İsviçre’deki seçmenler yarın HDP demek için sandık başında olacak

Diktatöre Karşı Hayır Platformu: Unutmayın; bir oy, bir diktatörü devirir. Son güne bırakmadan sandık başlarına giderek oylarımızı kullanalım.

İsviçre’de yaşayan Türkiyeli ve Kürdistanlı seçmenler, 24 Haziran erken seçimleri için yarın sandık başına gidecek.  HDP’yi desteklemek için İsviçre’de kurulan “Diktatöre Karşı Hayır Platformu”, “Unutmayın; bir oy, bir diktatörü devirir. Son güne bırakmadan sandık başlarına giderek oylarımızı kullanalım” diyerek, seçmenlere çağrı yaptı.

24 Haziran’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve 27 dönem milletvekilleri seçimleri için İsviçre’de yaşayan Kuzey Kürdistanlı ve Türkiyeli seçmenler 15-19 Haziran tarihleri arasında sandık başında olacak. YSK verilerine göre İsviçre’de kayıtlı seçmen sayısı 94 bin 032. Bu seçmeler, Zürih’te hafta içi 12, hafta sonu 14, Bern’de hafta içi 4 hafta sonu 5, Cenevre’de ise hafta içi 2, hafta sonu 3 sandığın kurulacağı merkezlerde, 09.00-21.00 saatleri arasında oylarını kullanabilecek.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalması durumunda ise İsviçre’de yaşayan seçmenler 30 Haziran-4 Temmuz tarihleri arasında sandık başına giderek oylarını kullanacak.

Oy kullanma işlemleri, 15-19 tarihleri arasında aşağıdaki 3 merkezdeki adreslerde yapılacak:

Bern: Bern Türkiye Büyükelçiliği (Lombachweg 33, 3006 Bern)

Cenevre: Cenevre Türkiye Başkonsolosluğu (20, Route de Pré-Bois, 1215 Genève)

Zürih: Zürih Fuar Merkezi, Kat.1 Salon.3 (Messe Zürich, Halle 3, Wallisellenstrasse 49, 8050 Zürich)

HDP SANDIKTA FARK ATMIŞTI

Yurt dışında yaşayan seçmenlere oy kullanma hakkının tanınmasıyla birlikte 24 Haziran seçimleri ile birlikte 5.kez sandık başına gidilecek olan İsviçre’de yaşayan seçmenlerin tercihi genelde HDP’den yana oldu.

7 Haziran 2015 seçimlerinde HDP, İsviçre’de kurulan sandıklardan büyük bir farkla birinci parti olarak çıkmıştı. 7 Haziran’da kullanılan oyların yüzdelik dağılımı şu şekilde olmuştu:

HDP: 47.51, AKP: 25,11, CHP: 17.46

1 Kasım 2015 genel seçimlerinde ise yine sandıktan birinci parti olarak HDP çıkarken yüzdelik dağılım ise şu şekildeydi:

HDP: 45.7, AKP: 29.1, CHP: 17.8

'HAYIR' ÇIKMIŞTI’

Anayasa değişikliği referandumu için İsviçre’de kurulan sandıklarda toplam 51. 296 insan oy kullanmıştı. Bu seçimlerde de sandıktan yüzde 62 'Hayır', yüzde 32 ise 'Evet' çıkmıştı.

HDP’nin İsviçre’de kurulan sandıklardan her defasında birinci parti olarak çıkması, AKP ve Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan da rahatsızlık yaratmış ve İsviçre UETD şubesini bu noktada uyarmıştı.

UNUTMA SENLE DEĞİŞİR!

HDP ve onun Cumhurbaşkanı Selahattin Demirtaş’ı desteklemek için birçok örgütün bir araya gelerek kurduğu Diktatöre Karşı Hayır Platformu, 15-19 tarihleri arasında oy kullanacak olan seçmenlere dönük bir çağrı yaptı. 24 Haziran seçimleri için kullanılacak her bir oyun, tarihi bir öneme sahip olduğuna dikkat çekilen çağrıda, “İsviçre’de yaşayan bütün halklarımız son güne bırakmadan yarın itibariyle sandık başlarına giderek oylarını kullanmalıdır. Unutmayın ki; bir oy, bir diktatörü devirir. Umudumuzu, yarınlarımızı çalmaya çalışanlara ve her fırsatta savaş naraları atan zalimlere cevabımızı sandıkta verelim. Bir oy Demirtaş’a, bir oy HDP’ye. Unutma senle değişir!” denildi.