Şikayetini Kürtçe anlatan tutsak gazetecinin tedavisine engelleme

Tutsak Gazeteci Zeynel Bulut'un muayenesi, şikayetini Kürtçe anlatması üzerine Türk askeri tarafından engellendi.

Amed'de 16 Haziran 2022'de 15 meslektaşıyla birlikte tutuklanan Xwebûn Editörü Zeynel Bulut, rahatsızlığı nedeniyle götürüldüğü Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesi'nde "Türkçe konuş" muamelesiyle karşı karşıya kaldı. Yaşananları yazılı olarak görüşçülerine aktaran Bulut'un anlatımlarına göre; Bulut, 14 Mayıs'ta götürüldüğü hastanede şikayetini Kürtçe anlattı. Diyarbakır 2 No'lu Cezaevi'nde görevli askerler, bunun üzerine "Kürtçe konuşma, Türkçe konuş" diye müdahale etti. Askerlerin müdahalesine tepki gösteren Bulut, "Irkçılık yapmayın, ben hangi dilde istersem o dilde konuşurum. Kürtçe benim ana dilim ve kendimi Kürtçe daha iyi ifade ediyorum. O yüzden de siz hangi dilde konuşacağıma karışamazsınız" yanıtını verdi.

 MUAYENEYİ ENGELLEYİP KELEPÇELEDİLER

Bunun üzerine araya giren doktor, "Hasta hangi dilde kendini iyi ifade ediyorsa o dilde konuşur" sözleriyle askerleri ikna etmeye çalıştı. Ancak askerler Türkçe konuşma noktasında ısrarcı oldu. Bulut, şikayetini Kürtçe aktarmaya devam ederken askerler bir kez daha müdahale ederek, "Kürtçe konuşmak yasak" dedi.
Bulut, askerlerin "Biz anlamıyoruz" söylemlerine ise "Siz anlamıyorsanız o sizin sorununuz, tercüman getirin" şeklinde karşılık verdi.

 Araya giren doktor, "Ben Kürtçe biliyorum, hastamın derdini Kürtçe anlatmasından daha doğal ne olabilir ki" diye kaydetti. Doktor, askerlerin "Ama Türkçe biliyor" yanıtına ise, "Peki Arapça veya İngilizce konuşsaydı aynı yaklaşımı sergiler miydiniz" şeklinde cevap verdi.  

Askerler, yaşanan tartışmanın ardından Bulut'un muayene olmasına engel olarak, bileklerini sıkacak şekilde Bulut'un ellerini kelepçeledi. Askerler, Bulut'u saatlerde hastane bahçesinde beklettikten sonra cezaevine geri götürdü.