panele katılanlara İsveç Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nin yaptığı açıklamayı dağıttı.