Dünya İklim zirvesi öncesinde insan zinciri eylemleri

Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenen Dünya İklim Zirvesinin resmi açılışı yarın yapılacak.

Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenen Dünya İklim Zirvesinin resmi açılışı yarın yapılacak.

Dünya liderleri zirvede bir araya gelecek ancak kamuoyu bu toplantıdan tatmin edici bir sonuç çıkacağına inanmıyor. Çünkü zirve, olağanüstü hal koşullarında toplanıyor.

13 Kasım'da Paris'te 130 kişinin yaşamına mal olan saldırılar ardından olağanüstü hal ilan edilmiş ve gösteri yasakları getirilmişti.

Zirve öncesi 11 bin polis ve jandarma güvenlik için harekete geçirildi. Paris bölgesindeki birçok temel yollar kapatıldı. Yetkililer halkı toplu ulaşım araçlarına yönlendirdi. İstisnai tedbirler 29-30 Kasım günleri için geçerli.

Bu nedenle metro ulaşımı ve belediyeye ait bisikletler ücretsiz hale getirildi. İki hafta sürecek olan 21'inci iklim zirvesine 195 devlet katılıyor. Zirvenin hedefinde 2020 yılından itibaren küresel ısınmaya karşı küresel mücadeleyi örgütleyecek zorlayıcı, tatmin edici ve evrensel bir karar alınması var.

Ancak kamuoyunu, devletlerin bu konuda tatmin edici kararlar alacağına inancı yok.

Yapılan bir araştırmaya göre Fransızların yüzde 72'si "görüntüyü kurtarmak açısından yüzeysel bir anlaşma" yapılacağını düşünüyor.

Bu arada Paris'te eylem yasağına rağmen 10 bini aşkın kişinin katıldığı bir insan zinciri oluşturuldu.

Eylemde, "Onlar ancak biz diz çökünce büyüktürler" ve "Sömürüyorlar, kirletiyorlar, faydalanıyorlar! Acil olan toplumsal sorunlar ve iklim değişiklikleridir" yazılı pankartlar dikkat çekti.

Girişin yasak olduğu Repuplique Meydanı'na sivil toplum örgütlerinin çağrısı üzerine binlerce ayakkabı bırakıldı. Republique Meydanı’nda eylem esnasında güvenlik güçleri ve eylemciler arasında çatışma çıktı. Göz yaşartıcı gazlar kullanan polise ayakkabılar fırlatıldı.

Fransa’nın Toulouse kentinde de binlerce kişi eylem yapmak için bir araya geldi. Ancak Fransa genelindeki olağanüstü hal uygulamasından dolayı eylemin yapılmasına izin verilmedi. Kitle polisin engellerini aşarak, eylemini gerçekleştirdi. Eylemde Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın zirveye katılmak için Fransa’ya gelmesi de protesto edildi.

Dünyanın başka yerlerinde de eylemler gerçekleşti.

28 Kasım günü ile birlikte dünya genelinde onlarca kentte on binlerce kişi sokaklara çıktı. Ve tüm kıtalarda protestolar gerçekleştirdi. 29 Kasım günü için de Seul, Rio de Janeiro, New York ve Meksiko gibi kentlerde protestolar düzenlendi.