İsveç'de seçimler ikinci gününde

Türkiye'de 24 Haziran'da yapılacak seçimler için Stockholm'de dün sabah saat 09.30'da başlayan oy verme işlemleri bugün ikinci gününde.

Saat 09.00'da sandıkların açılmasından sonra Stockholm ve İsveç'in diğer yerleşim birimlerinde yaşayan seçmenler Kista Fuarı'nda kurulan sandıklarda oy kullanmaya  başladı.

İsveç HDP Seçim Komitesi'nden Nurten Akdağ, dün yapılan seçimlerde 5623 seçmenin oy kullandığını bugün de 6 bin civarında seçmenin oy kullananacağını tahmin ettiklerini söyledi.

HDP'ye oyunu verdiğini söyleyen Erhan Baksi adındaki genç de, bayram olması ve Norveç ve Danimarka'ya yakın yerlerim birimlerinde yaşayan seçmenlerin oylarını Oslo ve Kopenhag'da kullandıkları ve bayram olduğu için ilk günkü katılımın beklentilerin altında olduğunu söyledi.

Dün, 18 yaşını doldurdukları için ilk defa oy kullananan 7 ve 8 civarında gençle karşılaştığını ve gençlerin HDP'ye oy kullandıklarını söylemelerinin sevindirici olduğunu söyleyen Baksi, ”Gençler geleceklerinin demokratik ve özgür bir Türkiye'de gördükleri için HDP'yi tercih ediyor” dedi.

Ciwanên Azad'dan İdris Ferhat Çurka, dün gençlerin seçimlere yüksek bir katılım gösterdiğini, bugün de aynı ilginin süreceğini tahmitn ettiğini belirterek tüm gençlere sandık başına gelmeleri ve tercihlerini Demirtaş ve HDP'den yana yapmaları çağrısı yaptı.

Sandıkta oy kullandıktan sonra ANF'ye açıklamalarda bulunan 70 yaşlarındaki Pero ve Melki Dal çifti, Süryani olduklarını ve HDP'ye oy verdiklerini söyledi.

Pero Dal, ”Barışı ve insan haklarını savunduğu için HDP'ye oy verdim’’ derken Melki Dal, ”HDP'ye oy vermek için Kürt olmak gerekmez. İnsanlar arasında ayrım yapmadığı, herkese eşit davrandığı, Süryani ve ezilen insanların haklarını savunduğu için biz Süryaniler HDP'ye oy veriyoruz. HDP bizim partimiz” dedi.