Mayıs Ayı Şehitleri Lozan ve Zürih'te anıldı

Kurdistan ve Türkiye devrim mücadelesi yürütürken bu uğurda şehit düşenler için İsviçre'nin Lozan ve Zürih kentlerinde anma düzenlendi.

İsviçre’nin Lozan ve Zürih kentlerinde Mayıs Ayı Şehitleri düzenlenen etkinliklerle anıldı.

LOZAN

Şehit Aile Kurumu (KOMAW) tarafından Lozan Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nde düzenlenen anmaya çok sayıda Kurdistanlı katıldı.

Mayıs ayı şehitleri şahsında 1 dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi. Şehit Aileleri Derneği KOMAW temsilcisi Şinasi Atlı, Denizlerin Mahirlerin, Haki Karerlerin Dörtler’in direniş çizgisiyle Devrim ve Özgürlük Mücadele'nin bugünlere süren tarihi sürecine ilişkin bir değerlendirmede bulundu. Etkinlikte Mayıs Şehitleri için hazırlanan sinevizyon gösterime sonuldu.

Ardından Lajîn Kadın Meclisi adına Sultan Şafak konuştu. Sultan Şafak, özgürlük mücadelesi şehitlerini anarak bu mücadelede kadın hareketinin sürdürdüğü direnişin bu hareketin ana ivmesi olduğuna dikkat çekti. Şafak “Hozan Mizgîn, Leyla Qasım, Şîrîn Elemhulî bu ayda şehit düştü. Binlerce kadın savaşçının mücadelenin bu günlere gelmesindeki emeği ortadadır” diye konuştu.

Halkların Birleşik Devrim Hareketi (HBDH) ile TCŞ (Tevgera Ciwanên Şoreşger) ve TekoJIN adına mesajların verilmesi sonrası KCK Yürüttme Konseyi Üyesi Zübeyir Aydar söz aldı. Zübeyir Aydar, Kürt Özgürlük Hareketi'nin 50 yıllık çetin geçen mücadele tarihinde yaşanan şahadetlerle bir şehitler hareketine dönüştüğüne vurgu yaparak, “Bugün bu hareket kendi askeri gücünü, kendi ekonomik gücünü, kendi bürokrasisini ve siyasi gücünü yaratarak yenilmezliğini ortaya koymuştur” dedi.

Kürt halkının iradesinin yok sayıldığı Lozan Antlaşması'nın 100. yıl dönümüne az bir süre kaldığını dile getiren Aydar, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kürt’ün olmadığı bir masada Kürt halkının kaderi belirlendi. Ülkesi, toprağı, dili, kültürü ve kimliği yok sayıldı. İşte bu 50 yıllık mücadele tarihinde şehitlerimizin verdiği direniş Kürt halkının bugün kendini yoktan var ederek  özgürlük hareketinin yenilmez bir güç olma noktasına evrilmesine ulaştı.”

Türkiye ve Kuzey Kurdistan'da bugün gerçekleşen cumhurbaşkanlığı seçimlerine de değinen Aydar, “HDP'ye kapatma tehdidi, gözaltı ve sindirme politikaları, Rojava'ya yönelen saldırılar, kimyasal silah kullanımları son olarak eşbaşkanları ve tutuklanan binlerce siyasetçisi ilk turda yapılan seçim hilelerine rağmen bugün mecliste 3'üncü parti olmayı başardı. Eğer bugün tüm bu topyekun saldırıların sadece biri AKP'ye ya da başka bir partiye yapılmış olsaydı, bugün tarih sahnesinden silinmiş olacaktı” diye konuştu.

Etkinlik, “Şehîd namirin” sloganıyla sonlandırıldı.

ZÜRİH

Zürih kentinde HBDH tarafından CDK konferans salonunda düzenlenen etkinlikle Mayıs Ayı şehitleri anıldı. HBDH adına yapılan konuşmada Kurdistan ve Türkiye'de devrim mücadelesi yürütürken şehit düşenlerin mücadele mirasına sahip çıkarak halkların özgür yaşam modelini hayata geçirme ideallerine sahip çıkacağımızın sözünü veriyoruz' denildi. 

Konuşmalarla devam eden anmada sinevizyon gösterimi yapıldı.