Eyalet Başbakanı’ndan AKP’lilere uyarı: Şiddete tolerans göstermeyiz

Darbe girişimi sonrasında AKP yandaşlarının Avrupa ülkelerindeki nefret ve şiddet dolu eylemleri tepki çekerken, Pazar günü Köln’de yapmak istedikleri miting öncesinde Eyalet Başbakanı’ndan uyarı geldi.

Başbakan Kraft, dışlama, nefret ve şiddete tolerans göstermeyecekleri uyarısında bulundu.

Köln’de AKP’nin Avrupa’daki tartışmalı oluşumu UETD tarafından düzenlenmek istenen mitinge karşı birçok siyasi partinin gençlik örgütlerinden karşıt eylem çağrısı gelmiş, iktidar partisi CDU’dan ise yasaklama ihtimali dahi gündeme getirilmişti.

DIŞLAMA, NEFRET VE ŞİDDETE TOLERANS GÖSTERİLMEYECEK

Kentin bağlı olduğu Nordrhein-Westfalen (NRW) Sosyal Demokrat Parti (SPD) üyesi eyalet başbakanı Hannelore Kraft, Türkiye’lilere yönelik bir video mesajında AKP’lileri uyararak, Türkiye’deki çatışmanın NRW’ye taşınmamasını istedi. Herkesin inandığı değerler için gösteri hakkı olduğunu vurgulayan Kraft, bunun ihtiyat ve basiret içerisinde olması gerektiğini söyledi.

AKP’lilerin sözde demokrasi adına yapmak istediği mitinge değinen Kraft, barışçıl geçmesi için çaba sarfedilmesini istedi. Kraft, “Çünkü kendinden olmayanı dışlama, nefret ve şiddete karşı asla tolerans gösteremeyiz” diye uyardı.

ÇATIŞMALARIN ALMANYA’YA TAŞINMASINDAN ENDİŞE EDİLİYOR

Pazar günü iktidardaki SPD’nin gençlik örgütü Jusos da dahil olmak üzere birçok liberal ve sol partiye üye gençler de AKP’nin mitingine karşı eylem çağrısı yapmıştı.

Son olarak yine AKP’nin Avrupa’daki tartışmalı yan kolu UETD tarafından Avusturya’nın Viyana kentinde düzenlenen darbe karşıtı gösteride bir Kürdistanlını restorantına saldırı düzenlenmişti. Olay sonrasında açıklama yapan Avusturya Dışişleri Bakanı, AKP’lileri kastederek “isteyen Türkiye’ye dönüp siyaset yapabilir” demişti.

Benzer şekilde Almanya Başbakanı Angela Merkel’in partisi CDU ile diğer önde gelen siyasi partilerden politikacılar tarafından yapılan açıklamalarda, AKP’nin darbe karşıtlığı adıyla düzenlediği gösterilerdeki ırkçı saldırılara karşı uyarılarda bulunmuşlardı. Alman siyasetçiler, önemli oranda ‘zoraki veya yapmacık darbe’ olarak gördükleri 15 Temmuz sonrasında Türkiye’de oluşan linç ruhunun ülkedeki Türkiyeliler arasında çatışmaları körüklemesinden endişeleniyor.