İsveç'te Nuriye ve Semih için eylem

167 gündür açlık grevinde olan eğtimciler Nuriye Gülmen ile Semih Özakça'ya destek amacıyla Stockholm'de oturma eylemi yapıldı.

KHK ile işten atılan ve 167 gündür açlık grevinde olan eğtimciler Nuriye Gülmen ile Semih Özakça'ya bir destek de İsveç'in başkenti Stockholm'den geldi.

Stockhom'un merkezindeki Sergelstorg Meydanı'nda saat 17.30'da bir araya gelen bir grup Türkiye ve Kürdistanlı bir saatlik oturma eylemi gerçekleştirdi.

Yüzlerine ameliyat maskesi takan eylemciler, Semih Özakça ve Nuriye Gülmen'in resimleri ile üzerlerinde  “Adalet, demokrasi ve barış için”, “13 milletvekili cezaevlerinde”, “150 medya kuruluşu ve 1300 dernek kapatıldı” yazılı pankrat ve dövizleri taşıdı. Eyleme Kürt, Asuri-Süryani, Alevi örgütleri de destek verdi. 

Amara Kürt Kadın Meclisi'nden Ayşe Göktepe, “166 gündür açlık grevinde bulunan Nuriye ve Semih'i desteklemek bir insanlık görevidir. Ölüm sınırına gelen insanların durumları karşısında kamuoyunun önemli bir bölümünün suskun kalması vicdanları yaralıyor. Daha güçlü ve etkili eylemlerin yapılması gerektiğini düşünüyorum” dedi. 

Dayanışma Derneği'den Vahide Yılmaz, Türkiye'de onbinlerce akademisyen ve memurun temelsiz suçlamalarla işlerinden atılmasının kabul edilemeyeceğini söyledi.

Mezopotamya Dayanışma Derneği'nden Yaşar Küçükaslan, günümüzde yaşananların daha iyi anlaşılması için AKP rejiminin 7 Haziran seçimlerinden sonra  uygulamaya koyduğu savaş politikasının sorgulanması gerektiğini belirtti ve 7 Haziran sonrası Kürt halkına, aydınlara, sosyalistlere ve rejime karşı olan herkese karşı faşizan bir tutum sergilendiği değerlendirmesini yaptı.

AKP ve Erdoğan'ın Türkiye'de faşizmi kurumsallaştırmayı hedeflediğini söyleyen Küçükaslan, “Demokrasi güçleri olarak rejime karşı en küçük bir direnişi geliştirme perfpektifiyle hareket etmeliyiz. Bu bağlamda Semih ve Nuriye'nin başlattıkları direnişi önemsiyor ve destekliyoruz. Eylemlerini faşizme karşı mücadelenin bir parçası olarak değerlendiriyoruz.” dedi. 

Küçükaslan, darbe girişimini bir fırsat olarak değerlendiren Erdoğan-Bahçeli faşizminin Ermeni, Asuri-Süryanilere yönelik saldırılarını yoğunlaştırdığına, Hasankeyf'de olduğu gibi tarihi ve kültürel değerleri ortadan kaldırmak istediğine de dikkat çekti. 

Türkiye'de İnsan Haklarını Destekleme Komitesi Koordinatörü İsa Turan da, “Biz de burada insan hakları mücadelesi veren insanların sesi ve umudu olmaya ve onları desteklemeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

SALI VE ÇARŞAMBA GÜNLERİ DE EYLEM YAPILACAK

22 Ağustos Salı ve 23 Ağustos Çarşamba günü de Nuriye ve Semih'i desteklemek için meydanda olacaklarını söyleyen eylemciler, tüm insan hakları savunucularına dayanışma eylemine katılmaları çağrısında bulundu.