Kürdistan’daki katliamları çizimle anlatıyor!

JINHA Muhabiri Zehra Doğan, 2 aydır sokağa çıkma yasağı ilan edilen kentlerde sivillerin katledilmesine tanıklık ettiği olayları soyut çizimlerle anlatmaya çalışıyor.

Kuzey Kürdistan’da Öz Yönetim ilanların bulunduğu kentlerde gazetecilik yapan ve bir çok sokağa çıkma yasağına tanıklık eden JİNHA Muhabiri Zehra Doğan, tanklarla bombalanan kentleri karikatür çizimleri ile anlatıyor.

JINHA Muhabiri Zehra Doğan, 2 aydır sokağa çıkma yasağı ilan edilen kentlerde sivillerin katledilmesine tanıklık ettiği olayları soyut çizimlerle anlatmaya çalışıyor. Silopi’de sokak ortasında katledilen Sêvê Demir, Pakize Nayır ile Fatma Uyar ile Nusaybin’de karnındaki bebeği ile katledilen kadın siluetini çizen Doğan, tanklarla harabeye dönüşen kentleri ile katledilen sivilleri çizimlerle anlatmaya devam edeceğini söylüyor.

Önümüzdeki dönemde Kürdistan kentlerindeki abluka ve katliamın çizimlerini kitaplaştıracağını da kaydeden Doğan, “Günlük tanıklık ettiğimiz katliamları zaten haberlerle kamuoyunu bilgilendiriyoruz. Ancak yaşanan direniş ve trajediyi çizimlerle kalıcılaştırmak istedim. Şuan tanıklık ettiğimiz birçok katliam ile ilgili birkaç fotoğraf karesinden başka hiçbir tarihi veri elimizde yok. Gelecek için karikatür çizimlerini kitaplaştırmayı da düşünüyorum. Çok etkileyici an’lara tanıklık ettiğimizi düşünüyorum. Yaşanan bazı olaylar  romana bile sığamaz. Düşünün, günlerdir bir evin bodrum katında tank ve topların hedefinde olan sivil insanlar var, yine cayır cayır yakılan insan bedenleri… Ana rahmindeki çocuk, annesi ile birlikte katlediliyor. Bende abluka altında kaldığım süreçlerde ilham geldikçe çizim yaptım” dedi. 

Tarihte yaşanan birçok savaşta ressamların çizimi ile belgelendiğini söyleyen Doğan, “Tarihten bu yana hem Picasso ve Goya savaş ortamında çizimleri ile bilinirler. Mesela Picasso Guvernica’ya çizmek için 2 yıl savaş alanında kalıyor. Onun için 2 yıl İspanya’da yaşamış ama sadece savaşı anlatabilen bir tablo çıkartmış. Goya’nın daha medyanın olmadığı bir dönemde çizdiği resimlerle savaşın ne denli bir yıkım olduğunu tüm dünyaya anlatabilmiş. Filistinli bir gazeteci var Malsalı kökenli CoSamko, Filistin’deki kıyımı çizimleri ile anlatıyor. Filistin’deki kıyımı anlamak için dünyada Co Samko’nun çizgi romanına bakılır. Bende böyle bir şey yapmak istiyorum. Çünkü burada yaşanan savaşı gelecekte anlamak için hem resimlerle hem de gerçek olayı belgelemek istiyorum. Bunun bir kanıt, bir delil olması için arşivlere girmesini istiyorum.”

Savaşın dışında savaş çizimleri yaparak halkın duygusunu kullananlara “gelin çizimlerinizi tanıklık ederek çizin” diyen Doğan, “Burada yaşanan savaşı farklı yerlerde bulunan kişiler yaptığı birkaç çizimi sosyal medya üzerinde dağıtarak ün yapmaya çalışılıyor ben buna da karşıyım. Eğer bu savaşı çizmek istiyorsan gel buradaki hakikati görmeden halkın duygusu üzerinde ün yapmak doğru değildir” dedi. 

...