Nobelli ekonomistler: Yunanistan krizinde sorumlu AB ve IMF

Önde gelen ekonomistler ise, Yunanistan’daki krizin birinci sorumlusu olarak AB ve IMF’yi gösterirken, Yunan halkının referanduma ‘hayır’ demesi gerektiğinde ısrar ediyorlar.

Yunanistan halkı bugün Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından sunulan ‘yardım planlarını’ oylayacak. Önde gelen ekonomistler ise, Yunanistan’daki krizin birinci sorumlusu olarak AB ve IMF’yi gösterirken, Yunan halkının referanduma ‘hayır’ demesi gerektiğinde ısrar ediyorlar.

Time dergisine mülakat veren 2001 Nobel Ekonomi Ödüllü ekonomist ve Dünya Bankası eski yöneticisi Joe Stiglitz, AB’nin Yunanistan’a eşi benzeri görülmemiş bir baskı politikası uyguladığını söyledi. Yunanistan’a ‘daha önce görülmemiş ve kasten dayatılan bir depresyon’ olduğunun altını çizen Stiglitz, AB, IMF ve AB Merkez Bankası’ndan oluşan troyka için ise, “mevcut kaosta kriminel sorumluluğu var” yorumunu yaptı.

IMF’nin Yunanistan’ın 300 milyar euro civarındaki borçlarını silmesini isteyen Joe Stiglitz, ekonominin yeniden canlandırılması için de yeni fonlar aktarılması gerektiğini vurguladı.

2008 Nobel Ekonomi Ödülü sahibi ekonomist Paul Krugman ise, Yunanistan ekonomisindeki çöküşün esas sebebinin ülkeye dayatılan ‘kemer sıkma politikaları’ olduğuna dikkat çekti. New York Times’da dün bir makale yayınlayan Krugman, kemer sıkma politikalarının ekonomiyi büyütmeye katkısının olmadığının altını çizdi.

Kemer sıkma politikalarının ekonomiyi bir çıkmaza ittiğine vurgu yapan Krugman, Yunanistan hükümetinin gerektiğinde Euro para biriminden çıkmaya hazırlanmasını tavsiye etti. Krugman, buna rağmen, Euro’dan çıkılmasının bankacılık sektörü için yıkıcı etkileri olabileceğini savundu.

Daha önce makale ve mülakatları yayınlanan diğer bazı Nobel ödüllü ekonomistler de AB politikalarını eleştirmişti. 2014 Nobel Ekonomi Ödülü sahibi Jean Tirole, Le Monde gazetesindeki makalesinde, AB’nin 2009 yılına kadar izlediği düşük faizli kredi politikalarına dikkat çekmişti. Tirole, düşük faizlerin ‘çevre ülkeler’ olarak adlandırılan ülkelerde ‘laksist bir bankacılık denetim sistemine’ yol açtığını savunmuştu.

Adı geçen Nobel ödüllü ekonomistler Yunan halkının bugünkü referandumda AB’nin planlarına ‘hayır’ demesini isterken, Kıbrıs kökenli bir diğer Nobel ödüllü ekonomist olan Christopher Pissarides, referandumda ‘evet’ oyu kullanılması gerektiğini söyledi.

Deutsche Welle radyosuna konuşan Pissarides, Syriza hükümetinin göreve geldiği günden bu yana uyguladığı politikaların ‘yanlış’ olduğunu savundu.