Çelik: Türkiye ve Avrupa'da demokrasi hareketini örgütlemeliyiz

HDK-A Eş Sözcüsü Çelik, "Türkiye’de, hem de Avrupa genelinde demokrasi hareketini geliştirmek, örgütlemek, meşru ve demokratik talepleri için toplum dinamiklerinin yan yana gelmesini sağlamak bugünün temel görevi olmaktadır" dedi.

HDK-Avrupa (HDK-A) 4 Şubat 2017 tarihinde gerçekleşen kongresinin ardından 1. Meclis Toplantısını yaptı. Almanya’nın Frankfurt kentinde DGB Haus’ta yapılan toplantıya Avrupa'nın değişik kentlerinden HDK-A meclis üyeleri katıldı. Toplantı divan seçimi ile başladı. Ardından ilk gündem maddesi olan siyasal süreç değerlendirmesi ile devam etti.

Toplantıda siyasal süreç değerlendirmesini ilk olarak HDK-A Eş Sözcüsü Demir Çelik yaptı. Çelik, içinde bulunulan sürecin bir kriz süreci olduğunu belirterek, "Kriz dönemsel olmaktan çok, kapitalizmin yapısallığı ile ilgilidir. Yapısal kriz bazen kaosa neden olur. Yarattığı kaos toplumsal, siyasal, ekolojik, kadın kırımını insanlığa dayatarak yaşam bulur. Bugün yapısal krizi aşmak adına kaosu halklara dayatılarak, halklar ve devletler çatışması yaratılıyor. Yeni bir siyasal alternatif sunamadığımız, topluma doğru öncülük yapamadığımızdan kaynaklı bizden yıllarımızı çalmaya devam ediyorlar" dedi.

TEMEL GÖREV NE?

Devletçi sistemin siyasal, toplumsal ve ekolojik krizine paralel Türkiye’de katı merkeziyetçi, ulus devletin tek adam diktatörlüğünün neden olduğu derin bir siyasal kriz yaşandığına vurgu yapan Çelik, şöyle konuştu:

"Ortadoğu'da devam eden savaşı durdurmak, demokrasiyi inşa etmek bugün üstesinden gelinmesi gereken en temel görev olmaktadır. Bunun için ilk elde yapılması gereken şey; toplum dinamiklerinin tümüne yönelmiş olan faşizme karşı demokrasi cephesi ile karşı durmaktır. Egemenlikçi sistem sömürü ve baskı alanlarının tümünde farklı kesimlere dönük saldırıda birleşmiş, demokrasi karşıtı saflarda bloklaşmış bulunmaktadır. Hem Türkiye’de, hem de Avrupa genelinde demokrasi hareketini geliştirmek, örgütlemek, meşru ve demokratik talepleri için toplum dinamiklerinin yan yana gelmesini sağlamak bugünün temel görevi olmaktadır.’’

"Demokratik toplum asgari müşterek ile HDK-A’da olmak insani olduğu kadar vicdani bir görevdir" diyen Çelik, "HDK-A, bileşenlerin hiçbiri kendi programını bir kenara bırakmadan, kendi parti tüzel kimliğinden vazgeçmeden, stratejilerini terk etmeden, parça bütün ilişkisi içinde özgün ve özerk olacaklarından tüm kimliklere, tüm inanç ve düşüncelere açık olan toplumun sivil demokratik örgütlülüğüdür" şeklinde konuştu.

Çelik’in konuşmasının ardından meclis üyeleri de tek tek söz alarak siyasal süreç değerlendirmesinde bulundu.

HDK-A ÇALIŞMA PLANLAMASI YAPILDI

Yapılan konuşmaların ardından HDK-A Eş Sözcüsü Esra Asiye Güden, HDK-A perspektifi ile meclis örgütlenmesini konu alan bir sunum gerçekleştirdi. HDK-A’da çalışanların ortak emeği ile bir çalışma yürüttüklerini belirten Güden, ‘’Tekleştirme politikası ile kitleleri bölme faşist iktidarların temel argümanlarıdır. Türkiye’de, Avrupa’da HDK’de örgütlenerek bu tartışmaları tüketmiş olduk. Avrupa’da demokratik bir cepheye ihtiyaç olduğundan hareketle HDK-A kuruldu. Özverili bir çalışma yürütüyoruz" dedi.

Güden’in sunumunun ardından HDK-A örgütlenmesinde yaşanan sorunlar dile getirildi. Meclis üyeleri kentlerde nasıl bir örgütlenme gerçekleştirdiklerini ve sorunlarının neler olduğunu dile getirdi. Meclis üyeleri ayrıca taleplerini de meclise sundu.

Toplantının sonunda 6 aylık planlama önerileri alındı.

Sonraki gün ise HDK-A Yürütme Kurulu toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda Meclis Üyelerinin onayı ile alınan öneriler kararlaştırıldı. HDK-A olarak süreç hassasiyetlerine göre planlama yapıldı.

HDK-A 1.Meclis toplantısı sonuç bildirgesi önümüzdeki günlerde deklare edilecek.