Kürt siyasetçi Abdullah Öcalan Almanya'da yargılanıyor

Almanya’da iki yıldır tutuklu olan Kürt siyasetçi Abdullah Öcalan’ın yargılanması ve cezaevi koşullarına dikkat çeken Die Zeit gazetesi “Bir Kürt, para yardımı topladığı gerekçesiyle yargılanıyor” dedi.

Almanya’nın önde gelen haftalık gazetelerinden Die Zeit yeni sayısında Mayıs 2021’de gözaltına alınarak tutuklanan ve bir yıldır yargılanması Frankfurt Yüksek Eyalet Mahkemesi’nde devam eden Kürt siyasetçi Abdullah Öcalan’a ilişkin ayrıntılı bir haber-dosya yayımladı. Simon Langemann imzasını taşıyan haber “Bu adam terörist mi?” başlığıyla yayımlandı.
Almanya’nın “anti-terör” yasası olarak olarak 129b maddesinin gereğince açılan soruşturmada, "Yabancı terör örgütü” üyesi olduğu iddiasıyla yargılanan Öcalan hakkında hazırlanan iddianameye dikkat çeken gazete, “Hayatında hiçbir şiddet eylemine karışmayan ve sadece politik çalışmalar yürüten Abdullah Öcalan için savcılık 5 yıl 3 ay hapis cezası istiyor” yorumunu yaptı.

 Abdullah Öcalan’ın yargılanmasında son aşamaya gelindiğini ve 11 Mayıs’ta mahkemenin nihai kararı verebileceğini bildiren gazete savcılığın hazırladığı iddianameye dikkat çekerek, şu görüşe yer verdi: “Abdullah Öcalan, Türk devletine karşı verilen mücadeleye gönderilmek üzere yarım milyon Euro para toplamakla suçlanıyor. Ne Almanya’da ne hayatı boyunca hiçbir şiddete karışmayan Abdullah Öcalan, PKK’nin Türkiye sınırları içerisinde yaptığı eylemler nedeniyle terör örgütü üyesi olmakla suçlanıyor.”

KELEPÇELİ TEDAVİ EDİLDİ

Almanya’daki yargılamaların aksine Belçika mahkemesinin 2020 yılında “PKK terörist bir örgüt değil Türkiye ile savaşta bir taraf” kararı aldığını hatırlatan gazete Kürt siyasetçi Öcalan’ın mücadele hayatına ve politik geçmişine dikkat çekti. Öcalan’ın geçtiğimiz yıl tutulduğu cezaevinde rahatsızlandığı için hastaneye kaldırıldığını, tedavisinin de kelepçeli ve polis gözetiminde gerçekleştiğini hatırlatan gazete devamla Frankfurt’taki yargılamaya ilişkin şu bilgileri okuyucularıyla paylaştı:

“PKK lideri Abdullah Öcalan ile isim benzerliği bulunan bu Kürt siyasetçi 1999 yılından bu yana Almanya’da dört kezdir yargılanıyor ve hala mücadelesini bırakmış değil. Hessen Eyaleti’nde PKK’nin sorumlularından biri olarak suçlanan Abdullah Öcalan, 2 yıl boyunca polisin takibi sonucu gözaltına alındı. Bu süre zarfında bütün telefonları görüşmeleri dinlenilen ve arabasına yerleştirilen takip edildi. Şu anda cezaevinde ziyaretçileriyle yaptığı bütün görüşmeler de takip altında.”

Kürt siyasetçi Abdullah Öcalan, 2007 yılında Türk devletinin İmralı adasında esir tuttuğu Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın zehirleme girişimi ardından Strasbuorg’da gerçekleşen açlık grevi direnişçilerinden biriydi. 39 gün süren açlık grevine Öcalan ile birlikte 18 Kürt siyasetçi ve aktivist katılmıştı.

KÜRT AKTİVİSTLER İÇİN AĞIR CEZALAR İSTENİYOR

Abdullah Öcalan ile birlikte Almanya’da yargılanan diğer Kürt siyasetçi ve aktivistler için de ağır cezalar talep ediliyor. Koblenz’de yargılanan Özgür A. ve Frankfurt’ta yargılanan Ali Ö. için Federal Başsavcı 5 yıl 3 ay hapis istiyor. Özgür A.’nın yargılanmasında 8 Mayıs günü bir kararın çıkması bekleniyor. Son olarak Stuttgart’ta yargılanması sonuçlanan Kürt aktivist Mazlum D.’yi mahkeme heyeti 3 yıl 3 ay hapis cezasına çarpıtmıştı.

11 Eylül 2001’deki saldırıların ardından “anti terör yasası” olarak çıkartılan ve “129b” olarak adlandırılan yasa El Kaide üyelerinin Almanya’da yakalanıp yargılanmasını kolaylaştırmak için çıkartılmıştı. Ancak “yabancı terör örgütlerini kapsıyor” şeklinde ifade edilen yasa geçe yıllar içinde Kurdistan Özgürlük Mücadelesi, Türkiyeli, Filistinli ve Tamilli devrimciler olmak üzere diğer sol/sosyalist hareketlere karşı da devreye konulmuştu. 2010 yılında Adalet Bakanlığı’nın talimatıyla PKK’nin “129b” kapsamına alınmasının ardından Kürtlere yönelik soruşturmalar rahatça ve hiçbir delile dayandırılmadan peş peşe açıldı. Ardından Almanya mahkemeleri, hiçbir şiddet eylemine karışmadıkları halde 20’ye yakın Kürt siyasetçi ve aktivisti hapis cezalarına çarpıtırdı.