İsveç’in dört kentinde işgal protestosu

Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik işgali İsveç'in Göteborg, Örebro, Västerås ve Helsingborg illerinde düzenlenen eylemlerle protesto edildi.

İşgalcilere öfkenin hakim olduğu eylemde göstericiler, sık sık Türk devletini kınayan sloganlar atarken konuşmalar yapan demokratik kitle örgütleri ve partilerinin temsilcileri, Birleşmiş Milletler başta olmak üzere uluslararası topluma işgalin son bulması için somut girişimlerde bulunmaları çağrısında bulundu.

GÖTEBORG

Her hafta sonu gerçekleştirdikleri kitlesel eylemlerle işgali kınayan Kürtler ve dostları, geçen hafta sonu Göteborg’daki Brunn Parkı’nda buluştu.

Şehit Sema Kadın Derneği'nin çağrısıyla düzenlenen gösteride ilk konuşmayı Kürt Kadın Hareketi adına Hêvi Amara yaptı.

Rojava devriminin bir kadın devrimi olduğunu, kadınların sistemin kurulması ve savunmasında en ön safta yer aldığını hatırlatan Amara, faşist Türk devletinin amacının kadın-erkek eşitliğinin olduğu ve değişik inanç ve etnik kökenden halkların bir arada yaşadıkları sistemi ortadan kaldırmak olduğuna dikkat çekti.

Amara, bu nedenle de dünyanın değişik ülkelerdeki kadınlar ve ezilen halkların Rojava devrimini bir umut olarak gördüklerine ve destek verdiklerine vurgu yaptı.

Göteborg Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Lehon Lehoni, Türk devletinin Rojava'ya yönelik saldırılarının yüz yıllardan beri sömürgeci ülkelerin Kürt halkına olan düşmanca politikalarının bir devamı olduğunu söyledi.

Tüm Kürtlerin bir araya gelerek Rojava'ya sahip çıkmaları gerektiğini ifade eden Lehoni, “Faşizme karşı direnen halkımız mutlaka kazanacaktır” dedi.

Rojava Platformu adına konuşan Kamuran Hamo, Kürtlerin Türk devleti ve sömürgeci ülkelere karşı ulusal birliklerini geliştirmelerinin ve birlikte işgalcilere direnmelerinin önemine vurgu yaptı. Hamo, İsveç ve Avrupa halklarına Türk turizmini boykot etmeleri ve Türk ürünlerini almamaları çağrısı yaptı.

Kadın ve çocukların yoğun katılım gösterdikleri eylemde sık sık işgali kınayan ve Rojava'ya destek veren sloganlar atıldı.

ÖREBRO

Sol Parti ve Örebro Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nin Kristal Gece’nin yıldönümü dolayısıyla gerçekleştirdiği eylemdei Nazilerin Almanya'da, Türk devletinin ise Rojava'da katlettiği siviller anıldı.

Pazar akşamı 18.30 sularında Storatorget Meydanı'nda gerçekleşen eylemde PKK, PYD, YPG/YPJ bayrakları, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın portreleri ve Türk devletinin Rojava'da katlettiği kadın ve çocukların fotoğrafları taşındı.

Örobro Demokratik Kürt Toplum Derneği adına yapılan konuşmada Türk devletinin Rojava ve Kuzey Suriye'de sivil yerleşim birimlerini bombaladığı, sivillere yönelik beyaz fosfor kullanarak uluslararası yasaları çiğnediğini belirtildi.

Dernek, İnsanlığa karşı suçlar ve savaş suçları işleyen Türkiye'nin yargılanması için Birleşmiş Milletler'in girişimde bulunmasını talep etti. Eylemde soykırımcıları ve işgalcileri kınayan sloganlar atıldı.

HELSİNGBORG

Helsinborg’da Pazar günü saat 16.00 sularında il kütüphanesi önünde düzenlenen eylem devrim ve Rojava şehitleri anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

Sivil toplum örgütü adına yapılan konuşmalarda Türk devletinin Rojava'da sivillere yönelik katliamlar gerçekleştirdiği ve kimyasal silah kullandığına dikkat çekildi.

Demokratik kamuoyuna Türk devletinin işgaline karşı direnen Rojava halklarıyla dayanışmalarını güçlendirmesi çağrısı yapıldı.

Türk devletinin katlettiği sivillerin resimlerinin taşıdığı eylemde “Yaşasın Rojava direnişi”, “Türk ordusu Kürdistan'dan defol”, “Katil, faşist Erdoğan” ve “Kanlı ellerinizi Rojava'dan çekin” sloganları atıldı.

VÄSTERÅS

Türk devletinin işgalini kınamak için Vasteras kentindeki Sigmatorget'te bir eylem düzenlendi. Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nin çağrısıyla yapılan eyleme Kürdistan'ın dört parçasından Kürtler katıldı.

Türk devletinin Rojava'daki vahşetini gösteren fotoğrafları taşındığı eylemde yapılan konuşmalarda işgalin uluslararası sözleşmelere aykırı olduğu, Türk devletinin kimyasal silahlar kullanarak ve sivilleri katlederek insanlığa karşı suçlar ve savaş suçları işlediği kaydedildi.

Eylemde İsveç Hükümeti'ne işgalin durdurulması için konuyu Birleşmiş Milletler ve uluslararası toplumun gündemine taşıması çağrısında bulunuldu.

Protesto eyleminde sık sık ”Türkiye'yi boykot et”, ”Türk devleti Kürdistan'dan dışarı”, ”Çocuk katili Erdoğan” gibi sloganlar atıldı.