9 Alman darbe teşebbüsüyle yargı önünde

Almanya’da silahlı bir şebekenin üyesi olduğu iddia edilen dokuz kişinin yargılandığı davax Stuttgart'ta yoğun koruma altında başladı.

Şüpheliler, “demokrasiye duydukları nefret” nedeniyle Almanya'da bir darbe planlamakla suçlanıyor.

Yaşları 42 ile 60 arasında değişen ve tamamı Alman olan sanıklar, 2022 yılı sonunda çökertilen şebekenin 26 üyesinden mahkemeye çıkarılan ilk kişiler. 

Grubun geri kalanı için birkaç hafta içinde orta Almanya’daki Frankfurt kenti ve güneydeki Münih'te iki duruşma daha yapılması planlanıyor.

“Reichsbürger”in (Reich Yurttaş Hareketi) komplo ve aşırı sağ ideolojilerinden ilham alan grup, Berlin'deki Alman Temsilciler Meclisi'ni işgal ederek seçilmiş temsilcileri tutuklamayı planlıyordu ve hükümeti devirmeye kararlıydı.

Pazar günü Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser grubu uyararak, “Reichsbürger'in militan yapılarını tamamen ortaya çıkarıp dağıtana kadar onları sıkı bir şekilde takip etmeye devam edeceğiz” dedi. 

Pazartesi günü ifade vermeye çağrılan dokuz kişinin çoğunun şebekenin askeri operasyonlarından sorumlu olduğundan şüpheleniliyor.

Grubun beyni olduğu iddia edilen kişi, Thüringen soyundan gelen ve Prens Reuss olarak bilinen Henri XIII adında 70’li yaşlarda bir aristokrat ve işadamı.

Reuss, aralarında eski bir aşırı sağcı milletvekili ve eski bir yüksek rütbeli subayın da bulunduğu, grubun lideri olduğu iddia edilen diğer sekiz kişiyle birlikte 21 Mayıs'tan itibaren Frankfurt'ta yargılanacak. Yetkililere göre grup, Temmuz 2021'in sonunda darbe yapmak amacıyla siyasi ve askeri bir örgüt kurmuştu.

Reichsbürger hareketi, modern Alman Cumhuriyeti'nin meşruiyetini reddeden aşırı sağcıları ve silah meraklılarını bir araya getiriyor. Bunlar, Birinci Dünya Savaşı öncesi Alman İmparatorluğu'nun monarşi şeklinde varlığını sürdürdüğüne inanırken, bazı destekçi grupların kendi mini devletlerini kurmaya karar verdikleri belirtiliyor. 

Moskova ile bağları oldukları da iddia ediliyor. Henri XIII'ün arkadaşı olduğu iddia edilen “Vitalia B.” adlı Rus vatandaşının “aristokratı Leipzig'deki Rus Başkonsolosluğu ile temasa geçirdiğinden ve Haziran 2022'de ona eşlik ettiğinden” şüpheleniliyor.

Henri XIII, hücre dağıtıldığında Kremlin hiçbir şekilde dahil olmadıklarını söylese de soruşturmacılara göre Moskova'nın desteğini sağlamaya çalışıyordu.

Soruşturmacılara göre şebeke, emellerini gerçekleştirmek için kendisine “yaklaşık 500.000 euro” ve “yaklaşık 380 ateşli silah, yaklaşık 350 kesici silah, 500 adet diğer silah ve en az 148 bin mermiden oluşan bir cephanelik” sağlamıştı.

Şebekenin ayrıca balistik kasklar, kurşun geçirmez yelekler, gece görüş cihazları ve kelepçeler de dahil olmak üzere başka ekipmanlar da satın aldığı belirtiliyor. 

Stuttgart'ta yargılanan dokuz sanığın çoğunun, Alman ordusu ya da polisi saflarından veya bu iki kurumun eski mensupları arasından kendi amaçları doğrultusunda adam toplamaya çalıştıklarından şüpheleniliyor.

Stuttgart, Frankfurt ve Münih'te görülen üç davanın her biri için mahkemeler en az Ocak 2025'e kadar yaklaşık elli günlük duruşma süresi planladı.