‘Milyonların hayatını tehdit eden Fessenheim santrali kapatılsın’ çağrısı

Fransa’nın Almanya sınırındaki Alsace bölgesinde ülkenin işler haldeki en eski nükleer santrali olan Fessenheim’in kapatılmamasına yönelik tepkiler artıyor.

Fransa’nın Almanya sınırındaki Alsace bölgesinde ülkenin işler haldeki en eski nükleer santrali olan Fessenheim’in kapatılmamasına yönelik tepkiler artıyor. Her iki ülkenin liderlerine bir mektup gönderen Fransız ve Alman dernekleri ise, 3 yıl daha işletilecek santralin en az 7 milyon kişinin hayatını tehlikeye attığı uyarısını yinelediler.

Fransa’nın Alsace bölgesi ile Almanya’nın Baden bölgesinden 12 derneğin imzaladığı ortak mektupta, Fessenheim Nükleer Santrali’nin çevredeki milyonlarca kişinin hayatını riske attığı vurgulandı. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile Almanya Başbakanı Angela Merkel’e gönderilen mektupta, santralin halen yüzde 17,5 oranında Alman elektrik üreticileri tarafından finanse edildiği hatırlatıldı.

Her iki liderden 7 Ekim’de Avrupa Parlamentosu (AP) oturumları için gelecekleri Strasbourg’da görüşme talebinde bulunan 12 dernek arasında Fédération Alsace Nature, Stop Fessenheim ve Anti Atom Freiburg gibi çevre örgütleri de bulunuyor.

Almanya sınırında bulunan ve 1970 yılında inşasına başlanan Fessenheim Nükleer Santrali, 1979 yılında elektrik üretimine başlamıştı. Fransa’nın Colmar ve Mulhouse ile Almanya’nın Freiburg kentlerinin oluşturduğu üçgenin tam ortasında bulunan Fessenheim, halen işletilen en eski nükleer santral olarak öne çıkıyor ve bu özelliği nedeniyle de çevre örgütlerinin tepkisini çekiyor. Nükleer santralin 30 kilometre çevresinde 930 bin, 100 kilometrelik çap çevresinde ise Almanya, Fransa ve İsviçre’den yaklaşık 7 milyon kişi yaşıyor.

Sosyalist Parti (PS) üyesi Cumhurbaşkanı François Hollande’ın da 2012 seçimlerin öncesindeki vaatlerinden olan Fessenheim’in 2016 yılında kapatılması öngörülüyordu. Ancak Hollande, 24 Eylül’de verdiği bir röportajda, santralin kapatılmasının 2018 yılına ertelendiğini duyurmuştu.