21’inci Mazlum Doğan Gençlik Festivali yapıldı

21’inci Mazlum Doğan Gençlik, Kültür ve Spor Festivali, Hollanda’nın Den Haag kentinde yapıldı.

Ciwanên Azad ve Jinên Ciwanên Azad’ın organize ettiği festival, Hollanda’nın Den Haag kentinde "Li dijî faşîzmê serî hilde Serokatî azad bike" şiarıyla gerçekleşti.

Avrupa’da her yıl geleneksel olarak düzenlenen ve Kürt gençlerinin en büyük organizasyonu olan Mazlum Doğan Gençlik Kültür ve Spor Festivali’nin 21’incisi Hollanda'nın Den Haag kentinde yüzlerce gencin katılımıyla yapıldı.

PKK flamaları ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın posterlerini taşıyan gençlerin görkemli bir yürüyüşü ile başlayan festival Çerxa Şoreşê eşliğinde tüm şehitlerin anısına saygı duruşu ile devam etti.

‘ÖNDERLİĞİ ÖZGÜRLEŞTİRMELİYİZ'

Festivalin açılış konuşmasını Ciwanên Azad’dan Şoreş Andok yaptı.

"Bugün 14 Temmuz, Zindan Direnişi’nin büyük önderi Mazlum Doğan şahsında, Kürdistan’ın ve dünyanın bütün devrim şehitlerinin önünde saygı ve minnetle eğiliyoruz. Özgürlük mücadelemiz, halkımızın ekmek ve su kadar ihtiyacı olan büyük kahramanlar yaratmaya devam ediyor” diyen Andok, öz yönetim direnişlerinin büyük komutanı Çiyager Sur ve Efrîn Direnişi’nin fedai kahramanı Avesta Xabûr’un gençliğin mevcut süreçteki öncüleri olduğunu belirtti.

Onların anılarına sahip çıkmanın ancak Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a karşı uygulanan tecridi kırmak ile olduğunu da sözlerine ekleyen Andok, “Gençler faşizme karşı başkaldırmalı ve Önderliği özgürleştirmelidir" dedi.

Rojava gençliği adına konuşan İbrahim Rojava ise Çağın Direnişi’ne ancak gençliğin sahip çıkabileceğini söyledi. Avrupa’da mültecileşmeye karşı Rojava gençliğinin aktif bir mücadele sergilemesi ve ülkesinde yaşananlara kayıtsız kalmaması gerektiğine dikkat çekti.

Festivalde, Komalên Ciwan’ın gönderdiği görüntülü mesajı da gösterildi.

Festivalin spor etkinliğinde ise futbol turnuvası final maçı Veger Umut Almanya ve Kurd Potsdam arasında oynandı. Maçı Kurd Potsdam takımı 5-2 kazanarak şampiyonluk kupasını aldı. Festival, futbol maçının ardından konuk sanatçıların verdiği konserler ve çeşitli etkinliklerle devam etti.

Festivalde, Muharrem, Medî, İrlanda Dans Grubu, tiyatro ekibi, Koma Çarneva ve Koma Zelal sahne aldı.

Müzik eşliğinde çekilen halaylarda gençler sık sık, “Bijî Serok Apo”, “Bê Serok jiyan na be, “Bijî Partiya Karkerên Kurdistan” ve “Jin Jiyan Azadî” sloganları attı.

Festival, konserlerin ve gösterilerin yanı sıra birçok farklı etkinliğe de yer verdi. Satranç müsabakaları, boks, futbol turnuvası finali ve voleybol maçları yapıldı. Genç kadınlar kendi aralarında bir voleybol turnuvası düzenledi. Voleybol sahası festival boyunca büyük ilgi çekti, çocuklar için de özel oyun alanları oluşturuldu.

Festival sloganlarla sona erdi.