'2+2=KRDSTN' sergisi Lozan'da başlıyor

'2+2=KRDSTN' sergisi yarın İsviçre'nin Lozan kentinde başlıyor.

Bundan 100 yıl önce İsviçre'nin Lozan kentinde imzalanan ve adı Barış Antlaşması olarak geçen ama başta Kürtler, Ermeniler olmak üzere bölge halklarına soykırım ve sürgünlerin önünü açan Lozan Antlaşması'nın yıl dönümüne kısa bir süre kaldı.

'Lozan 100'üncü Yıl Anma Komitesi' (Lozan2023) tarafından geçtiğimiz yıl Kasım ayında startı verilen çeşitli konferans, panel, sanatsal ve kültürel etkinliklerle süren 100'üncü yıl etkinlikleri devam ediyor.

100'üncü yıl etkinlikleri kapsamında 4 parça Kurdistan, Almanya ve İtalya'dan sanatçıların farklı disiplinlerden (video, performans, fotoğraf, yerleştirme, resim) eserlerinin yer alacağı "2+2=KRDSTN" isimli serginin açılışı yarın İsviçre'nin Lozan şehrinde gerçekleşecek.

"Bizim Tarafımızdan Söylenenler" temasıyla Plase de la Palud 2, 1003 adresinde bulunan Forum d'hôtel de Ville sergi salonunda düzenlenecek olan sergi, 19 Mayıs'a kadar ziyarete açık olacak.

 Küratörlüğü Barış Seyitvan ile Serdar Mutlu tarafından yapılan  sergide şu sanatçıların eserleri yer alacak:

"Osman Ahmed, Havin Al-Sindy, Havar Amini, Vooria Aria, Khadija Baker, Savaş Boyraz, Wirya Budaghi, Timur Çelik, Salah Ebrahimi, Serhat Ertuna, Jacopo Gallico, Fatoş Irwen, Eren Karakuş, Serpil Odabaşı, Walid Siti, Hito Steyerl, Leyla Toprak."

ANTLAŞMANIN TAHRİBATLARINA DİKKAT ÇEKİLECEK

Serdar Mutlu, Lozan Antlaşması ve bu antlaşmanın gözardı edilmiş sonuçları üzerinden Mezopotamya ve Anadolu coğrafyasının yeniden şekillendirildiğini dile getirerek, "100 yıldır devam eden 'tek dil, tek millet, tek bayrak' anlayışıyla bu coğrafyada sayısız katliam, kültürel soykırım ve sürgünler yaşandı" diye konuştu.

Küratörler, tarihçiler, sanatçılar ve aktivistlerin Lozan Antlaşması'nın yarattığı tahribatlara dikkat çekeceklerini ve sürecin yeniden belgelenmesi ile toplumsal hafızanın yeniden canlanmasına ön ayak olmaya çalışacaklarını söyleyen Mutlu, "Bu sergi ile sanatın belgeleme ve toplumsal hafızayı yeniden inşa etme gücünü ortaya çıkarmak istedik" diye ekledi.

Sergiye adını veren  '2+2=KRDSTN' isminin ise Kürt yakın tarihindeki önemli liderlerden Qazi Muhammed'e atfedilen 2+2=Kurdistan sözünden geldiğini söyleyen Mutlu, "Buradaki 2 R Rojava ve Rojhilat'ı, 2 B ise Bakur ve Başûr'u ifade etmektedir" diye belirtti.