İsveç’ten gelerek Öcalan için nöbet tutuyorlar

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan için Strasbourg’da düzenlenen özgürlük nöbetinin 313’üncü haftası, binlerce kilometre uzaklıktaki İsveç’ten gelen yeni grup üyeleri tarafından yürütülüyor.

6’ıncı yılına yaklaşan Öcalan’a Özgürlük Nöbeti, 25 Haziran 2012’de Fransa’nın Strasbourg şehrindeki Avrupa Konseyi (AK) önünde başlatılmıştı.

Öcalan’a yönelik ağır tecritin olduğu bir dönemde başlatılan  ve özgür bırakılana kadar sürdürülmesi şiarıyla başlatılan nöbet eylemi, Pazar günü 312’nci haftasını doldurdu ve 313’üncü haftaya girildi.

Geçtiğimiz hafta Almanya’dan gelen Alman ve Kürt gençlerinin üstlendiği özgürlük nöbetini bu hafta en yakın noktası Strasbourg’a bin kilometrenin üzerinde olan İsveç’ten gelen 4 Kürdistanlı yürütüyor. Grup içerisinde Amara Arin, Axmed Bave Şiyar, Bayram Yıldırım ve Tahsin Yurtsever adlı Kürt yurtseverleri yer alıyor.

Nöbet eylemine ilişkin görüşlerini dile getiren eylemciler, 6 yıldan bu yana süren nöbeti kendilerinin devam ettirdiğini söylediler. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a verilmiş sözlerinin olduğunu dile getirdiler eylemciler, Öcalan’ın özgürlüğü sağlanana kadar nöbetin devam edeceğinin altını çizdiler.

AVRUPA ÜLKELERİNE ELEŞTİRİ

Tüm engellemeler ve saldırılara rağmen Kürt halkının Önderliğinden vazgeçmeyeceğini vurgulayan İsveç grubu üyeleri, nöbet eyleminin yanı sıra farklı eylemliliklerle Öcalan’ın özgürlüğüne katkı sunulması çağrısı yaptılar. Bir halkın Önderi’nin esir edilmesinin o halkın kendisinin esir edilmesi anlamına geldiğine dikkat çeken eylemciler, ‘demokratik ilkeleri esas aldığını’ savunan Avrupa ülkelerinin ve kurumlarının tavırlarının ise kabul edilemeyeceğini söylediler.

İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT)’nin kendi kuruluş ve varoluş ilkelerini hiçe saymasını eleştiren nöbet eylemcileri, Kürt halkının Öcalan’ın sağlığına dair kaygılarının giderilmemiş olmasının kabul edilemeyeceğini de söylediler.

YURTDIŞI VE ÜLKEDEKİ SEÇMENLERE ÇAĞRI

Eylemciler, bugün birçok ülkede 24 Haziran seçimlerinde son oy kullanma günü olduğunu hatırlatırken, diktatörlüğe son vermek için herkesi oy kullanmaya davet ettiler. Eylemciler ayrıca gümrüklerde ve yine 24 Haziran’da tüm Türkiye ve Kürdistan’daki sandıklarda diktatörlüğe karşı sandığa gidilerek, HDP ve Selahattin Demirtaş için oy kullanılması çağrısı yaptılar.