İskandinavya Kürt Kültür Festivali'nde 'Öcalan'a özgürlük' talebi

İsveç'in Örebro şehrinde düzenlenen 21. İskandinavya Kürt Kültür Festivali'ne, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a özgürlük talebi damgasını vurdu.

Binlerce Kürdistanlının katıldığı festivalde konuşmalar yapan İsveç siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, Kürt Halkıyla dayanışma mesajları verirken İsveç medyası da festival ve Kürdistan’daki gelişmelere geniş yer verdi.

Festivalde HDP Milletvekili ve Grup Başkan Vekili Ahmet Yıldırım, YNK İsveç Temsilcisi Salih Qaytuli ve İsveç Demokratik Kürt Toplum Derneği Eşbaşkanı Hamit Biten, Erdoğan ve AKP rejiminin Kürt Halkına yönelik saldırılarını kınayan konuşmalar yaptı. Kürt Halkına, devrimci ve demokratik güçlere mücadeleyi yükseltmeleri çağrılarında bulundu. 

BELEDİYE BAŞKANI: CEZAEVLERİNDEKİLERİ BİRLİKTE ÖZGÜRLEŞTİRECEĞİZ

Kürdistanlı kadınların kullandıkları bir şalı boynuna asarak sahneye çıkan Örebro Belediye Başkanı Kenneth Nilsson, Erdoğan ve AKP Hükümeti'nin gerçekleştirdiği insan hakları ve ifade özgürlüğü ihlallerinin 15 Temmuz darbe girişiminden sonra büyük bir artış gösterdiğini söyledi.

Gazeteciler, akademisyenlerin yanı sıra HDP Eşbaşkanları ve yüzlerce belediye başkanı ve yöneticisinin cezaevlerine atıldığına dikkat çeken Nilsson, ”Hep birlikte mücadele ederek onları özgürleştireceğiz” dedi.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER DERNEĞİ: KÜRT HALKI İNSANLIK İÇİN SAVAŞIYOR

Birleşmiş Milletler Derneği Örebro-Kumla Yönetim Kurulu Üyesi Trudy Hellqvist, Kürt Halkının sadece kendisi için değil tüm insanlık için savaşcığını, YPJ/YPG savaşcılarının Rojava ve Şengal'de DAİŞ çetelerine karşı sürdürdükleri mücadeyle tüm dünyanın takdirini kazandıklarını söyledikten sonra şunları kaydetti:

”Bizler de, burada Kürt Halkının özgürlüğü için birlikte mücadele etmeliyiz. Konuyu el ele vererek uluslararası toplum ve Birleşmiş Milletler'in gündemine getirmeliyiz. Bu yılın 48. haftasında burada İsveç Birleşmiş Milletler Derneği'nin başkanının katıldığı bir toplantı düzenleyeceğiz. Hepinizi toplantıya katılmaya, görüş ve önerilerinizi toplantıda gündeme getirmeye çağırıyorum. Biji YPJ.”

SOL PARTİ: HDP'LİLERLE DAYANIŞMAMIZ SÜRÜYOR

Sol Parti Örebro Şubesi İkinci Başkanı Ireen von Wachenfeldt, Türkiye ve Kürdistan'da gerçekleşen insan hakları ihlallerini ve katliamları kaygıyla izlediklerini belirterek ”Bizler Erdoğan rejiminin bu saldırı ve katliamlarına karşı Kürt Halkının yanındayız. HDP'li vekiller ve belediye başkanları özgürlüklerine kavuşana ve Kürt Halkı özgürlüğünü elde edene kadar dayanışmamız sürecek” dedi ve ”Jin ijan azadi” sloganını atarak konuşmasını sonlandırdı.

AHMET YILDIRIM: AKP VE ERDOĞAN SON DEMLERİNİ YAŞIYOR

HDP Milletvekili ve Grup Başkan Vekili Ahmet Yıldırım, Türk devletinin sadece Kürdistan'ın bir parçasında değil Rojava, Rojhalat ve Güney Kürdistan'da Kürtlere düşmanlık yapmasının nedeninin sömürü düzeni olduğuna söyledikten sonra ”Baskıları artırmasının nedeni sömürü ve baskı düzeninin sonunun yaklaştığını çok iyi biliyor olmasından kaynaklanmaktadır. Artık AKP ve Erdoğan son demlerini yaşıyor. Siz Avrupa ve dışarıda halkımız ve bizler de içeride faşizme karşı direnişi yükseltirsek faşizm yenilecek, biz kazanacağız” dedi.

KÜRT HALKI EN GÜÇLÜ DÜŞMANLARI EN GÜÇSÜZ DÖNEMİNDE

Rojava, Bakur, Başur ve Rojhilat'ta Kürt Halkının en güçlü ve özgürlüğe yakın düşmanlarının da en güçsüz dönemlerini yaşadığını söyleyen Yıldırım, ”Bize ve halkımıza saldıran faşist zihniyetin bu saldırılarını anlıyoruz; çünkü kendi siyasi sonlarına yaklaştıkça daha fazla şuursuzlaşıyor ve saldırganlaşıyorlar. Güney'de yapılacak referandum her ne kadar yöntem olarak yanlış olsa bile biz Başur halkımızın iradesini açığa çıkacak ve özgürlüğüne tekabül eden bütün adımları destekliyoruz. Güneydeki halkımızın yanındayız. Keşke bütün Kürdistani partiler bir araya gelip ortak bir karar alıp referanduma gitmiş olsalardı daha uygun olurdu. Ama yinede bağımsızlık bütün dünya halkları gibi Güney Kürdistan halkının da en meşru hakkıdır. Bugün Türkiye parlamentosunda Güney Kürdistan'a harekat ve işgal planı onaylanmıştır. Biz daha önce sayın Barzani'yi kardeşçe ve iyi niyetle AKP ile ilişkileri hususunda uyarmıştık. Ve dedik ki "dijmine bav û kâlan, nabe doste yârin"(babaların ve dedelerin düşmanları, çocuklarının dostu olmaz) diye uyardık, ama bugün Türkiye Meclisinde olanların bizi doğrulamasını ibretle izledik” şeklinde konuştu.

DİRENELİM VE MÜCADELEMİZİ YÜKSELTELİM

Erdoğan ve AKP Hükümeti'nin çözüm sürecini, hiç bir zaman Kürt sorununu çözmek ve 100 yıllık yaraya merhem olmak için değil kendi diktasının önünde engel gördüğü Kürt Özgürlük Hareketi'ni masada kandırıp bitirmek için bir fırsat olarak gördüğünü söyleyen Yıldırım şunları kaydetti:

”Kandıramayınca da bitirdi ve Kürt halkına saldırdı. Eşbaşkanlarımızı, milletvekillerimizi ve belediye eşbaşkanlarımızı tutuklatıp, sayın Öcalan üzerine ağırlaştırılmış bir tecrit uygulamaya başladı. Kürt halkı ve bizler direnerek bu faşizmi yenip halkımızla birlikte özgürlüğümüze ulaşacağız. Bundan zerre kadar kuşkumuz yoktur. Gün birlik günüdür. Özgürlüğümüze, onurlu barışımıza ve statümüze kavuşabilmek için birliğimizi, ittifakımızı, örgütlülüğümüz ve mücadelemizi yükseltmemiz lazım. Özgürlüğümüzü güçlendirmemiz lazım ve örgütsüz tek bir Kürt bırakmamamız lazım. Faşizm finalini oynuyorsa, biz de direniş ve mücadelede finali oynamalıyız. Bütün dünyanın kabul etmek zorunda kaldığı bir gerçekliği Sizlerle paylaşmak istiyorum; fazla değil birkaç yıl içinde Ortadoğu'daki sınırlar, rejimler, statüler değişecektir. Bu değişimin en önemli aktörünün Kürtler ve Onun örgütlü gücünün olacağı da bütün dünyanın kabul ettiği ve desteklediği diğer bir gerçekliktir. Kürt halkının bütün düşmanlarının bu kadar saldırgan olmasının temel nedeni de gelen bu özgürlük müjdesidir. Direnelim ve mücadelemizi yükseltelim.”

KCK ve PKK bayraklarının sahneye yerleştirildiği festivalde, sık sık ”Biji Serok Apo”, ”Öcalan'a özgürlük”, ”Türk ordusu Kürdistan'dan defol” sloganları atıldı. Kürt Folklor grupları da, Kürt halk danslarından örnekler sunarak festivale renk kattı.

Sanatçılar Seyda Perinçek, Özlem Bağlayan, Goran Bekir, Mahamad Taho ve Armanc'ın söylediği marş ve türküler eşliğinde hep birlikte halaya duran Kürdistanlılar, ”Öcalan'a Özgürlük, Kürt Halkına statü” sloganını atarak festivali sonlandırdı.

FESTİVAL VE KÜRT SORUNU İSVEÇ MEDYASININ GÜNDEMİNDE

Festival dolayısıyla İsveç Devlet Televizyonu (Svt) ve İsveç Devlet Radyosu (Sr) ile yerel medya Kürdistan'daki gelişmelere yer verdi. Festival katılımcıları ve Örebro NCDK Eşbaşkanlarıyla yaptığı söyleşileri yayımladı.