İsveç Sol Parti: AB'nin PKK'yi terör örgütleri listesinden çıkarmasının zamanı

Sol Parti Milletvekili ve Dış Politika Sözcüsü Hans Linde, artık Avrupa Birliği'nin PKK'yı terör örgütleri listesinden çıkarmasının zamanının geldiğini vurguladı.

PKK'nin ‘terör örgütleri listesinde’ olmasının, Avrupa Birliği ve İsveç'in Türkiye'de barışın sağlanması için aktif bir rol oynamalarının önünde engel oluşturduğunu söyleyen Sol Parti Milletvekili ve Dış Politika Sözcüsü Hans Linde, artık Avrupa Birliği'nin PKK'yı terör örgütleri listesinden çıkarmasının zamanının geldiğini vurguladı.

Birleşmiş Milletler'in İstanbul'da düzenlediği Dünya İnsani Zirvesi'ne katılan İsveç Heyeti içinde yer alan Hans Linde ile İsveç dönüşü, Türkiye izlenimlerini ve bu ayın başlarında yapılan Sol Parti Kongresi'nde PKK'nin terör örgütleri listesinden çıkarılması için alınan kararı konuştuk.

Birleşmiş Milletler'in İstanbul'da yaptığı zirve sırasında İsveç Heyeti'nin aralarında akademisyenler, gazeteciler ve Hırant Dink'in kızının da bulunduğu sivil toplum örgütü temsilcileri ile görüşmeler yaptığını söyleyen Linde, Türkiye'deki gelişmeleri oldukça kaygı verici bulduğunu dile getirdi.

Türkiye'nin hızla demokratik sistemden otoriter bir yönetime doğru yol aldığı değerlendirmesini yapan Linde, “Türkiye'de gerçekleştirdiğimiz temaslarda insanlar, sadece Türkiye'nin gidişinden değil aynı zamanda kendi güvenlik ve geleceklerinden de kaygılı. Akademisyenler barış bildirisinin altına imza attıkları için yargılanıyor ve görevlerinden alınıyor. Akademisyenler tutuklanmadan nasıl bilimsel çalışma yapabileceklerinin yollarını arıyor” dedi.

İSVEÇ BARIŞ İÇİN MÜCADELE EDEN GÜÇLERE DESTEK VERMELİ

Linde, geçen hafta sonu Türk Parlamentosu'nun HDP'li milletvekillerinin dokunulmazlıklarını kaldırdığını ve HDP'li milletvekillerinin tutuklanma riskiyle karşı karşıya kaldıklarını hatırlattıktan sonra şunları kaydetti:

“Eğer halkın oylarıyla seçilen HDP'li milletvekilleri siyasi nedenlerle yargılanırsa, bu Türkiye ve barışcıl çözüm için mücadele edenler açısından büyük bir yenilgi ve gerileme olacaktır. Biz konuyu bir kaç defa İsveç Parlamentosu'nun gündemine getirdik. Dışişleri Bakanı Margot Wallström, Türkiye'deki gelişmeler ve dokunulmazlıkların kaldırılmasından derin kaygı duyduğunu dile getirdi ve Erdoğan'ın tutumunu eleştirdi. Ama bu yeterli değil. Biz kınama ile yetinilmemesini ve İsveç'in Türkiye'de barış ve demokrasi için mücadele eden güçlere destek vermesini istiyoruz.”

DIŞ DÜNYA SAVAŞIN DURDURULMASI İÇİN TAVIR ALMALI

Linde, Avrupa Birliği'nin sığınmacıların Avrupa'ya ulaşmalarını engellemek için Türkiye ile anlaşma yapmasına ve 3 milyar Euro ödemesinden kaygı duyduğunu belirttikten sonra, “Biz bir gün Türkiye'deki insan hakları ihlallerini eleştirip ertesi gün Erdoğan'a milyarlar ödeyemeyiz. Bu, AB ve İsveç'in inandırıcılığını tartışır hale getiriyor. Türkiye'de görüştüğüm pek çok kişi Avrupa Birliği'nin bu sözleşmeyi imzalayarak insan hakları ve demokrasinin gelişmesi için güvenilir bir güç olmada inandırıcılığını yitirdiğini söyledi” şeklinde konuştu.

Kürdistan'a pek çok kez gittiğini ve medyada daha önce ziyaret ettiği Sur'da çekilen resimleri gördüğünde şaşkınlık geçirdiğini söyleyen Linde, “İnsan resimlerin Suriye veya Yemen'de çekildiğini sanıyor. Ama bu resimler Türkiye'den. Beni en fazla olanlar karşısında dış dünyanın sessizliği şaşırtıyor. Türkiye'nin doğusunda tam anlamıyla bir iç savaş sürüyor. Dış dünya açıkça savaşın durdurulması için tavır almalı. Avrupa Birliği savaşın durdurulması ve yeniden görüşmelere başlaması için hem Türk devleti hem de PKK ile konuşmalı” dedi.

PKK'NİN TERÖR ÖRGÜTLERİ LİSTESİNDE OLMASI BARIŞIN ÖNÜNDE ENGEL

Kürt sorununun barışcıl yöntemelerle çözülmesinin önündeki en büyük engellin PKK'nin terör örgütleri listesinde olduğu değerlendirmesini yapan Linde, “Avrupa Birliği PKK'yı terör örgütü olarak kabul ederken Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önüne kırmızı halılar seriyor. Bu açıkça bir çifte standarttır. Aynı zamanda bu, taraflardan birini dışladığı için İsveç ve AB'nin barış için bir güç olmasını ve devreye girmesini engelliyor. PKK'nın terör örgütleri listesinde olmasını Türk Hükümeti kullanıyor. Savaş politikasına terörizme karşı mücadele kılıfını buluyor” dedi.

“Artık Avrupa Birliği'nin Türkiye stratejisini değiştirme zamanı geldi. Giderek daha da otoriterleşen Erdoğan'a açık bir dille bunun böyle devam edemeyeceği söylenmeli. Her iki tarafla da yeniden barış görüşmelerine dönmeleri gerektiği konuşulmalı” diyen Linde, Avrupa Birliği ve İsveç'in bunu yapabilmesinin önkoşulunun PKK'nin terör örgütleri listesinden çıkarılmasından geçtiğini söyledi.

PARLAMENTONUN GÜNDEMİNE GETİRECEĞİZ

Linde, Sol Parti'nin Avrupa Birliği'nin PKK'yı terör örgütleri listesinden çıkarması için somut olarak ne yapmayı düşündükleri sorumuzu ise, “Parlamentoda Türkiye'deki gelişmelerin ele alınacağı bir oturum yapılmasını talep edeceğiz. Aynı zamanda İsveç'in PKK'nin terör örgütleri listesinden çıkarılmasını içeren önergemizi parlamentoya vereceğiz. Bunun hazırlıklarını yapıyoruz ve konuyu güz aylarında gündeme getireceğiz. Biz AB'nin terör listesinin tamamen kaldırılmasını da talep edeceğiz” şeklinde yanıtladı.

Parlamentoda güçlü bir direnişle karşılaşabileceklerini söyleyen Linde, “Gerçekçi olmak gerekirse kısa vadede böylesi bir önerinin parlamentodan geçirme şansı oldukça az. Ama biz böylesi bir tartışmayı başlatacağız. Partileri AB'nin PKK'yi terör örgütleri listesinden çıkararak barışa katkıda bulunacağına ikna etmeye çalışacağız. Diğer partilerin de AB'nin terör listesinin barışın önünde engel oluşturduğunu göreceklerini umut ediyorum” dedi.