Kürtçe Oyun Yazma Yarışması’nda ödüller verildi

Amed Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu tarafından düzenlenen 5. Ebdurrehîm Rehmî Hekarî oyun yazma yarışmasında ödüller sahiplerini buldu.


Kürtçe oyun yazarlığını geliştirmek amacıyla DBŞT tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen Kürtçe Tiyatro Oyun Yazma Yarışması’nda en iyi ilk üç oyuna ödülleri düzenlenen törenle verildi.
Jüride; Dilawer Zeraq, M. Emin Yalçınkaya, Gulê Ulusoy, Helket İdris ve Rugeş Kırıcı’nın yer aldığı oyun yazma yarışmasına; 12 si cezaevinden, 15’i Güney Kürdistan’dan olmak üzere toplam 36 oyun metni katıldı. 

Yarışma sonucunda; Antep H Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu Ahmed Osman “Fincana Serbixwîn”, Elbistan E Tipi Cezaevi’nden Ahmet Bilge “Çîroka Pergalekê” ve Güney Kürdistan’dan katılan Barzan Wehit Fettah “Pirtûkên Xwînî” adlı oyunla ödülleri paylaştı. Jüri Özel Ödülü ise Onur Burhan Karadeniz Cep Sineması’nda DBŞT oyuncularının Kürtçe Doğaçlama Tiyatro Performansı’nın ardından ödül törenine geçildi. DBŞT Oyuncusu Gulê Ulusoy’un sunduğu törende; jüri adına konuşan Yazar Dilawer Zeraq, jüri olarak, gönderilen oyunlar arasından ilk üç derece gibi bir uygulamaya gitmediklerini ve oyunlar arasından üç tanesini en iyi oyun olarak belirlediklerini söyledi. Ayrıca bir oyuna da jüri özel ödülü verildiğini belirten Zeraq, şunları söyledi: “Amacı tiyatro oyunlarının yazım ve yazarlığını geliştirmek ve Kürtçe tiyatro sanatına yeni oyunlar kazandırmak ve bunu geliştirmek olan yarışmanın daha geniş katılım ve daha başarılı oyunların sahne alabilmesi dileğiyle hepinizi saygıyla selamlıyorum.”

Törende; Yazar Şêxmûs Sefer, Ahmed Osman’ın ödülünü kendisine verilmek üzere yazar Mahmut Neşite’ye verdi. Barzan Wehit Fettah ödülünü Kürt Yazarlar Derneği Başkanı Mehmet Yılmaz’ın elinden alırken, Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Semra Kıratlı, Ahmet Bilge’nin ödülünü kardeşi adına Emel Bilge’ye verdi. Jüri Özel Ödülü’nü Onur Kepenek’e sunan Kültür ve Turizm Daire Başkanı Muharrem Cebe, bu yarışmaların Kürt tiyatro yazarlığını geliştirmek için teşvik edici olduğunu söyleyerek, daha önce yarışmada ödül alan oyunların sahnelendiğini ve bu oyunların kitaplaştırıldığını belirtti. Cebe, gelecek yıl için de yeni oyunlarını yazmak için yazarlara çağrıda bulundu. 
Tören, verilen kokteylin ardından sona erdi.
 

...