İsviçre ikinci tura iddialı hazırlanıyor

Türkiye’de 14 Mayıs'ta yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalması İsviçre’deki Yeşil Sol Parti ile Emek ve Özgürlük ittifakını harekete geçirdi. İkinci tur için hazırlıklar yoğunlaştırıldı.

14 Mayıs seçimlerinde İsviçre’de Kemal Kılıçdaroğlu’na 34 bin 337 oy (yüzde 57,6) çıkmıştı. Seçmenlerin yüzde 56.79’u sandık başına giderken, Kılıçdaroğlu Tayyip Erdoğan’a 10 bin 300 fark atarak birinci oldu. Erdoğan oyların yüzde 40,33’ünü elde etti.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin 2. turu İsviçre’de 20 - 24 Mayıs tarihleri arasında yapılacak. İsviçre’de Emek ve Özgürlük ittifakı ve Yeşil Sol Parti İsviçre seçim koordinasyonu merkezi 18 Mayıs Perşembe günü Bern ve Aargau kentinde toplantı yaparak 2. turun startını verdiler.

Koordinasyonun yaptığı açıklamada bu turdaki hedeflerinin 14 Mayıs seçimlerinde sandığa gitmeyen seçmenleri sandığa taşıyarak, tek adam diktatörlüğüne kaybettirmek olduğunu belirtti.

Seçmenlerin sandığa taşınması için Aarau, St.Gallen, Basel, Zürich ve Bellizona’da seçim boyunca otobüsler tutulduğu ifade edildi.

İkinci turun önemine vurgu yapılan toplantılarda bire bir seçmeni arama ve sandığa götürmenin önemli olduğunun altı çizildi. Bu amaçla memleket gruplarının oluşturulması ve tek tek seçmenleri arayarak onları sandığa taşıma kararı alındı.

Yeşil Sol Parti seçim koordinasyonu seçmenlerin mutlaka sadığa gitmesi gerektiği çağrısında bulundu.

Aargau kantonundaki Windisch Alevi derneğinde yapılan toplantıya İsviçre Alevi Birlikleri Federasyonu başkanı Binali Sağlam, CHP, Yeşil Sol Parti, Emek ve Özgürlük ittifakı bileşenlerinin temsilcileri katıldı.

Bu toplantıda St.Gallen, Aarau, Zürich, Bellinzona ve Basel kentlerinde  otobüslerin tutulması, 20 Mayıs Cumartesi’nden itibaren, imkanı olmayan seçmenlerin sandığa taşınması kararı alındı.

Bern’de ise HDP Eski milletvekili Yurdusev Özsökmenler, SYKP kurucu başkanı Tuncay Yılmaz ve Batman eski Belediye başkanı Nejdet Atalay’ın da katıldığı toplantıda, Tayyip Erdoğan’ın birinci turda bütün baskı ve hilelere rağmen kazanmadığı ve ikinci turda mutlaka yenileceği ifade edildi.

SYKP kurucu başkanı ve Yeşil Sol Parti Avrupa koordinasyon üyesi Tuncay Yılmaz “Avrupa’da cumhurbaşkanı seçiminin ikinci tur startını verdik. Bütün temsilciliklerimiz birinci turda yarım bıraktığı işi ikinci turda tamamlamak için çalışmalara başladık” dedi.

Yılmaz, “Başta İsviçre olmak üzere Avrupa’nın her yerinde seferberlik ruhuyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Erdoğan’ın kaybetmesi demek, barışçıl bir Türkiye’nin önünü açacaktır. Hedefimiz birinci turda oy verenleri sandığa tekrar götürmek; ikincisi ise geçen seçimde oy vermeyenleri ikna edip oylarını almak olacaktır” diye ekledi.