Öcalan nöbetindeki kadınlar: Esareti kabul etmeyeceğiz

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için AK önünde düzenlenen nöbeti devralan TJK-E üyesi kadınlar Öcalan’ın esaretini kabul etmeyeceklerini vurgularken, Avrupa kurumlarına ‘Üç maymunu oynamayın’ çağrısı yaptı.

Fransa’nın Strasbourg şehrindeki Avrupa Konseyi (AK) önündeki Öcalan’a Özgürlük Nöbeti, 392’nci haftasında.

Aşırı soğuk ve yağışlı havaya rağmen Kürtler bu hafta da Öcalan’ın özgürlüğü için sabah saatlerinden akşama kadar AK önündeki nöbetteydi. Bu haftaki eylemi, Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) Sosyal Komitesi üyesi 5 kadın üstlendi. Grup adına yapılan açıklamada, Öcalan’ın esaretinin asla kabul edilmeyeceği vurgulanırken, AK ve CPT’ye “Üç maymunları oynamayın” mesajı verildi.

7,5 yıldan bu yana Öcalan’ın özgürlüğü için AK önünde nöbette olunduğu hatırlatılan grubun açıklamasında, eylemin kararlılıkla sürdürüldüğü vurgulandı. Türk devletinin bir yandan Kürt halkına yönelik katliamlar yaptığı bir dönemde Öcalan’a ağır tecrit uyguladığı kaydedilen açıklamada, bu dönemin hassasiyetine dikkat çekildi.

TÜM İNSANLIĞA ÖCALAN’A SAHİP ÇIKMA ÇAĞRISI

Tüm insanlığa çağrıda bulunulan açıklamada, Öcalan’ın özgürlüğü için duyarlı olunması istendi. Öcalan’ın tüm insanlık için demokrasi ve barışın savunucusu olduğu vurgulanan açıklamada, Kürt halkına ve Önderliğine yönelik kirli siyasete karşı durulması gerektiğinin altı çizildi.

TJK-E’nin ve tüm Kürt kadınlarının Öcalan’a Özgürlük Nöbeti eylemini sahiplenmeye devam edeceği dile getirilen açıklamada, “Soğuklara aldırmadan tüm Kürt halkı ve özellikle de kadınlar, sanki Önderliği yanındaymış gibi heyecanlı ve disiplinli bir duruşla eylemi sahipleniyor. İşte burada devrimi ve kurtuluşu görüyoruz” denildi.

‘DAHA NE KADAR ÜÇ MAYMUNLARI OYNAYACAKSINIZ?’

Öcalan’ın yeniden ‘disiplin cezası’ adı altında tecrit içinde tecrit edilmesine sert tepki gösteren kadınlar, bunun artık Türk devletinin irade karşısında bitişi yaşadığının göstergesi olduğu ifade edildi.

Avrupa Konseyi (AK) ve İşkenceyi Önleme Komitesi’ne (CPT) tepki gösterilen kadınların açıklamasında, “Bütün bu kurumlara mesajımız var: Daha ne kadar üç maymunları oynayacaksınız? Bizlerin de sabrı bir yere kadardır” denildi.

KADINLAR AYDA BİR KEZ ÖZGÜN GRUPLARIYLA KATILIYOR

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için düzenlenen nöbet eylemi, 25 Haziran 2012’den bu yana aralıksız olarak devam ediyor. Her hafta Avrupa’nın farklı bir şehrinden Kürtler ile dostlarının yürüttüğü eylemde kadınlar da karma veya özgün gruplar halinde yerini alıyor. TJK-E bileşeni kadın kurumları ayda en az bir grupla Öcalan’a Özgürlük Nöbeti eylemine katılıyor.

Eylem kapsamında bugüne kadar yüz binlerce kişiye yazılı bildiri ve broşürler dağıtıldı. Ayrıca aradan geçen 2 bin 740 gün boyunca neredeyse her güne onlarca sözlü bilgilendirme ve diyalog sığdırıldı.

Nöbet eylemi, Kürt halkının aralıksız olarak sürdürdüğü en uzun soluklu eylem oldu.