İtalyan enternasyoneller hakkında soruşturma açıldı

Rojava'da DAİŞ çetelerine karşı savaşan İtalyan antifaşistler, ülkelerinde baskı altında.

23 Şubat'ta 5 İtalyan haklarında açılan soruşturma kapsamında ifade verecek. Savcı, 5 gönüllü hakkında "belli saatlerde ev hapsinde tutulma, pasaport ve ehliyetlerine el konulması, siyaset yapmalarının yasaklanması" gibi cezalar istiyor.

DAİŞ çetelerine karşı insanlığı savunmak ve Rojava devrimi inşasında yer almak için İtalya'dan da çok sayıda antifaşist ve devrimci, Rojava'ya gitti. Bu enternasyonal gönüllüler, İtalya'da baskı altında.

Rojava'da YPG ve YPJ'de yer alarak savunmaya katılan 4 İtalyan ile TEV-DEM'de çalışan 1 İtalyan hakkında soruşturma başlatıldı.

Hakkında soruşturma açılan Davide Grasso, soruşturmaya ilişkin ANF’ye konuştu.

Buna göre, 5 İtalyan, Rojava'da silah kullanmayı öğrendikleri için "sosyal olarak tehlike görülmek"le suçlanacak.

Savcı iki yıllık bir denetim istiyor. Enternasyonal gönüllülerin, "yaşadıkları şehirlerden çıkartılarak, başka bir şehre yerleştirilmesi, pasaport ve ehliyetlerine el konulması, akşam saat 19.00'dan sabah saat 07.00'ye kadar evin terk edilmemesi, sık sık polis merkezine gidilmesi, polisin istediği zaman evi kontrol etmesi, hiçbir politik ilişkiye girilmemesi" gibi cezalar isteniyor.

Grassa, 23 Şubat'ta savcı karşısında, YPG/YPJ ve TEV-DEM'deki çalışmalarını savunacaklarını anlattı:

"Mahkemede, YPG/YPJ ve TEV-DEM'de yer alan kişilerin 'toplumsal olarak tehlikeli olmadığı'nı aksine Suriye ve Avrupa toplumunu DAİŞ'e karşı toplumu koruma kurumları içinde yer aldıklarını anlatacağız. İtalyan yargı makamlarının ve Avrupa kurumlarının, YPG ve YPJ için 'terörist', 'sosyal olarak tehlikeli' gibi saygısız kavramları kullanmaması gerektiğini anlatacağız. Çünkü DAİŞ'e karşı mücadelede şehit düşenlere saygı gösterilmeli."

Avrupa'da YPG ve YPJ, "terörist örgütler listesi"nde değil. Bu nedenle 5 İtalyan hakkında doğrudan "YPG/YPJ üyesi oldukları" gerekçesiyle dava açılamıyor.

Bu nedenle silah kullanmayı öğrendikleri için "sosyal olarak tehlikeli" suçlaması yöneltiliyor.

Davide Grasso da yargılamanın kolay olmadığını ancak bazı sağcı savcıların, yargılamanın yollarını aradıklarını anlatıyor. Grasso, bu konuda şunu söylüyor: "Daha önce YPG/YPJ içerisindeki gönüllüler İtalya'ya geldiklerinde herhangi bir sorunla karşılaşmadı. Gözaltı ya da tutuklama olmaksızın sorgulandılar, pasaport kontrolleri yapıldı. Ancak sağcı savcılar, çeşitli yollar arıyorlar. Örneğin, geçtiğimiz Eylül ayında bir savcı, YPG ile PKK'nin aynı olduğunu iddia ederek dava açmaya çalıştı. Ancak başaramadı, iddiaları kabul edilmedi. Hakkımızda açılan soruşturma başka bir baskı yöntemi. İtalyan yargı makamları, YPG'yi 'terörist' olarak gösteremeyeceğinin farkında ancak yine de bu soruşturmayı bir baskı yöntemi olarak açtı. 5 yıl da geçse, 10 yıl da geçse, savcılar, mahkemeler, kapitalizme ve patriarkaya karşı olduklarını düşündükleri kişiler üzerinde baskı kurmaya devam edecekler. Ayrıca, Avrupa, Suriye ve Kürdistan'da hiçbir zaman eşitlikçi ve özgürlükçü bir toplum kurmaya istekli olmadılar. Bu nedenle de Avrupalı bir kişi, devrimci güçlerle mücadele etmeye karar verdiğinde bu Avrupa'da sorun oluşturuyor."

İspanya'da 2016 yılında polis, YPG saflarında savaşan devrimcilerin evlerine baskın düzenledi. İspanya Marksist Leninist Örgütü Yeniden İnşa Örgütü üyeleri gözaltına alındı, bazıları tutuklandı. İspanya'da YPG ile bağlantılı oldukları gerekçesiyle 20'yi aşkın ya gözaltına alındı ya da tutuklandı. Tutuklanan arasında PML (RC) Genel Sekreteri Roberto Vaquero da bulunuyordu.