İsveç'teki seçimlerde HDP coşkusu

24 Haziran seçimleri için İsveç'in başkenti Stockholm'de yapılan oylamanın ikinci gününde HDP çadırı dolup taşıyor.

Çadırın önünde toplanan yüzlerce Türkiye ve Kürdistanlı, Kürtçe türkü ve marşlar eşliğinde halaya duruyor ve HDP'ye destek veren sloganlar atılıyor.

Pek çok İsveçli ve Türkiyeli politikacı, yazar ve aydın da çadırı ziyaret ederek destek mesajları veriyor.

Sol Parti Milletvekilleri Daniel Riazat ve Amineh Kakabaveh, HDP çadırını ziyaret ederek HDP'ye başarılar diledi.

ANF'ye açıklamalarda bulunan Kakabaveh, Stockholm'de çok sayıda insanın HDP'ye destek vermek için bir araya gelmesinden memnunluk duyduğunu ve 24 Haziran'da yapılacak seçimlerde HDP'nin barajı büyük bir farkla aşacağına inandığını söyledi.

Türkiye'de demokrasinin yerleşmesi, insan haklarına saygı gösterilmesi ve barışın sağlanmasının teminatının HDP olduğunu söyleyen Kakabaveh, Erdoğan'ın HDP ve Demirtaş'a yönelik saldırılarına şu cümlelerle tepki gösterdi:

“Erdoğan'ın Demirtaş'ın cumhurbaşkanı adaylığı için yaptığı tutukluların aday olamayacağı açıklaması ürkütücü. Bu uluslararası yasalara ve insanların ceza alana kadar masum sayılacağı ilkesine aykırı. Erdoğan binlerce siyasi muhalifleri cezaevlerine attı. Şimdi de yasal haklarını kısıtlamak istiyor. Bu hiçbir biçimde kabul edilemez ve bu konuyu İsveç Parlamentosu'nun gündemine getireceğim.”

Demirtaş'ın Avukatı Fırat Pekdemir de çadırı ziyaret ederek HDP'ye İsveç'te yapılacak seçimlerde başarılar diledi.

Yazar Hasan Akbal, oyunu HDP için kullandıktan sonra ANF'ye yaptığı açıklamada “HDP Türkiye'nin en demokratik partisidir. HDP'nin içinde tüm renkler, her inanç ve etnik kökenden insanlar var. HDP tüm halk ve inançların haklarını savunan bir parti olduğu için oyumu HDP'ye verdim” dedi.

Stockholm'un 250 kilometre uzağındaki Linköping ilinde yaşayan bir grup Süryani de sandığa giderek HDP'ye oy verdi.

Süryani Yazar Fehmi Bergallo, Süryanilerin ve diğer azınlık halkların haklarını savunduğu için HDP'yi desteklediklerini, Süryanilerin ilk kez HDP sayesinde parlamentoda temsil edildiğini söyledi.

Fikri Aktaş da “Ben Türkiye'ye barış gelsin, insanlar eşit olsun, kavga ve zulüm bitsin diye bir Süryani olarak barışı savunduğum için 250 kilometre seve seve gelerek oyumu HDP'ye verdim” şeklinde konuştu.

İsveç HDP Seçim Komitesi'nden Nurten Akdağ, seçimlere katılımın beklentilerin altında olduğunu söyleyerek tüm Kürdistanlılar ve dostlarına Kista'ya gelmeleri ve oylarını kullanmaları çağrısı yaptı.

Oy verme saat 21.00'e kadar sürecek.