Birçok merkezde Ermeni-Süryani soykırımı protesto edildi

Ermen ve Süryani soykırımı Avrupa’da da birçok merkezde kitlesel bir şekilde protesto edildi.

Ermen ve Süryani soykırımı Avrupa’da da birçok merkezde kitlesel bir şekilde protesto edildi.

DUİSBURG

Almanya’nın Duisburg kentinde Ermeni ve Süryani soykırımının 100. yıl dönümü nedeniyle bir anma eylemi düzenlendi.

Demokratik Kürt Toplum Meclisi (DTKM), NAV-DEM Duisburg, DİDF, AGİF, ATİK, Kürecik Halk İnisiyatifi, Oberhausen Ermeni-Süryani Kilisesi ve Duisburg Ermeni Cemaati’nin organize ettiği etkinlik saat 17:30’da Duisburg Merkez İstasyonu önünde başladı.

Yüzlerce kişinin katıldığı etkinlikte NAV-DEM Duisburg adına Niyazi Öztaş bir konuşma yaptı. Ermeni Soykırımı’nı anlatan Öztaş, “Bundan tam yüzyıl önce büyük acılara sebebiyet veren Osmanlı zihniyeti, bugün de yaptığı soykırımdan kaçarak acıları daha da derinleştiriyor. Bir an önce soykırımla sebep oldukları acılarla yüzleşmeli” dedi.

Asuri Kilisesi Papazı da yaptığı konuşmada, Türk halkı ile bir sorunlarının olmadığını, sorunun Türk devletinin soykırımla yüzleşmekten kaçınması olduğunu belirtti. Anma konuşmalardan sonra sona erdi.

NÜRNBERG

Almanya’nın Nürnberg kentinde ise Demokratik Güç Birliği’nin düzenlediği etkinliğe birçok ulustan katılım oldu.

Lorenzkirche’de başlayan yürüyüş Nürnberg merkezden geçerek Bauerngasse’de sona erdi. Burada Almanca ve Türkçe konuşmalar yapıldı. Türk devletinin Ermeni halkına 100 yıl önce yaptığı soykırımın kınandığı konuşmalarda, Alman devletinin bu katliama ortak olduğu dile getirildi.

1915’te Ermeni halkına yönelik büyük bir soykırımın gerçekleştirildiği vurgulanan konuşmalarda, Süryaniler başta olmak üzere, diğer azınlıklara büyük katliamların uygulandığı da belirtildi. Gelinen aşamada Türk devletinin hala tüm dünya halklarının içine bakarak, neredeyse tüm dünyanın kabul ettiği Ermeni Soykırımı’nı pişkince inkar etme peşinde olduğu vurgulandı.

Türkiye halklarının Ermeni halkının acılarını derinden paylaştığına da dikkat çekilen konuşmalarda Türk halkının, Kürt halkı, Ermeni halkı ve tüm halkların kardeş olduğu belirtilerek, hiçbir katliamın halkların kardeşliğini yıkamayacağı da ifade edildi.

Eylemde sık sık, “Yaşasın uluslararası dayanışma”, “Kahrolsun Ermeni soykırımı” sloganları atıldı.

HAMBURG

Ermeni ve Suryani-Asuri soykırımın 100. yıldönümünde Hamburg’daki Ermeni ile Süryani cemaatlerinin organize ettiği yürüyüş Dammtor Tren İstasyonu’nun karşısında başladı. Buradan Hamburg Türkiye Konsolosluğna yürüyen bine yakın kişi, konsolosluk önünde çelenk bırakarak mum yaktılar. Aralarında Hamburg Sol Parti Eyalet Parlamentosu Milletvekilleri Christiane Schneider ile Martin Dolzer tarafından yapılan konuşmalarda, soykırımın Almanya ve Türkiye tarafından tanınmasını istendi. Ardından kitle, “1915’i unutmayacağız, unutturmayacağız” sloganı atarak Hamburg Eyalet Parlamentosu binasına yürüdü.

Parlamentonun önünde Hamburg Sol Parti Eyalet Parlamentosu Milletvekili Cansu Özdemir’in yaptığı konuşmada, hem Türkiye hem de Almanya devletlerini işledikleri suçu üstlenmeye çağırdı. Eşitlikçi demokratik bir Türkiye ile bütün halkların bir arada yaşaması mümkün olabileceğini belirten Özdemir, bunu başarmak için mutlaka HDP’yi seçimlerde desteklemek gerektiğini söyledi.

GÜTERSLOH

Almanya’nın Gütersloh kentinde de üç bin kişinin katılımı ile soykırım 100’üncü yılında protesto edildi.

Eyleme, AGİF, Bir-Kar, DKTM Bielefeld, Demokratik Güç Birliği Platformu, CDU, SPD, Die Linke üyeleri de katıldı.

Bir dakikalık saygı duruşundan sonra bir konuşma yapan Rahip Slemen Djallo, Osmanlı döneminde sistemli bir şekilde halkların katledildiğini, sürgüne yollandığını söyledi. “Acımız büyük, yine de isteğimiz şu dur ki, dünyada kan akmasın, insanlar öldürülmesin” diyen Djallo, acılarının hala içlerinde tap taze yaşadığı belirtti. “Bunu sizler yaşatıyorsunuz, her şeyin olumlu olmasını ve kendi kutsal topraklarımıza dönmek istiyoruz” diye konuştu.

Gütersloh Belediye Başkanı Maria Unger ise, 1915 yılında hayatını kaybeden insanlar için başsağlığı diledi. Şu anda kendi topraklarından ayrı yaşamak zorunda kalan halkların iyi bir yaşam, huzur içinde, özgürce beraber olduklarını dile getirdi. Uncer, “Acınız, acımızdır” diye konuşmasını bitirdi.

Dersim Alevi Platformu’ndan Nevzat Şahin ise, “Yüzyıl az zaman değildir. Osmanlı tarihinde yapılan bu katliamın üstü örtülemez. Türkiye; kalbini dinlemeni, gözlerini açmanı bekliyoruz” dedi.

Eylemde ayrıca Evanjelik kilisesi papazı Walchack-Detert, Papaz İsa Acar, Simon Demir, Markus Aydın, Ischo Can, Daniel Gök de birer konuşma yaptı. Eylemde sık sık, “Yaşasın uluslararası dayanışma” sloganı atıldı.

ZÜRİCH

İsviçre’nin Zürich kentinde de Ermeni ve Süryani soykırımı protesto edildi. Ermeni, Asuri, Süryani ve Kürtlerden oluşan onlarca kişi Helvetia Platz’da bir araya geldi. Eylemde yapılan konuşmada, soykırımın Süryani, Asuri, Keldani, Arami, Ermeni ve Helen halklarının bağrında açtığı yaraların açık kaldığı belirtildi. Soykırıma uğrayanların çocukları ve torunlarının nesilden nesile büyük travmayı yaşamaya devam ettiği de belirtilen konuşmada, “Özellikle Süyani halkının yaşadığı katliamları içlerine saklayarak, dünyaya anlatma imkanı bulamamıştır. Fakat ülkemizde ve dünyadaki gelişmelerle birlikte mücadelemiz, Süryani halkının bağrından doğmuş, en başta 1915 Soykırımı Sayfo’yu gündeme almıştır” denildi.

Süryani halkının 25 yıldır Sayfo’nun tanınması için mücadele verildiği, bu mücadelenin Süryani, Asuri, Keldani, Arami halkı tarafından sahiplenildiği de vurgulanan açıklamada, dünya kamuoyunun bu konuda aydınlatıldığı da dile getirildi.

Birçok Avrupa ülkesinin Sayfo’yu tanıma kararı almamış olmasına rağmen önemli tartışmalara da yol açtığına dikkat çekildi.

AvEG-kon’un bildirisinde ise 1915’den, 1938 Dersim Soykırımı’ndan, Çorum, Sivas, Maraş, Gazi, Gezi, Roboski katliamlarına kadar halkların zulme boyun eğmediği ifade edildi.

Günümüzde en soysuz canlı türü olan katliamcı çetelerin Şengal’de, Kobanê’de insanlığı yok etmeye, kanlı katliamlar yapmaya devam ettiği de belirtilen açıklamada, “Dün nasıl kendinden olmayanı yok ettiyse karanlık zihniyet, bugün de öyle devam ediyor” denildi.

İsviçre 7 Haziran Seçim Platformu ve AvEG-kon organize ettiği eylem, soykırımı anlatan “Hayat güzeldir” isimli tiyatro oyunu ile sona erdi.

...