İHD savaş bilançosunu açıkladı

İHD Genel Merkezi'nin 21-Temmuz-28 Ağustos tarihleri arasında hazırladığı raporda, gözaltı, tutuklama, darp, işkence, katliam ve infazlarda yaşanan artık gözler önüne serildi.

İHD Genel Merkezi'nin 21-Temmuz-28 Ağustos tarihleri arasında hazırladığı raporda, gözaltı, tutuklama, darp, işkence, katliam ve infazlarda yaşanan artık gözler önüne serildi. Rapora göre, son 37 gün içerisinde 2 bin 544 kişi gözaltına alınırken, 338 kişi ise tutuklandı. Yine bu süreçte yaşanan çatışmalarda 92 asker-polis ve 38 HPG gerillası yaşamını yitirdi. Sivil katliamların 90'ları aratmadığı raporda, son 37 gün içerisinde 47 kişinin katledildiği görüldü.

İHD Genel Merkezi, Amed’de gerçekleştirilecek MYK toplantıları öncesi 21 Temmuz- 28 Ağustos tarihleri arasında yaşanan çatışmalı ortamın bilançosunu İHD Amed Şubesi'nde düzenlediği basın toplantısıyla kamuoyu ile paylaştı. Toplantıya, İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, MYK üyeleri ve bölgedeki şube başkanları katıldı. Hazırlanan raporu okuyan İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, çatışmalı ortamın başlaması ile birçok insanın yaşamını yitirdiğini ve tutuklandığını belirterek, yaşanan hukuksuzluğa dikkat çekti.

2 BİN 544 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Raporda yer alan bilgilere göre, 144 toplantı ve gösteriye müdahale edildi, 2 bin 544 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların 111'i çocuk, 5 i yabancı uyruklu gazeteci/gözlemci. Rapora göre bu kişilerin teyit edilemeyen dağılımına göre 136 kişi DAİŞ üyesi olduğu iddiasıyla, 22 kişi Paralel Yapı iddiasıyla, diğerleri de büyük oranda KCK/PKK ile diğer sol örgüt üyeleri oldukları iddiasıyla gözaltına alındı.

Gözaltına alınanların hemen hemen hepsinin işkence ve kötü muameleye maruz kaldığı belirtilen raporda, insanların gözaltına alınırken darp ve kötü muameleye maruz kaldıklarını görüntülendiği kaydedildi. 198 kişinin ağır yaralı olarak İHD merkez ve şubelerince tespit edildiği belirtilen raporda, 301 kişinin tutuklandığı bunlar arasında 33 DAİŞ, 4 Paralel Yapı, diğerlerinin de PKK/KCK üyesi olduğu iddiasıyla tutuklandığı kaydedildi. Bunlardan 10'u ise çocuk. 

Raporda yine bu süre zarfında İstanbul'da Barış Bloku'nun yürüyüşünün, Amed’de Barış Yürüyüşü'nün, Siirt'te ise Eruh Festivali'nin yasaklandığı kaydedildi. 

12'Sİ ÇOCUK 130 KİŞİ YARALANDI

Toplantı ve gösterilere yapılan müdahale sonucu ve saldırı/operasyonlarda ağır yaralananlara ilişkin verilerin yer aldığı raporda, 12'si çocuk 130 kişinin yaralandığı belirtilirken, bu rakamın hastaneye gidemeyen ve gitmesine izin vermeyenler olabileceği nedeniyle gerçeği tam yansıtmadığı kaydedildi. Raporda bu süre içinde 1 ESP binasına, 1 Kültür Merkezi'ne, Eğitim Sen'e, PSAKD ve Mersin YAKAY-DER binalarına baskın düzenlendiği kaydedildi. 

Raporda yer verilen bilgilere göre, Urfa'nın Ceylanpınar ilçesinde 2 polis evlerinde öldürüldü, Muş ili Malazgirt İlçe Jandarma Garnizon Komutanı Jandarma Binbaşı Arslan Kulaksız öldürüldü, Konya’da DAİŞ üyeleri, Suruç'ta yaşananları protesto yürüyüşüne, evlere ve araçlara saldırdı.

Raporda yer alan diğer bilgiler şöyle: 

2 polis memuru ile 1 asker gerillalar tarafından alıkonuldu. 1 AKP genel meclis üyesi ile Van'ın Saray ilçesinde İran'a açılan Kapıköy Gümrük Müdürlüğü'nde görevli 11 personel alıkonuldu 1 i serbest bırakıldı. Erzurum da 3 sağlık görevlisi gerilla tarafından alıkonuldu daha sonra serbest bırakıldı. Çukurca Üzümlü sınır kapısında 10 gümrük görevlisi alıkonuldu. 3 şantiye basıldı 45 işçi alıkonuldu, işçiler daha sonra serbest bırakıldı, bilinen 2 polis memuru, 1 asker 1 belediye meclis üyesi ile birlikte 24 kişinin gerilla tarafından alıkonulduğudur.

48 sivil yaşamını yitirdi

İstanbul bağcılarda Halk Cephesi üyesi Günay Özarslan
Amed’De, 11 yaşında ki Beytullah Aydın
Şırnak/Cizre'de, Abdullah Özdal
Mardin'de, Abdulkadir Aslan
Mersin'de, Bülent Güngör
Mardin'de, Seyithan Dede
Şırnak/Cizre, Hasan Nere
Amed/Çınar, Osman Çaran, İbrahim Turan
Ağrı, Sezai Yaşar, Ahmet Yaşar, Mirzettin Göktürk
Şırnak/Cizre/Patlama, Sahip Akıl
Şırnak/Silopi, Hamdin Ulaş, Mehmet Hıdır Tanboğa ve Kamuran Bilin
Zergele/ 8 Sivil
Ağrı/Diyadin, Orhan Aslan (16) ve Emrah Aydemir (15)
Amed, Fahrettin Budak
Mardin/Nusaybin, Havzullah Doğan
Muş/Varto, Rahmi Kızıltaş ve Abdullah Toprak
Bitlis,Ömer Cİnkılıç
Amed/Silvan, Serhat Bilen, Hanife Durak, Veysi Toraman
İstanbul/Esenler, Fırat Elma (17)
Şırnak/İdil, Cebbar Acar
Mardin, Ali Akpınar
Amed/Sur, kimliği bilinmiyor (20 yaşları civarında Suriye uyruklu olduğu iddia ediliyor.
Hakkari/Yüksekova, Fettah Es ile henüz isimleri öğrenilemeyen 3 kişi
Şırnak/Cizre, Eyüp Ergen, Baran Çağlı (7), Emin Yanaş (10), Mesut Sanrı (28)
Şırnak, Bahri Külter
Ağrı/Doğubayazıt, Erhan Tanrıkulu (28)

Silahlı çatışmalar/mayın ve patlayıcı saldırılar

166 asker/polis'in yaralandığı, 92 asker/polis ve 1 korucu ile 38 HPG gerillası yaşamını yitirdiği, bu olaylar arasından kalan 1 sivilin öldüğü 34 sivilin yaralandığı iddia ediliyor. Giresun, Ordu, Antalya, Eskişehir, Erzurum, Düzce, Ankara, Burdur, Bursa, Antalya ve Konya illeri ve bazı ilçelerinde linç girişimleri yaşandı. 

Raporda dikkat çekici noktalar ise şu şekilde sıralandı: 

* Batı illerinde özellikle Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı yerlerde polis kimlik kontrollerini sıklaştırmıştır.

* Güvenlik güçleri tarafından yapılan baskınların neredeyse tamamı evlere yapılmış ve bu baskınlarda işkence ve kaba muamele yaşatılmıştır. Evlerin kapıları kırılmış, eşyalar tahrip edilmiş, evde bulunan kişiler (gözaltına alınan/alınmayan) dövülmüş ya da hakaret edilmiştir.

* Tespit edilen toplantı ve gösterilere müdahale sayısı 39’dan çok fazladır, raporda genel olarak il bazında müdahaleler belirtilmiştir, mahalle ve köylerde ki müdahale sayısı belirtilememiştir.

* Güvenlik güçlerinin gerek toplantı ve gösterilerde gerekse rastgele atmış olduğu gaz bombaları evlerde yangınlara sebep olmuş, rastgele atılan gaz kapsülleri nedeniyle (balkonlarında, evlerin içine pencerelerden giren gaz kapsülleri, ya da gösteri sırasında sokaklarda bulunan) insanlar yaralanmıştır ve yaşamlarını yitirmişlerdir.

* Güvenlik birimlerinde personellerin izinleri kaldırılmıştır.

* Amed/Lice, Dersim ve Cudi, Muş/Malazgirt te ki orman yangınları ile, güvenlik birimlerinin rastgele etrafa ateş açması ve gaz bombaları atması nedeniyle meydana gelen yangınlar kent merkezlerinde, evlerde, dükkanlarda maddi ve psikolojik hasara neden olmaktadır. 

* Yayın yasağı nedeniyle insanların haber alma hakları engellenmiştir. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın talebiyle Gölbaşı Sulh Ceza Mahkemesi 25 Temmuz 2015'te 96 internet sitesine erişimi "yasadışı örgüt propagandası yapıldığı" gerekçesiyle engelledi. Kararla ayrıca 23 twitter hesabına erişim de engellendi.

* Batman’da, iç savaşlarda yaşanan bir görüntü bildirilmiştir: Güvenlik güçlerinin hastane baskını…

* Amed merkez Bağlar ilçesi Turgut Özal Bulvarı'nda gri renkli Toyota marka pikaptan inen ve üzerlerinde çelik yelekler bulunan sivil polisler, önünü kestikleri ticari bir aracın içindeki bir genci alarak hızla uzaklaştığı iddiası vardır, bu kişinin kimliği ve nerede olduğu emniyet yetkililerince açıklanmalıdır.

* Doğu illerinden batı illerine (özellikle Akdeniz bölgesi) seyahat eden otobüs firmalarının araçları içlerinde yolcular varken ırkçı saldırılara maruz kalmıştır.

* Özellikle muhalif basına yönelik tehdit, çekimlere izin vermeme, gözaltına alma, darp ve işkence uygulamaları artış göstermiştir. 

* Son 15 gün içerisinde infazlarda ve infaz girişimlerinde de artış görülmüştür. Amed ve Adana çocuğa yönelik şiddette başı çekmiştir. Yine çocukların en fazla gözaltına alındığı ve tutuklandığı bu iller olmuştur.

* Engelli vatandaşlara yönelik gözaltı ve şiddetin yoğunluğu dikkat çekicidir.

* Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde ki şehir merkezlerinde, sokaklara sahipsiz atılan/bırakılan patlayıcıların olduğu ve bu patlayıcıların özellikle çocuklara zarar verdiği görülmektedir.

* Türkiye'nin batı illerinde Kürtlere yönelik linç ve linç girişimleri yaşanmaya başlamıştır.

* Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinden Batı illerine yolcu taşıyan seyahat firmalarına ait araçlar içlerinde yolcu varken linç girişimlerine maruz kalmıştır.

* Bakanlar Kurulu ve valilik kararları ile Siirt, Şırnak, Dersim, Ağrı, Antep, Kars, Amed, Hakkari, Dersim gibi birçok kentte yüzden fazla yerin "Özel güvenlik bölgesi" ilan edilmesi adeta OHAL'in ad değiştirdiğinin ispatı niteliğinde.