İsveç hükümetine çağrı: Sınırdışılara son ver, Kürtlerin haklarını savun!

İsveç’te aralarında Avrupa Konseyi eski İnsan Hakları Komiseri Thomas Hammarberg’in de olduğu aydın ve diplomatlar hükümete çağrıda bulunarak sınırdışılara derhal son vermesini ve Kürtlerin insan haklarını güvence altına almasını istedi.

İsveç’in en büyük sabah gazetesi Dagens Nyheter’de çok sayıda aydın ve diplomatın imzası ile “Hükümete açık çağrı!” yapıldı.

Çağrı Avrupa Konseyi eski İnsan Hakları Komiseri Thomas Hammarberg, İsveç Sosyal Demokrat Partisi eski yöneticisi, bakan ve BM Büyükelçisi Pierre Schori ve İsveçli Kürt yazar ve gazeteci Kurdo Baksi’nn inisiyatifinde yapıldı.

NATO’ya üyelik karşılığında verilen tavizlere dikkat çeken çağrıcılar, sınırdışılara derhal son verilmesini ve Kürtlerin haklarının savunulmasını istedi.

İsveç’in Türkiye’ye verdiği tavizlerin “suçsuz insanları mağdur ettiğini” kaydeden imzacılar, “Türkiye’ye sınırdışılar derhal durdurulmalı ve Kürtlerin insan hakları savunulmalıdır” dedi.

Son aylarda Türkiye’ye iade edilen birçok kişiyi örnek gösteren imzacılar, “Şu anda olup bitenleri tarif eden bir atasözü var; Eğer adaleti eğersen, o kırılır!” diye uyardı.

Geçen yaz Madrid zirvesinde İsveç, Finlandiya ve Türkiye arasında imzalanan bir memoranduma dikkat çeken imzacılar, “Memorandum’da yer alan bir cümle, ülkemizde özgür bir yaşam aramış olan Kürtleri özel olarak ağır bir biçimde etkilemektedir” diye belirtti.

Türkiye tarafından sunulan istihbari bilgilerin sınırdışı gerekçesi yapılabileceğine işaret eden imzacılar “Erdoğan’ın terörizm kavramını İsveç’ten çok daha farklı biçimde kullandığını anlamak da önem taşımaktadır. Kendisini normal olarak eleştirenler de dahil olmak üzere, büyük ölçüde bütün muhalefet terörist olarak damgalanmaktadır” dedi.

Basının Türk devletinin iadesini istediği 33 kişi üzerinde yoğunlaştığına dikkat çeken imzacılar, “İsveç’imizin temsilcileri şimdiye kadar alabildiğine fazla tavizler vermişler. Bu durum suçsuz insanları mağdur etmiş ve Türkiye ile bağlantılı dostlarımız arasında derin bir endişe yaratmıştır. Eğer İsveç, Erdoğan’ın nefret içeren kötü niyetli seçim kampanyasına yardımcı olmaya devam ederse, bu durum utanç verici bir skandaldan başka bir şey olarak adlandırılamaz. Daha fazla sınır dışı edilme olmamalıdır” ifadelerini kullandı.

İmzacılar “İsveç, Türkiye’ye sınır dışı etme kararlarına ara vermelidir ve onun yerine Kürtler’in insan haklarını savunmalıdır” çağrısında bulundu.

Çağrıda imzası olanlar şöyle:

Kurdo Baksi, İsveçli Kürt yazar ve gazeteci

Göran Eriksson, ABF Stockholm eski şefi

Ahmad Eskandari, İsveçli Kürt kanaat önderi

Göran Greider, Yazar, Dala -Demokraten gazetesi şef redaktörü

Thomas Hammarberg, Yazar, Avrupa Konseyi eski İnsan Haklar Komiseri

Helle Klein, Dagens Arbete gazetesi baş redaktörü

Terfa Nisébini, Avukat

Arne Ruth Dagens Nyheter gazetesi eski şef redaktörü

Pierre Schori, Eski Göçmen İşleri Bakanı ve BM Büyükelçisi

Omar Sheikhmous, Ortadoğu konularında araştırmacı

Vildan Tanrikulu, İsveç Kürdistan dernekleri Federasyonu eski başkanı