AB-Kanada ticaret anlaşması yürürlüğe girdi

Avrupa Birliği (AB) ile Kanada arasında geçtiğimiz yıl imzalanan tartışmalı serbest ticaret anlaşması dün gece itibariyle resmen yürürlüğe girdi.

AB-Kanada Serbest Ticaret Anlaşması (CETA), yapılan müzakereler sonrasında Ekim 2016’da imzalanmıştı. Birçok sivil toplum kuruluşu tarafından tüketici ve çevreyi korumaya yönelik standartları yok edeceği savunulan anlaşmanın önemli bir kısmı dün gece itibariyle resmen yürürlüğe girdi.

Buna göre, AB ülkeleriyle Kanada arasında satışı yapılan ürünlerin yüzde 98’i gümrüklerden muaf tutuluyor. AB Komisyonu’na göre, gümrüklerin kaldırılmasıyla Avrupa ülkelerindeki şirketlerin yıllık 590 milyon euroluk bir vergi tasarrufu mümkün olacak.

Yine anlaşma kapsamında Avrupa veya Kanadalı şirketlerin karşılıklı olarak kamu ihalelerine katılmasının önü açılacak.

Anlaşmada yer alan ancak henüz AB üyesi 23 ülkenin parlamentolarında onanması gereken bir madde ise şimdilik kapsam dışında tutuluyor. Bu madde, şirketler ile taraf devletler arasında yaşanacak anlaşmazlıklara hangi kurum veya mahkemelerin bakacağına ilişkindi.

AB, yıllık 60 milyar dolar ile ABD’den sonra Kanada’ya en fazla ihracat yapan ikinci ekonomik birlik konumunda. Kanada ise AB’nin 14’üncü en önemli ithalat partneri.