İsveçli gözlemciler: Seçimler özgür ve adil değildi

İsveç'te hükümetin büyük ortağı Sosyal Demokrat İşçi Partisi'ni temsilen yerel seçimlere katılan gözlemciler, özgür ve adil seçim olmadığını söyledi. Gözlemciler, "CHP, artık HDP'nin rolünü daha iyi anlamalı" dedi.

ANF'ye konuşan Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nin Uluslararası İlişkiler Sekreter Yardımcısı Evin İncir ve Milletvekili Kadir Kasırga, Amed'in Çınar ilçesinin köylerinde gözlemci olarak katıldıkları seçimlerde halka baskı yapıldığına dikkat çekti. İncir ve Kasırga, AKP'nin seçimleri kazanmak için seçim hilelerine başvurduğuna tanıklık ettiklerini belirtti.

'HÜKÜMET TARAFINDAN GÖNDERİLEN KİŞİLER...'

İncir, Erdoğan'ın HDP'nin seçimlerde başarı kazanmasını engellemek için seçimlerden önce HDP'ye yaptığı baskıları seçimlerde de sürdürdüğünü şu ifadelerle aktardı:

”Neredeyse her lokalde halkın özgür iradesinin sandığa yansımasını engellemek için hükümet tarafından gönderilen kişilerle karşılaştık. Bu durum halkın oy verirken kaygı duymasına neden oldu. Muhtarlar, nasıl oy kullanacağını bilemeyen kişilere kime ve nasıl oy vereceklerini anlatıyordu. Muhtarların yanlı tutumlarından dolayı HDP temsilcileri, ortaya çıkan sorunları çözebilmek için köyler arasında mekik dokudu. Böylelikle hükümetin seçimlere müdahalesini minimize etmeye çalıştılar.”

'SİLAHLI ASKER VE POLİS BULUNDURULMASI YASALARA AYKIRI'

Kasırga, halkın seçimlerde oy verecekleri sandıkların başına polis ve yerleştirilmesi yetmiyormuş gibi hükümet yanlısı muhtarların seçmenlere hükümet partisine oy atmaları için teklinde bulunmalarının büyük sorun oluşturduğunu belirtti.

Kasırga,  tanıklık ettiği usulsüzlükleri şöyle anlattı:

"Seçimlerin yapıldığı lokallerde  silahlı polis ve askerlerin bulunmaları Türk yasalarına aykırı. Muhtar ve adayların lokallerde seçmenleri etkileme girişimleri de yasal suçtur. Bu sorunlardan dolayı HDP temsilcilerinin telefonlarına şikayetler yağdı. Şehir merkezlerinde yapılan hilelere karşı HDP yöneticileri mücadele etti. Ama köylerde yapılan hilelere karşı ellerinden gelen her şeyi yapmalarına rağmen yetersiz kaldı.”

'HALK DEMOKRATİK SİSTEMDE ISRARCI'

”HDP yöneticilerinin müdahalesi sonucu silahlı asker ve polisler lokallerden çıktı ama biz oradan ayrıldıktan sonra neler olduğunu bilemiyoruz” diyen Kasırga, devamında şunları kaydetti.

”Tüm bu hile ve baskılara rağmen halkın demokratik sistemde ısrarcı olduğunu ve sorunun çözümü için irade koyduklarını gözlemledik. Tüm tehdit, baskı ve tutuklamalara rağmen halk sandık başına gidip oyunu kullandı. Bu sevindirici.”

'MUHTARLAR HALKI ETKİLEMEYE ÇALIŞTI'

Kasırga, Erdoğan'ın muhtarlarla sık sık yaptıkları toplantıların etkilerinin seçimlerde hissedildiğini ve devlet tarafından teşvik edilen ve maaşa bağlanan muhtarların seçmenleri etkileme girişimine şahit olduklarını söyledi.

Erdoğan'ın muhtarların örgütlenme ve yönlendirilmesinde başarılı olduğu değerlendirmesini yapan Kasırga, ”Bunun çok dikkati olarak analiz edilmesi gerekir” şeklinde konuştu.

İncir de, seçmenlerden bazılarının okuma yazma bilmemesini gerekçe gösteren muhtarlar ve köylerin zenginlerinin yardım etme bahanesiyle seçmenleri iktidar partisine yönlendirdiklerini belirtti. Bazı durumlarda söz konusu kişilerin seçmenlerle birlikte mührün basıldığı yere geçtiklerini söyleyen İncir, ”Sandık görevlileri buna karşı çıkınca tartışmalar yaşandı” dedi.

'ŞIRNAK'TA HALKTAN ÇOK ASKER VE POLİS VAR'

Kasırga, Kürdistan'daki bazı il ve ilçelerde HDP'nin seçimleri kaybetmesini şöyle değerlendirdi:

”Hendeklerin kazılmasından sonra çıkan savaşta Şırnak gibi yerleşim birimleri boşaltıldı. Şırnak halkının yarısı topraklarından sürüldü. Bunların yerlerine memur, polis ve askerler yerleştirildi. Botan'ın diğer kesimlerinde de aynı şeyler yaşandı. Oralarda büyük garnizonlar kuruldu. Daha önce askerlerin oy kullanma hakları yoktu. Bugün Şırnak'ta yöre halkının sayısından fazla asker ve polis var. Bu doğal olarak seçim sonuçlarını etkiliyor.”

Seçimlerin eşit koşullarda yapılmadığını, muhalefet partilerine devletin televizyonu dahil medyada yer verilmediğini söyleyen Kasırga, ”Ama tüm bunlara rağmen muhalefet sosyal medyayı kullanarak ve evlerde seçmenleri ziyaret ederek hayret edici bir yaratıcılık gösterdi” dedi.

'HDP BAŞARILI BİR STRATEJİ UYGULADI'

İncir, HDP'nin seçimlerde çok başarılı bir strateji uyguladığı düşüncesinde. Türkiye'nin batı ve güney illerinde HDP'nin seçimlere girmeyerek CHP'ye destek vermesinin seçimlerin sonuçlarında belirleyici bir etkisi olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

”HDP'nin politikası Türkiye'de AKP ve Erdoğan'ın hegemonyasını ve izlediği olumsuz politikasını durdurmuştur. Seçimlerin demokratik ve özgür koşullarda yapılmadığını ve muhaliflere yönelik baskı ve tutuklamaların yapıldığı bir ortamda elde edilen sonuç başarıdır.”

Olof Palme Merkezi'nde görevli olduğu yıllarda CHP ve HDP'nin iş birliği yapmaları için Türkiye'nin değişik illerinde iki partinin yöneticileriyle toplantılar yaptıklarını söyleyen İncir, CHP'nin HDP ile birlikte davranmanın sonuçlarını Ankara, İstanbul, Antalya, Adana ve Mersin gibi büyük şehirlerde gördüğünü belirtti.

'CHP, HDP'NİN ÖNEMİ VE ROLÜNÜ ANLAMALI'

Kasırga da, ”Ben muhalefet partilerinin yaptıkları  bu olumlu iş birliğinin sonuçlarını görmelerini ve iş birliğini geliştirmelerini umuyorum. Sorumluluk daha çok CHP'nindir. CHP'nin HDP'nin önemini ve rolünü  anlaması,  MHP ve AKP'nin HDP'ye yönelik terörist gibi suçlamalardan etkilenmemesi gerekir” dedi.

Kürdistan'da ortaya çıkan sonuçların Erdoğan'ın kayyum politikasının başarısızlığını gösterdiğini söyleyen Kasırga, "İnsanlar sandıklarına gidip kendi temsilcilerini seçti. Erdoğan'ın bunu anlaması ve halkın iradesine saygı göstermesi gerekir” şeklinde konuştu.