Özerk Yönetim’den Danimarka’da diplomasi trafiği

Suriye Demokratik Konseyi eşbaşkanları İlham Ahmed ve Riyad Dirar, Danimarka Parlamentosu'nda milletvekilleri ve sivil toplum örgütü temsilcileriyle bir araya geldi.

Danimarka'da temaslarını sürdüren Suriye Demokratik Konseyi eşbaşkanları İlham Ahmed ve Riyad Dirar, Danimarka Parlamentosu'nu ziyaret ederek çeşitli siyasi parti milletvekilleriyle görüştü. Eşbaşkanlar, bölgedeki son gelişmeler hakkında milletvekillerini bilgilendirdi.

Ahmed ve Dirar, daha sonra ev sahipliğini Kürt örgütleri ve milletvekillerinin yaptığı bir toplantıya katıldı.

DIŞİŞLERİ BAKANI DA KATILDI

Toplantıya Danimarka Dışişleri Bakanı Jeppe Kofod, milletvekilleri, Danimarka Uluslararası Araştırmalar Enstitüsü (DIIS) uzmanları ve gazeteciler katıldı.

Eşbaşkanlar, Türk devletinin Suriye'deki işgalci emelleri, gerçekleştirdiği insanlık ve savaş suçları hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

'TÜRK DEVLETİNİN ESAS HEDEFİ, ROJAVA'DAKİ SİSTEMİ ORTADAN KALDIRMAK'

Ahmed, Türk devletinin esas hedefinin, Rojava'da Kürt ve diğer dini ve etnik azınlıkların bir arada oluşturdukları demokratik, adil sistemi ortadan kaldırmak olduğunu söyledi.

İşgal sırasında Türk devleti ve yanındaki çetelerin sivilleri katlettiklerine, yasaklanan kimyasal silah kullandıklarına dikkat çeken Ahmed, Türk devletinin Rojava'da etnik temizlik yapmak ve Kürtlerin yerine Arapları yerleştirmek istediğini söyledi.

'ATEŞKESE RAĞMEN SALDIRILARINI SÜRDÜRÜYOR'

Ahmed, Türk devletinin ABD ve Rusya ile ateşkes üzerinde anlaşmasına rağmen Serêkaniyê ve Gre Spi başta olmak üzere yerleşim birimleri ve köyleri bombalamayı sürdürdüğünü ve bölgeyi terk etmek zorunda kalan 300 bin sivilden sadece yüzde 5''nin evlerine geri dönebildiğini söyledi.

Dirar da, Türk devletinin işgalinin Rojava ve Kuzey Suriye'de büyük bir insanlık krizine yol açtığını somut örnekler vererek katılımcılarla paylaştı.

İşgalden kaçanların çoğunun 810 okulda barındırıldığı için öğrencilerin eğitimlerini sürdüremediklerini söyledi.

'ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ZORUNLU'

Çok sayıda sığınmacının olduğuna ve Kuzey Suriye yönetiminin olanaklarının kısıtlı olduğuna dikkat çeken eşbaşkanlar, sığınmacılara yardım edilebilmesi için uluslararası işbirliğinin zorunlu olduğunun altını çizdi.

Ahmed, Batılı ülkelerin Demokratik Suriye Güçlerinin elinde bulunan vatandaşlarını almasını istedi.