İsviçre'de eylemler: Maxmur halkını sonuna kadar savunacağız

İsviçre'de alanlara çıkan Kurdistanlılar, Şehîd Rustem Cûdî Kampı'na yönelik kuşatma girişiminin derhal sonlandırılmasını istedi; her türden tehdide karşı 30 yıldır kesintisiz direniş içinde olan Maxmur halkını sonuna kadar savunacaklarını vurguladı.

Irak ordusunun 20 Mayıs'tan bu yana Maxmur’da bulunan Şehîd Rustem Cûdî Mülteci Kampı'na yönelik kuşatma girişimine karşı İsviçre'nin Cenevre, Basel, Zürih, Luzern ve Wintherthur kentlerinde protestolar düzenlendi.

CENEVRE

Cenevre’de yaşayan Kurdistanlılar, Birleşmiş Milletler (BM) Yüksek İlticacılar Komiserliği önünde bir araya geldi. Cenevre Demokratik Kürt Toplum Merkezi (CDK) Eşbaşkanı Mehmet Latif Çelebi, Maxmur'a yönelik kuşatma girişiminin kabul edilemez olduğunu ifade ederek, “Irak ordusu, ağır silahlar ve asker yığınağıyla Maxmur'u tel örgüler çekerek kuşatmak istiyor. Maxmur halkı bu girişime karşı üç gündür bir direniş sergiliyor. Maxmur halkını asla yalnız bırakmayız” dedi.

Yıllarca Maxmur'da mülteci olarak yaşadıktan sonra “Barış Grubu” olarak Türkiye’ye giden ancak saldırılardan dolayı Avrupa’ya iltica eden Siyasetçi Nurettin Turgut ise, bu girişimin bir plana dayandığını ifade ederek, şunları vurguladı: “'Bu kuşatma girişimi sadece Irak Ordu güçlerinin denetiminde gerçekleşen bir girişim değildir. KDP ve Türk devletinin desteğiyle üç yıldır devam ediyor. Maxmur halkı yediden yetmişe ayaktadır. Maxmur halkı bu kuşatmayı direnişle durdurmayı başardı. Ancak tehdit hala devam ediyor. Abluka sürdükçe Maxmur halkının direnişi kat be kat sürecektir. Maxmur halkı 30 yıldır her türden tehdide karşı direniş içerisindedir. Bu direniş, onurunu koruma, iradesini kimseye teslim etmeme direnişidir. Eğer Maxmur direniyorsa bizim de onları sonuna kadar savunmamız gerekir.”

İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S) Dışilişkiler Sözcüsü Ramazan Baytar ise Fransızca hazırlanan metni okudu.

Maxmur aileleri adına ise Hesen Kînyanîş söz aldı. Kînyanîş, BM İnsan Hakları Yüksek  Komiserliği'ne seslenerek, kuşatmanın sonlandırılması için görev ve sorumluluklarını yerine getirme çağrısında bulundu. 

Kitle konuşmalar ardından oturma eylemine geçti.

LUZERN

Luzern’de Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nin (CDK) çağrısıyla merkez tren istasyonu önünde miting düzenlendi.

CDK Luzern adına yapılan konuşmada, 3 gündür Irak ordusunun, Türk devletinin isteğiyle Maxmur mültecilerinin yaşamını açık cezaevine dönüştürmeye çalıştığına dikkat çekildi.  Her türden girişimlerin sonlandırılması ve Irak ordusunun çekilmesi istendi.

BASEL

Basel Kurdistan Demokratik Toplum Merkezi (CDK) ve Ronahî Kadın Meclisi'nin acil eylem çağrısına cevap veren Kurdistanlılar ve dostları, Basel Bahnhofplatz'ta bir miting düzenledi.

CDK Basel adına Delil Ek, bir konuşma yaparak, kuşatma girişimine dikkat çekti. Direnişe duran Maxmur halkını selamlayan Delil Ek, Kürt halkı ve dostları olarak bu direnişi sahipleneceğiz” dedi.

ZÜRİH

Zürih’te de eylem vardı. Kitle, protesto için Merkez tren istasyonu içerisinde bir araya geldi.

Beritan Kadın Meclisi adına konuşmayı Ayşe Dijle yaptı. Dijle, Irak ordusunun 20 Mayıs sabahı askeri ve polis gücü ile 12 bin dolayında kişinin yaşadığı kampı tel örgülerle çevirmek istediğine dikkat çekerek, “Bunu kabul etmeyeceğiz” dedi.

Maxmur halkının 3 gündür direnişte olduğunu hatırlatan Dijle, “Dünya’nın her yerinden bu direnişe destek vermek, Maxmur halkına yanlarında olduğumuzu hissettirmek öncelikli sorumluluğumuzdur” dedi.

Almanca basın metninin okunduğu eylemde Demokratik Kürt Toplum Merkezi, Revolutionärer Aufbau Zürich (Devrimci İnşaa Zürih) ve Birleşik Devrim Hareketi adına da konuşmalar yapıldı.

WINTHERTHUR

Maxmur'a yönelik abluka girişiminin bir an önce sonlandırılması talebiyle Wintherthur Bahnhofplatz'ta bir araya gelen Kurdistanlılar, Maxmur'da süren direnişi sahiplenen sloganlar attı.

Winterthur CDK Eşbaşkanı İsmail Kaya, “Maxmur'a yönelik tehdit son bulmadıkça Kurdistanlılar olarak alanları terk etmeyeceğiz” dedi.

CDK’nin diğer Eşbaşkanı Yelda Mayer ise Almanca basın metnini okundu.