İtalya’daki belediye ve üniversitelerde gündem Rojava

İtalya'daki belediye meclisleri ve üniversiteler, işgalci saldırılara karşı Rojava ile dayanışmak için kararlar aldı, çağrılarda bulundu.

Türk devletinin Rojava’ya dönük işgalci saldırısının başladığı 9 Ekim tarihinden bu yana İtalya’da bugüne kadar toplamda  67 şehir ve ilçede farklı eylem ve etkinlikler düzenlendi. Eylemlerin yanı sıra yerel yönetimler ve öğrenim kurumları da harekete geçti. Saldırılara karşı ülkede 6 kent ve 5 ilçede belediye meclislerinin özel oturumlarında  yaptırım gücü içeren kararlar alındı. Pisa, Firenze ve Torino Politeknik üniversitelerinin akademi kurulları da toplantılarında saldırıları ele aldı.  

HÜKÜMET VE ULUSLARARASI KURUMLARA 'ROJAVA' TALEPLERİ

Carrara, Parma, Pisa, Livorno,Legge, Mantova) ve 5 ilçe (Follnica, Viccio, Frascati, Castelnuovo, Fabbrico)  belediyesi, 'Rojava’ya dönük saldırılar' başlığıyla bir dizi karar aldı. Belediye meclislerinin farklı tarihlerde yaptıkları toplantılarda alınan kararlarda, İtalya hükümetinden Türkiye ile silah satışını ve tüm diplomatik ticari ilişkileri durdurması isteniyor.
İşgale karşı harekete geçen ilk belediye, oy çoğunluğuyla, 21 Ekim’de olağanüstü toplanan Carrara şehri Belediyesi oldu.  Belediye meclisinin aldığı bir dizi karar içerisinde Rojava topraklarının uçuşa yasak bölge ilan edilmesi istemi de var. Parma Belediyesi de 22 Ekim’de yaptığı meclis toplantısında, Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi, NATO ve BM’ye saldırıların durması için çağrı yapıldı. Ayrıca Birleşmiş Miletler Güvenlik Konseyi barış gücünün bölgeye gönderilmesi istendi. Pisa ve Livorno kent belediyeleri de 25 Ekim’deki meclis toplantılarında Rojava işgaline karşı yapılacakları tartıştı. Fiumincino ve Castelnuovo  ilçe belediyeleri 29 Ekim, Follonica ve Viccio ilçe belediyeleri 15 Kasım, Legge kent belediyesi ise 16 Kasım tarihinde meclis toplantılarını işgal saldırıları gündemiyle gerçekleştirdi.   Belediye meclis toplantıları sonrası yayımlanan deklarasyonlarda, İtalya hükümetine saldırıların durması için harekete geçme çağrısı yapıldı. Toplantılarda, Türkiye ile yapılan ticaret anlaşmalarının iptali,  Rojava’ya insani yardımların ulaştırılması, silah satışının durdurulması gibi yaptırım içeren kararlar yer alıyor.
İtalya’da Fabbrico ilçe belediyesi ise Bakur'daki HDP'li belediyelerin gasp edilmesine karşı bir dizi karar aldı. Belediye, İtalya Dışişleri Bakanlığı'na derhal Türkiye büyükelçisine nota vermesi çağrısında bulundu. Ayrıca Türkiye’ye silah ambargosunun uygulanmasını da istedi.

ÜNİVERSİTELER ROJAVA İÇİN HAREKETE GEÇTİ

Belediyelerin yanı sıra İtalya’nın Pisa, Firenze ve Torino Politeknik üniversitelerinin akademi kurulları da Rojava'ya dönük saldırıları durdurmak için toplandı.
Firenze Üniversitesi'nde 17 Ekim’de üniversite rektörünün de katıldığı akademi kurulu toplantısında, uluslararası alandaki öğretim kurumlarına Rojava ve Kobanê üniversitesi ile dayanışma çağrısı yapıldı. Ayrıca bölgeye insani yardım gönderme çağrısı yapıldı. Pisa Üniversitesi’nde 28 Ekim’de üniversite rektörünün de katılımıyla yapılan toplantıda, AB’ye  bölgeye insani  yardım göndermesi çağrısı yapıldı.
Üniversitedeki öğretim görevlileri, Türkiye’deki üniversitelerle araştırma görevlisi, personel alımı ve öğrenci değişimi vb. konulardaki iş birliğine son verilmesi gerektiği yönünde bir karar aldı. Toplantıda, Rojava ve Kobanê üniversiteleri ile ortak bir çalışma programı hazırlanması gerektiği yönünde  karar alındı. Torino Politeknik Üniversitesi akademi kurulunun 8 Kasım’da yapılan toplantısında ise üniversiteden bir delegasyonun Rojava ve Kobanê üniversitelerine gitmesi kararı alındı.  Bologna’daki Kopernik Fen Lisesi öğretim görevlileri de  imzalarının yer aldığı bir metni, İtalya hükümetine göndererek, silah satışının yanı sıra Türkiye ile tüm ticari ilişkilerin durdurulması  çağrısı yaptı.