İsviçre savaşlardaki tarafsızlığını bitiriyor

1815 yılından bu yana savaşlarda hiçbir tarafı desteklemeyerek tarafsız kalmayı tercih eden İsviçre, Ukrayna savaşının birinci yılında bu politikasını değiştirecek tasarıyı gündemine aldı.

İsviçre’nin 200 yıldır sürdürdüğü tarafsızlık siyasetini değiştirecek yasa tasarısı bir süredir ülkenin gündemindeydi. 11 aydır devam Ukrayna savaşında şu ana kadar savaşın tarafı olan batılı ülkelere silah satışı yapmayan Bern hükümetinin bu pozisyonunu değiştirecek tasarı İsviçre Parlamentosu’nun Güvenlik Politikası Komisyonu’nda görüşülüyordu.

Neu Züricher Zeitung gazetesi, komisyonun tarafsızlık siyasetinin değiştirilmesini öngören bir karar verdiğini ve bazı şartlar altında Ukrayna savaşının taraflarına silah ile askeri malzeme desteğinin yapılmasını önerdiğini duyurdu. Gazeteye göre komisyondan geçen söz konusu tasarının onaylanması Bern hükümetine sunuldu. Hükümetin ise Şubat’ın ilk haftasında tasarıyı görüşerek onay vermesi bekleniyor.

Komisyondan geçen tasarıda ayrıca savaşın tarafı olan devlere silah satışlarının yapılması için bazı şartların yerine getirilmesi gerektiği ifade edildi. Buna göre Birlemiş Milletler’in üçte iki çoğunluğunun savaşı yürüten devleti kınaması halinde bu devletin savaşı sürdürmesini engellemek için silah satışları istisna olarak gerçekleşebilir.

BATILI ÜLKELERLE RESTLEŞME SONA ERECEK

Geçtiğimiz yıl Almanya’nın, silah devi Rheinmetall’in ürettiği zırhlı muharebe araçlarının İsviçre’de imal edilen mühimmatını istemiş ancak bu talep Bern hükümeti tarafından kabul edilmemişti. Aynı biçimde geçtiğimiz yıl Bern hükümeti Polonya’nın silah talebini reddetmişti. Zira İsviçre’ye göre söz konusu mühimmatlar Ukrayna’ya gönderilecekti.

Ancak Güvenlik Politikası Komisyonu’nda çıkan yeni tasarının kabul edilmesi halinde Bern hükümetinin önümüzdeki Şubat ayında Ukrayna savaşında Kiev’e destek veren ülkelere de ilk silah ticaretine yeşil ışık yakacak. İsviçre medyasında çıkan haberlere göre Ukrayna’ya verilmek üzere ilk etapta Almanya’ya satılacak mühimmatın yanı sıra Danimarka’ya Piranha panzerleri, İspanya’ya da savaş uçakları füzeleri satılacak.