İsveçli yazarlardan yeni yasaya ilişkin hükümete ‘Kürt’ uyarısı

İsveç'teki aydın ve yazarlar, ülkede yeni sunulacak yasa için "Kürtlere baskıya yol açmasına izin verilmemeli" dedi.

İsveç'te yarın yeni bir yasa sunulacak. İsveçli yazar ve aydınlar, Aftonbladet gazetesi için yazı kaleme alarak, yasaya tepki gösterdi ve "Yeni yasanın Kürtlere yönelik bir baskıya yol açmasına izin vermeyin" dedi.

'ERDOĞAN'I MEMNUN ETME ÖNLEMLERİ'

Gazetede yayımlanan yazıda şu hususlara dikkat çekildi:

Rusya'nın Ukrayna'ya işgalinin ardından İsveç ve Finlandiya NATO savunma ittifakına üyelik başvurusunda bulundu.

Son iki İsveç hükümeti, tüm yasama, yargı ve yürütme yetkilerini elinde bulunduran Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı memnun etmek için bir dizi önlem aldı.

İsveç'in dış politikada verdiği tavizlerin listesi gittikçe uzuyor. Haziran 2022'de Madrid'de yapılan NATO zirvesinde İsveç ve Finlandiya bir memorandumla "dezenformasyonla mücadele etme ve ulusal mevzuatın terör örgütlerinin yararına ya da desteklenmesi amacıyla kötüye kullanılmasını önleme" taahhüdünde bulundu.

Eylül ayı sonunda İsveç Stratejik Ürünler Müfettişliği (ISP), komşularıyla sürekli savaş halinde olan Türkiye'ye askeri teçhizat olarak İsveç ürünlerinin ihracatına yeniden izin verdi.

Başbakan Ulf Kristersson geçtiğimiz sonbaharda Erdoğan'ın Ankara'daki sarayını ziyaret etti ve bir despota zafer kazandırdı.

Başbakan'ın ziyaretinden günler önce Dışişleri Bakanı Tobias Billström, Suriye Kurdistanı'nda dünyanın en tehlikeli terörist hareketi DAİŞ'e karşı sahada başarıyla mücadele eden Kürt özgürlük örgütleri Halk Savunma Birlikleri (YPG) ve Demokratik Birlik Partisi (PYD) ile arasına mesafe koymuştu.

KÜRTLERE HUKUK DIŞI UYGULAMA

Geçtiğimiz günlerde iki Kürdün Arlanda üzerinden Türkiye'ye sınır dışı edilmesi Batı'da şaşkınlık ve şokla karşılandı. İsveç Radyosu'nun "Konflikt" programında Batılı önde gelen hukukçular, korunmaya muhtaç Kürtlerin sınır dışı edilmesinin hukuka aykırı olduğunu vurguladı.

Ayrıca hükümetin baş müzakerecisi de Kürt kökenli insanları eleştiren çeşitli açıklamalar yaptı.

Ancak hükümet pes ettikçe Erdoğan İsveç'e daha fazla hakaret etti ve daha fazla taviz talep etti.

Erdoğan'ın söylemi İsveç'in Türkiye'nin bir vilayeti olduğu izlenimi yarattı. Cumhurbaşkanı NATO'daki Türk vetosunu Kürtler üzerindeki baskıyı daha da arttırmak için kullanıyor.

Oyuncak bebek asma ve Kuran yakma olaylarından sonra İsveç'e karşı yine saldırgan bir retorik kullandı. İsveç'ten Türkiye'ye iade edilmesini istediği kişi sayısı 33'ten 130'a çıktı.

İsveç'in iyi işleyen bir terör yasası olmasına rağmen, hükümet şimdi İsveç'in örgütlenme özgürlüğünü bile kısıtlamak istiyor.

Yarın, 3 Mayıs'ta, İsveç Parlamentosu'nun "bir terör örgütüne ekipman sağlamayı, faaliyet düzenlemeyi ve ulaşım sağlamayı" suç haline getirmesi bekleniyor.

Hükümet, İsveç Yasama Konseyi'nin "var olabilecek ihtiyaçlar göz önüne alındığında yasanın çok geniş kapsamlı bir kriminalizasyona yol açma riski taşıdığı" gerekçesiyle reddetmesine rağmen yasanın kabul edilmesini istiyor.

'YENİ YASA ENDİŞE YARATIYOR'

İsveç'te hukukun üstünlüğü konusunda endişeliyiz. Yeni yasanın, Türkiye'nin neredeyse yüz yıldır bastırdığı medeni haklar olan kültür ve dil ile ilgilenen Kürtleri ve İsveç-Kürt derneklerini etkilemesinden korkuyoruz.

İsveçli Kürtler daha önce Olof Palme cinayetiyle bağlantılı olarak acımasız bir avlanmaya tabi tutulurken, Türk casusluk örgütü MİT'in PKK hakkında sahte iz bırakarak cinayet soruşturmasını bozduğuna dair kanıtlar bulunmaktadır.

Bugün benzer bir ajitasyon İsveç'te hukukun üstünlüğüne ve İsveç ulusuna uzun süre zarar verecektir. İsveç'teki tüm parlamento üyelerine sesleniyoruz: Seçilmiş bir temsilci olarak yarın düğmeye bastığınızda bir kez daha düşünün."

Yazıda imzası bulunan isimler şöyle:

"Kurdo Baksi, Yazar Selma Brodrej, Gazeteci Anita D'Orazio, iltica danışmanı Göran Eriksson, ABF Stockholm eski başkanı Göran Greider, Dala-Demokraten genel yayın yönetmeni Thomas Hammarberg, yazar, Avrupa Konseyi eski İnsan Hakları Komiseri Olof Kleberg, Västerbottens-Kuriren eski genel yayın yönetmeni Anita Klum, Uluslararası Af Örgütü eski genel sekreteri Anders Kompass, BM eski büyükelçisi ve insan hakları temsilcisi Arne Ruth, Dagens Nyheter eski genel yayın yönetmeni Pierre Schori, göç konularından sorumlu eski bakan ve BM büyükelçisi Olle Svenning, Yazar Gunilla Thorgren, yazar."