İsveç Dışişleri Bakanı Linde'e ‘beyaz fosfor’ sorusu

İsveçli Milletvekili Markus Wiechel, yazılı bir soru önergesiyle Türkiye'nin Kuzey Doğu Suriye'de beyaz fosfor kullandığı iddialarını parlamentonun gündemine getirdi.

Wiechel, Türkiye'nin geçtiğimiz yılın sonbaharında desteklediği çetelerle birlikte Kuzey Suriye'ye yönelik saldırıları sırasında ağır savaş suçlarının işlendiğini gösteren korkunç görüntüler gördüklerini belirtti.

Wiechel, İsviçre'de bir laboratuvarın Serêkaniyê'de Kürt savaşçılardan birinden alınan parçanın beyaz fosfor kullanımı sonucu yaralandığını gösterdiğini hatırlattı.

Milletvekili, El-Nahar gazetesinin bir raporda Türk askerlerinin saldırıları sırasında beyaz fosfor kullandığını, çoğunluğu sivil pek çok kişinin kimyasal saldırılar sonucu yaralandığını belirttiğine dikkat çekti.

Tüm bunların Türkiye ve beraberindeki “cihatçı” grupların Serêkaniyê'ye yönelik saldırılarda uluslararası yasaklanmış silahları kullandığını gösterdiğini ifade eden Wiechel, Rojava yönetiminin iddiaların incelenmesi için uluslararası bir soruşturma talebinde bulunduğunu hatırlattı.

Wiechel, Dışişleri Bakanı Ann Linde'den Türkiye'nin Rojava işgali sırasında sivillere yönelik beyaz fosfor kullandığı iddialarını araştırılması için Birleşmiş Milletler bünyesinde uluslararası bir soruşturma açılması ve Türk savaş suçlularının yargı karşısına çıkarılması için girişimde bulunmasını istedi.

DR. ABBAS MANSOURİAN PARLAMENTODA KONFERANS VERECEK

Türk devletinin Kuzey Suriye ve Rojava'ya yönelik saldırılarından sonra bölgeye giderek yaptığı incelemeler sonucu Türk devletinin beyaz fosfor kullandığını açıklayan Dr. Abbas Mansourian İsveç Parlamentosu'nda bir konferans verecek.

Toplantının ev sahipliğini üstlenen Sosyal Demokrat İşçi Partisi milletvekilleri Anders Östberg ve Kadir Kasırga, Türkiye'nin Kuzey Suriye'yi işgali sırasında beyaz fosfor kullanıldığını belgeleyen raporlar olduğunu belirtti.

Milletvekilleri ve medyaya 19 Şubat Çarşamba günü saat 13.00'de parlamentoda düzenlenecek konferansa katılmaları çağrısı yaptı.