AB Komisyonu: Demirtaş davası hak ihlallerini yansıtıyor

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frederica Mogherini, "Demirtaş davası, Türkiye’de yaşanan insan hakları ihlallerini yansıtıyor. Türkiye’ye meydan okumaların beklediği bir dönemde, uygulamalarda yaklaşım tezat" dedi.

Avrupa Parlamentosu (AP) bünyesinde yer alan siyasi parti temsilcilerinin vardıkları uzlaşı sonucu, rehin tutulan, HDP'nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın durumu AP genel kurulunda Avrupa Birliği (AB) temsilcilerinin huzurunda tartışıldı. AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frederica Mogherini, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM), Demirtaş’a ilişkin kararını hatırlattıktan sonra, şu açıklamalarda bulundu:

'TÜRKİYE'YE MEYDAN OKUNMALI'

"Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni gözeterek karar veren AİHM, AB’nin değil, Türkiye’nin kurucu üyesi olduğu Avrupa Konseyinin (AK) bir sözleşmesi ve organıdır. Türkiye'nin bunu yapması, AB’ye üye olması amacıyla bağlantılı falan da değil, tarafgir olduğu AİHS’in gereklerine uymasıdır. Demirtaş davası AB Komisyonu olarak bizim için ortada duran bir can sıkıntısı. Bu dava biraz da Türkiye’de yaşanan insan hakları ihlallerini yansıtıyor. Aslında Türkiye’ye meydan okumaların beklediği bir dönemde, uygulamalarda yaklaşım tezat. Yani bu davada olduğu gibi kişinin suçsuzluk karinesi çiğneniyor. Demirtaş’ın içeride tutulması, hele bir muhalif olarak hapse atılması, aleni bir insan hakkı ihlalidir. AİHM, Demirtaş davasını özgür seçim ve seçme hakkının ihlali olarak da gördü ve bu bağlamda bir karar verdi. Bunun gereğinin Türkiye iktidarı tarafından yerine getirilmesi gerek."

Mogherini, tartışmanın sonunda yeniden söz alınca, AP üyelerine hitaben, “Dayanışmanız için teşekkürler. Türkiye’de demokrasinin yaşam bulması için bu çalışmanıza devam edin... AP’nin bu inisiyatifini destekliyoruz. Zira AİHM kararı yerine getirilmeli" dedi.

PİRİ: AP OLARAK YANINDAYIZ

AP’nin Türkiye Raportörü Kati Piri ise şunları belirtti:

"Demirtaş muhalefet sahasında Türk-Kürt  gençlerinin beklentilerine umut olduğu için hedef alınmış durumda.

Burada Demirtaş’ın eşine  özel bir mesaj göndermek istiyorum: Biz AP olarak yanınızdayız ve olmaya da devam edeceğiz.

Kimilerine muhalefetsiz yönetmek daha kolay geliyor olabilir.  Ama bilinsin ki demokrasilerde işler böyle değil."

VERGIAT: TÜRKİYE'DE VAZİYET ENDİŞE VERİCİ

AP Sol Grubu adına konuşan Marie-Christine Vergiat ise şunları kaydetti:

"Ankara'da Selahattin Demirtaş’ın duruşması var. 150 yıl kadar hapsi isteniyor. Leyla Güven açlık grevinde. Türkiye’de vaziyet endişe verici.

Bay Erdoğan bilsin ki, Sayın Demirtaş ve arkadaşları Türkiye’de yaşanan insan hakları ihlallerini sembolize ediyor."

İngiliz Sosyal Demokrat Parlamenter July Word de şunları dile getirdi:

”HDP bizim kardeş partimizdir. Ben Kürt halkının olduğu gibi Türk halkının da bir dostuyum... Demirtaş derhal serbest bırakılmalı.  Zira AİHM'in dediği de budur.”

'AB'NİN SOMUT YAPTIRIMLARA GİTMESİ LAZIM'

Farklı ülke ve politik gruplardan AP üyesi kimi parlamenterler ise şunlara dikkat çekti: "Türkiye üstü açık yarı kapalı bir hapis devletidir! Peki Türkiye bu kararın gereğini yapmaz ise AB ne yapacak? Önemli olan budur. AB’nin bunu düşünmesi ve gereğini yapması lazım. Somut önlemler ve yaptırımlar öngörülmeli yoksa,  güzel sözler bir kulaktan girip diğerinden çıkabilir... AB’nin somut yaptırımlara gitmesi lazım. Tükiye'de bir rejim sorunu var."