95 yaşındaki Dayika Xanê 3. kez Strasbourg’da

Öcalan’ın için yapılan oturma eylemi 44. gününde. Kürdistanlılar Öcalan ile görüşme yapılana kadar eylemlerini sürdürmekte kararlı. Pazarcıklı, tekerlekli sandalyedeki 95 yaşındaki Dayika Xanê, Strasbourg’daki oturma eylemini 3. kez ziyaret etti.

CPT İmralı’ya gitsin ve Kürt Halk Önderi Öcalan ile görüşsün“ talebiyle 23 Ekim’de Strasbourg’da başlatılan oturma eylemi 44. gününe girdi. Eyleme Almanya, Fransa, Hollanda ve Belçika’dan destek ziyaretleri sürüyor. Her hafta değişik bölgelerden Kürdistanlılar ve dostları AK ve CPT yakınındaki oturma eylemine katılıyor. Soğuk hava koşullarına rağmen açık alanda devam eden oturma eylemine katılanlar, "Öcalan ile görüşme gerçekleşene kadar Strasbourg’dayız“ mesajı veriyor. 

‘BENİ APO'YA GÖTÜRÜN’

Eylemi ziyaret edenler arasında 95 yaşındaki Pazarcıklı Dayika Xanê dikkatimizi çekiyor.  „Beni Apo’ya götürün“ demiş evdekilere. İlerleyen yaşına rağmen şimdiye kadar 3 kez çadırı ziyaret etmiş. Strasbourg’daki çocuklarının yanına misafir olarak gelen Dayika Xanê’yle ilk çadırı ziyaret ettiğinde de konuşma imkanı bulmuştum. Konuşmasına „Ahhhh oğlum“ diyerek başlayan anne, arada Türkçe karıştırsa da Kürtçe devam ediyor konuşmasına. „Hayıdır, bu soğukta niye geldin“ diye soruyorum. „Apo’yu görmeye geldim“ diyor. Hava çok soğuk, zaman zaman da kar yağıyor. Tekerlekli sandalyede, bacaklarının üzerine attığı battaniye, yüzündeki gülümseme ve yaptığı zafer işaretiyle, ilerleyen yaşına rağmen Strasbourg’a 3. kez gelen Dayika Xanê, hepimize önemli mesajlar veriyor. 

BİTİŞ TARİHİNİ GÖRÜŞMELER BELİRLER

Tertip Komitesi’nden Newroz Serhad da eylemdeki kararlılıklarını dile getiriyor. "Eylemin bitiş tarihi ancak Öcalan ile bir görüşme olursa belli olur“ diyen Serhad şunları belirtiyor: „"ki ay önce Önderliğimizin sağlığına dair yayınlanan spekulatif haberden sonra, Avrupa kamuoyunun dikkatini çekmek için böyle bir eylem yapma kararı aldık. 19 yıldır Önderliğimiz tecrit altında. Kaygılarımız daha da arttı. Kürdistan’ın dört parçasında ve Avrupa’da Kürtler ayakta. 44 gün içinde defalarca CPT ile görüşüp dosyalar sunuldu. Ona rağmen sessizlik halen devam ediyor. 27 temmuz 2011’den beri avukatlar, 5 Nisan 2015’ten beri heyet, 11 Eylul 2016’dan itibaren de ailesi İmralı’ya gidemiyor. Önderliğimize uygulanan tecridin dünyada benzeri yok. Öcalan  sıradan bir tutsak değil, milyonların iradesidir. Üzerindeki tecrit derhal kaldırılmalıdır. Avrupa kurumları da sessizliklerini bozmalıdır. CPT bağımsız olduğunu ispatlamalı. Avrupa kurumları insani görevlerini yerine getirmeli.“ 

KAYNAK: YENİ ÖZGÜR POLİTİKA