İsviçre’nin üç kenti ve Hamburg’da Türk işgali protesto edildi

Türk devletinin Rojava’daki işgalleri, işlediği katliamlar ve devam eden saldırılarını protesto etmek amacıyla Cuma günü İsviçre’nin bir çok kenti ile Almanya’nın Hamburg kentinde eylemler düzenlendi.

LUZERN

İsviçre’nin Luzern kentindeki Kapelplatz meydanında gerçekleştirilen eylemde İşgalci Türk devletinin Rojava’daki işgal saldırıları protesto edilirken uluslararası kamuoyuna Türk devletinin sivil halka yönelik katliamlarına karşı duyarlılık çağrısı yapıldı. Sık sık Türk devletinin işgal saldırılarına karşı Rojava ile dayanışma sloganlarının atıldığı eylem Almanca bildirilerinin dağıtılmasının ardından sonlandırıldı.

BERN

Bern Rojava Komitesi tarafından Raithalle alanında bulunan konser alanında işgal saldırıları altındaki Rojava halkları ile dayanışma etkinliği düzenlendi. Yapılan bir sunumun ardından İsviçre Kürt Kadın Hareketi (YJK-S) ile Heyva Sor a Kurdistanê-İsviçre’den temsilciler birer konuşma yaptı. Her iki organizasyonun temsilcileri Rojava’daki ekolojik ve kadın özgürlükçü sistemi anlatırken, Türk saldırılarının bu sisteme karşı olduğu kaydedildi. Temsilciler, İsviçre kamuoyunu Kürt halkı ile daha güçlü dayanışmaya çağırdı. Heyva Sor’un Rojava’daki çalışmaları konusunda da bilgiler verildi. Etkinlik sanatçı Serenat Ezgican'ın müzik dinletisi ve geliri Heyva Sor’a aktarılmak üzere İsviçreli sanatçıların yer aldığı konser ile sonlandırıldı.

BIEL

Biel kentinde ise İsviçre İklim Grevi platformu ile İsviçreli Feminist Kadınlar kolektifi adına yapılan açıklamalarda Rojava’daki işgale karşı Kürt halkıyla dayanışmanın süreceği belirtildi.

HAMBURG

Almanya’nın Hamburg kentinde Türk işgaline ve çıkarılmak istenen polisiye bir yasaya karşı bir yürüyüş düzenlendi. Kürtler ve anti faşistlerin katıldığı eylemde, parlamentodan geçirilmeye çalışılan polisiye yasanın vatandaşları daha ağır etkileyeceğine vurgu yapıldı. Sol Parti Hamburg Milletvekili Chrisitane Schneider, parti olarak yasaya karşı olduklarını belirtti. Kürtler ise Türk işgalini protesto eden pankartlar ve Rojava ile dayanışmayı temsil YPG ve YPJ bayrakları yürüdü. “Diktatör Erdoğan”, “Katil Erdoğan” ve “Bijî berxwedana Rojava” sloganlarının atıldığı yürüyüşte, Münih’te tutuklu bulunan devrimci Müslüm Elma’ya da özgürlük talep edildi.