İsviçreli vekillerden Koçak’a ziyaret: Sessiz kalınmamalı!

Cenevre’de açlık grevinde olan Koçak’ı ziyaret İsviçreli milletvekilleri, uluslararası kamuoyunu açlık grevleri karşısında duyarlı olmaya çağırdı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki mutlak tecridi kırmak ve HDP Hakkâri Milletvekili Leyla Güven öncülüğünde birçok merkezde devam eden açlık grevi direnişlerine destek vermek amacıyla 20 Şubat’ta Cenevre’de süresiz-dönüşümsüz açlık grevine başlayan Mehmet Ali Koçak’ın direnişi 42. gününde devam ediyor.

Cenevre Demokratik Kürt Toplum Merkezinde eylemini sürdüren Koçak’a, destek ziyaretleri devam ediyor. Gün içerisinde Solidarite Cenevre Kanton Milletvekilleri Pablo Crouchon ve Jean Burgmeister Koçak’a destek ziyaretinde bulunarak, açlık grevleri ile dayanışma içerisinde olduklarını dile getirdiler.

KOÇAK: ULUSLARARASI DAYANIŞMA BÜYÜTÜLMELİ

Görüşmeden ilk olarak söz alan açlık grevi direnişçisi Mehmet Ali Koçak, Leyla Güven ve Nasır Yağız öncülüğünde zindanlar başta olmak üzere birçok merkezde devam eden ve gelinen aşamada uzun süredir kritik aşamayı aşan açlık grevlerine yönelik bilgiler verdi.

Açlık grevi eylemcilerinin Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması taleplerine dikkat çeken Koçak, “Talebimiz çok insani bir taleptir. Bir halkın lider olarak gördüğü Sayın Öcalan, üzerinde 3 yılı aşkındır mutlak bir tecrit uygulanıyor. Bu tecridin haklı ve hukuki hiçbir gerekçesi yok. Bu politikayla aynı zamanda Kürt halkına karşı büyük bir savaş yürütülüyor” ifadelerini kullandı.

Yaşanan bu hukuksuzluk karşısında uluslararası kurum ve kuruluşların üzerine düşen görevi yerine getirmediğini söyleyen Koçak, “Bugün açlık grevinde olan arkadaşlarımız ölümle yüz yüze, biz biliyoruz ki yaşanacak olumsuz bir gelişmenin altında sadece Türk devleti değil, aynı zamanda buna sessiz kalan başta CPT, Avrupa Konseyi ve Avrupa sorumlu olacaktır” dedi.

Dayanışmanın önemli olduğunu ifade eden Koçak, ziyaretten duyduğu memnuniyetini dile getirdi. “Koçak, “Bizler inanıyoruz ki, uluslararası dayanışma büyüdükçe biz bu tecridi kırabiliriz” dedi.

CROUCHON: TECRİT KABUL EDİLEMEZ

Koçak’ın ardından söz alan Solidarite Cenevre Kanton Milletvekilleri Pablo Crouchon ve Jean Burgmeister ise açlık grevi eylemcileri ile dayanışma içerisinde olduklarını dile getirerek konuşmalarına başladı.

Crouchon, eylemcilerin taleplerinin haklı ve meşru dile getirerek, “Bir halkın kendisine lider olarak gördüğü ve Türkiye’nin barışı için önemli bir yere sahip olan Öcalan’a tecrit uygulamak kabul edilmez” dedi.

Hem İsviçre hem de Avrupa basının açlık grevlerine karşı duyarsızlığını eleştiren Crouchon, “Bizlerin gözü önünde insanların ölüme gitmesine sessiz kalmamak gerekir. Yaratılacak dayanışma ile eylemcilerin taleplerinin kabul edilmesi için Türkiye’ye bir baskı uygulayabiliriz” şeklinde konuştu.

BURGMEİSTER: TAKİPCİSİ OLACAĞIZ

Daha sonra söz alan Milletvekili Jean Burgmeister ise açlık grevlerinin yakından takipçisi olacaklarını ifade etti. Konuyu hem Cenevre kanton parlamentosunun hem de İsviçre basının gündemine getirmeye çalışacaklarını söyleyen Burgmeister, eylemcilerin taleplerinin kabul edilmesi için uluslararası toplumu harekete geçmeye çağırdı.