GÖRÜNTÜLÜ

25 Kasım eylemleri

Kadına Yönelik Şiddete Karşı Dayanışma ve Mücadele Günü etkinlikleri kapsamında, Ağrı, Iğdır, Bitlis Amed ve Hakkari'de yürüyüş ile etkinlikler gerçekleştirildi.

Kadına Yönelik Şiddete Karşı Dayanışma ve Mücadele Günü etkinlikleri kapsamında, Ağrı, Iğdır, Bitlis Amed ve Hakkari'de yürüyüş ile etkinlikler gerçekleştirildi. Amed’de KJA’nın düzenlediği basın toplantısında konuşan Ata, “İktidarı elinde bulunduran erkek evde baba ya da kardeş, okulda öğretmen ya da müdür, is yerinde patron ya da iş arkadaşıdır. Kadın yaşamının her alanında bu iktidar ile mücadele etmek zorundadır” dedi.

AMED'DE KADINLAR SOKAKLARA DÖKÜLDÜ

KJA Amed bileşenleri 25 Kasım kadına yönelik şiddetle  uluslararası mücadele ve dayanışma günü sebebiyle etkinlikler gerçekleştirdi. Sümer park Resepsiyon salonunda gerçekleştirilen basın toplantısı ve sinevizyon gösteriminin ardından binlerce kadın, kadına yönelik şiddeti protesto etmek amacıyla Sümer Park ortak yaşam alanından Sur ilçesinde bulunan Dicle Fırat Kültür Merkezine kadar yürüdü.

KJA Amed bileşenleri 25 Kasım kadına yönelik şiddetle  uluslararası mücadele ve dayanışma günü sebebiyle etkinlikler gerçekleştirdi. Sümer park Resepsiyon salonunda gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Ayla Akad Ata, "Yıllardır bu ülkenin en büyük gerçekliği politik kadın hükümlüler ve terörist çocuklar oldu. Biz artık bu gerçeklikle yaşamak istemiyoruz. Arkadaşlarımız sırf devletin yanın da bir de demokrasi olsun dedikleri için tutuklandı, çocuklarımız bu sistemi kabul etmeyip mücadele ettikleri için terörist ilan edildi" dedi.

Kadınların hak ve hukuk arayışlarının devlet erkek iktidarını yıktığını belirten Ata, "İktidarı elinde bulunduran erkek evde baba ya da kardeş, okulda öğretmen ya da müdür, is yerinde patron ya da iş arkadaşıdır. Kadın yaşamının her alanında bu iktidar ile mücadele etmek zorundadır" ifadelerini kullandı.

Bir yıl önce Şengal'deki kadınların göç yoluna düşmesinin dünyanın ayıbı olduğuna dikkat çeken Ata, "Kadınlar DAİŞ canilerinin tecavüzüne, tacizine maruz kaldı, köle pazarlarında satıldı ve sırf bu canilerin eline düşmemek için uçurumlardan atlayarak intihar etti. Tüm bunların sorumlusu geçtiğimiz günlerde Antalya'da toplanan dünyanın gelişmiş 20 ülkesidir" seklinde konuştu.

Şiddetin devlet eliyle gerçekleştirilmesinin bunu meşrulaştırma çabasını da beraberinde getirdiğini belirten Ata, "Bize uygulanan şiddet erkek ve devlet temellidir. Sırf kadın ve muhalif olduğumuz için bu şiddet meşrulaştırılmaya çalışılıyor. Bu durumu kabul etmemiz mümkün değildir. Erkek ve devlet şiddeti politiktir" dedi.

Ata'nın konuşmasının ardından devlet tarafından katledilen 38 çocuğun hikayelerini anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı.

Sinevizyon gösteriminin ardından aralarında Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gülten Kışanak, Amed Milletvekilleri Feleknas Uca, Sibel Yiğitalp ve İlçe Belediye Eşbaşkanlarının da bulunduğu binlerce kadın zılgıt, alkış ve "Jin Jiyan, Azadî" sloganı eşliğinde Sümer Park ortak yaşam alanından Sur ilçesindeki Dicle Fırat Kültür Merkezine yürüdü.

Yürüyüşün ardından Dicle Fırat Kültür Merkezi önünde kadınlara seslenen Zübeyde Zümrüt, "Kadınları katleden zihniyet erkek devlet zihniyetidir. Bu zihniyet dünyanın birçok yerinde hala yaşatılıyor. Bu zihniyetin hakim olduğu yerlerde hala yoldaşlarımız şiddete ve katliama maruz kalıyor" dedi.

Özgürlüğün sokaklarda mücadele ile elde edileceğini aktaran Zümrüt, "Kürt kadınının devlet ve erkek şiddetinden kurtulup özgürleşmesi Kürt halkının özgürlüğünü de beraberinde getirecek. Bu da mücadele ile mümkün olacak" şeklinde konuştu.

Zübeyde Zümrüt'ün ardından konuşan Sibel Yiğitalp, "Devletin ve erkeğin şiddetinin en yoğun hale geldiği bir süreçten geçiyoruz. Bugün Nusaybin'de yürütülen mücadele devletin müdahalelerine rağmen kadınlar tarafından yürütülecektir çünkü kadın yaşamdır, kadın özgürlüktür" dedi.

Devletin 13 gün boyunca bir halkı özgürlüğünden mahrum bıraktığını belirten Yiğitalp, "Devletin kadına ve kadın iradesine karşı yürüttüğü şiddet politikası ortadadır. Buna karşılık biz de diyoruz ki; öz yönetim irademizdir. İrademizden ve mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz" ifadelerini kullandı. 

Yapılan konuşmaların ardından kadınlar zılgıt ve alkışlar eşliğinde dağıldı.

BİTLİS 

Bitlis Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü tarafından 25 Kasım etkinlikleri kapsamında Saîdî Kurdî Caddesi üzerinde basın açıklaması gerçekleştirildi. KJA aktivistlerinin de katıldığı açıklamada, "Jin jiyan azadî" ve "Kadın cinayetleri politiktir" dövizleri taşıyıp mor fular takan kadınlar, adına açıklama yapan belediye çalışanı Berçem Uzar, Türkiye'de kadına yönelik şiddetin yoğun bir şekilde yaşandığını ancak eril şiddetin ortadan kaldırılması için her zaman onurlu bir mücadele yürüteceklerini vurguladı. Bitlis Belediyesi Eşbaşkanı Nevin Daşdemir Dağkıran ise, Kürt kadın hareketinin köklü bir tarihe sahip olduğunu kaydederek, "Kadın yoldaşlarımızın bize miras olarak bıraktığı bu mücadele sonucu kadınların önemli bir yol katletti. Hiç bir şekilde erkek şiddetine boyun eğmeyeceğiz. Erkeğe biat etmeyeceğiz ve eril zihniyete karşı her zaman mücadele edeceğiz" diye belirtti.

Konuşmaların ardından kadın şiddetine yönelik farkındalık yaratmak amacıyla cadde üzerindeki istinat duvarına monte edilen tabelalara mor, yeşil ve mavi renkteki boyalar ile "Jin jiyan azadî" ve "Edî bese" yazıldı. Sabah saatlerinde ise belediyedeki kadın çalışanlar tarafından belediye giriş kapısı önünde erkek çalışanlara mor kurdele takıldı. 

AĞRI 

Ağrı'da Kongreya Jinên Azad (KJA) aktivistleri, 25 Kasım dolayısıyla Belediye İş Merkezi binasından Telekom yürüyüş gerçekleştirdi. Mor fular takan kadınlar, kadına yönelik şiddeti anlatan dövizler taşırken, sık sık "Jin, jiyan, azadî" sloganı attı. Kadınların toplandığı alanda yoğun önlem alarak zırhlı araçlarla birçok sokağı kapatan polis, yürüyüşe engel olmak istedi. Polis engellemesine rağmen yürüyen kadınlar, erbaneler eşliğinde sık sık, "Yaşasın kadın mücadelesi" sloganı attı. Telekom binası önünde yolu tek taraflı trafiğe kapatarak açıklama yapmak isteyen kadınlara, polisin engel olmak istemesi üzerine gerginlik çıktı. Kadınlar polise zılgıtlarla tepki gösterirken, açıklamada konuşan KJA aktivisti Fatma Şahin, AKP hükümeti döneminde kadına karşı gelişen katliamlara değinerek, katledilen kadınları hatırlattı ve kadınların öz savunmalarını geliştirmesi gerektiği vurguladı. 

Konuşmaların ardından eylem zılgıt ve sloganlar ile son bulurken, kadınlar toplu olarak Sema Kültür Merkezi'ne geçerek sinevizyon gösterimine katıldı. 

Doğubayazıt Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü ile Sema Yüce Kadın Danışma Merkezi de, 25 Kasım etkinlikleri kapsamında el bildirileri dağıttı. İlçe merkezinde şehir ulaşımını sağlayan servislere ve iş yerlerine kadına şiddete karşı Kürtçe ve Türkçe sticerler yapıştırıldı. 

HAKKARİ

KJA Hakkari Bileşenleri öncülüğünde, 25 Kasım etkinlikleri kapsamında Bınevş Kadın Merkezi önünde bir araya gelen kadınlar, Bulvar Caddesi boyunca sloganlar eşliğinde yürüyerek, kadın kırımına tepki gösterdi. Bınevş Kadın Merkezi önünde son bulan yürüyüşte konuşan Bınevş Kadın Merkezi Sosyologu Özgül Doğan, kadına yönelik şiddetin giderek arttığına dikkat çekerek, "Türkiye'de kadına yönelik şiddet ve kadının bedeni, kimliği ve emeği üzerindeki baskı her geçen gün artmaktadır. Şiddete karşı sessiz kalınınca daha çok kadının namus cinayetine kurban gideceğimizi, şiddete, eve kapatılmaya ve tecavüze daha çok maruz kalacağımızı bilmemiz gerekir" dedi. 

Açıklamanın ardından kadınlar sloganlar eşliğinde dağıldı. 

HAKKARİ

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde 25 Kasım etkinliklerinin finali eski Cezaevi Kavşağı'nda "Lorina Xweda Venda" adlı tiyatro gösterimi ve ilçe merkezinde yapılan yürüyüşle verildi. Yüzlerce kadının katıldığı yürüyüşte, "Hepimiz Arin'iz", "Kadının öz savunması toplumsallığın temelidir" ve "Kadın demokratik ulusun inşasında öncü güçtür" pankart ile rengarenk lolipoplar taşınırken, kadınlar attıkları sloganlarda erkek ve devlet şiddetine karşı öfkelerini haykırdı. Eski Cezaevi Kavşağı'nda saygı duruşunda bulunulmasının ardından konuşan Gever Halk Meclisi Eşbaşkanı Nazife Evin, "Erkek şiddeti ideolojiktir, öz savunma haktır" diyerek, tüm kadınların erkek ve devlet şiddetine karşı direnmesi gerektiğini kaydetti. AKP iktidarı döneminde kadına yönelik şiddetin tavan yaptığına dikkat çeken Evin, "Gün Kürdistan'da kadınların öncülüğünde gelişen özyönetim iradesini parçalamak isteyen iktidara karşı mücadele etme günüdür. Tüm kadınları her türlü şiddete karşı 'dur' demeye, ölümleri durdurmak için öz savunmaya çağırıyoruz" dedi.

Etkinlik "Jin, jiyan, azadî" sloganları altında çekilen halaylarla son buldu.

'Bedenimize, emeğimize sahip çıkıyoruz'

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde ise KESK'li kadınlar şube binası önünde toplanarak, kadına yönelik şiddeti protesto etti. Emekçiler adına konuşan Eğitim Sen üyesi Sevcan Akkaya, Türkiye'de her gün yaklaşık 5 kadının katledildiğine dikkat çekerek, "Her yıl yüzlerce kadın babaları, kocaları, sevgilileri, en yakınlarındaki erkekler tarafından öldürülüyor. Yüzlerce kadın ve kız çocuğu tecavüze ve cinsel istismara maruz kalıyor. Yanı başımızdaki kadını korumaya çalıştığımız için, yemeği tuzsuz yaptığımız için, boşanmak istediğimiz için, aşklarına karşılık vermediğimiz için, barışmayı reddettiğimiz için, sadece kadın olduğumuz için, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğimiz farklı olduğu için şiddete maruz kalıyor, katlediliyoruz. Evimizde, kapımızın önünde, işyerimizde, sokakta, mecliste, kısacası yaşamın her alanında erkek-devlet şiddetiyle yüz yüze kalıyoruz" dedi. 

Tüm saldırılara karşı, "İnadına barış, inadına eşitlik, inadına direniş" diyen Akkaya, "Biz kadınlar, erkek-devlet-sermaye işbirliğiyle yaşamımızı kuşatma altına alan saldırılara karşı, yaşam alanlarımıza, toprağımıza ve doğaya dönük talana karşı, kentlerimiz üstünde oluşturulan ablukaya karşı, toprağımızdan bizi koparan şiddet, baskı ve zora karşı; emeğimize, bedenimize ve kimliğimize sahip çıkıyoruz" ifadelerini kullandı. 

Açıklamanın ardından kadınlar sloganlar eşliğinde eylemine son verdi. 

IĞDIR 

Iğdır'da Iğdır Belediyesi Kadın Meclisi öncülüğünde, 25 Kasım kapsamında İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi Anıtı önünde basın açıklaması gerçekleştirildi. "Fuhuşa tecavüze sessiz kalma", "Haklı şiddet yoktur", "Cinsel, ulusal ve sınırsal sömürüye son" dövizleri açan kadınlar adına konuşan Belediye Kadın Meclisi üyesi Seyran Ayhan, kadın cinayetlerinde yargının aldığı kararların adil olmadığına dikkat çekti. 

Basın açıklamasının ardından Iğdır Kültür Merkezi'ne kadar sloganlar eşliğinde yürüyüş gerçekleştirildi. Kentteki 25 Kasım etkinlikleri 25-29 Kasım tarihleri arasında Iğdır Kültür Merkezi konferans salonunda ücretsiz film gösterimleri ile devam edecek.

ERZURUM

Erzurum'da ise DEM-GENÇ öncülüğünde merkez Yakutiye ilçesine bağlı Mahallebaşı semtinde basın açıklaması gerçekleştirildi. DBP il binasından semt meydanına kadar yapılan yürüyüşe, DBP ve HDP yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda üniversite öğrencisi katıldı. "Erkek şiddeti ideolojiktir öz savunma haktır" pankartının taşındığı eylemde, "Jin jiyan azadî", "Ekin Wan onurumuzdur" sloganları atıldı. Açıklama alanının yüzlerce polis tarafından ablukaya alınması ise dikkat çekti. Kitle adına konuşan Atatürk Üniversitesi öğrencisi Zilan İştar, kadına yönelik şiddetin devlet politikası olduğuna dikkat çekerek, egemen zihniyete karşı mücadele edeceklerini söyledi.

Eylem DBP binasına yapılan yürüyüşün ardından son buldu.