GÖRÜNTÜLÜ

Irkçı saldırılara karşı Almanya’da protestolar

Belçika'da AKP-MHP'li faşist gruplar tarafından Newroz'dan dönen Kürtlere yapılan saldırılar Almanya'nın birçok kentinde protesto edildi.

Belçika’da Kürtlere yönelik ırkçı saldırılar, Almanya’nın Leipzig, Frankfurt, Giessen, Darmstadt, Stuttgart ve Kassel kentlerinde protesto edildi.

LEIPZIG

Belçika'nın Limburg bölgesindeki Heusden-Zolder kasabasında dün çoğunluğu Rojavalı olan ailelerden oluşan Kürtler, yüzlerce AKP-MHP'li ırkçının saldırısına uğradı. Onlarca kişi sığındığı bir evde yakılma tehdidi yaşadı. Saldırılar sırasında birinin durumu ağır olmak üzere çok sayıda kişi yaralandı. Doğu Almanya Özgür Kurdistanlılar Federasyonu’nun (FED-KURD) çağrısıyla onlarca Kurdistanlı ve Kürt dostları Kürtlere yapılan saldırılara karşı Leipzig merkez tren istasyonunda bir araya geldi.

Ellerinde YPG, YPJ bayrakları taşıyan kitle adına Almanca ve İngilizce açıklamalar yapılarak AKP-MHP iktidarı ve Türk devleti kınandı. Eylemde "Bijî Serok Apo" sloganı atıldı.

FRANKFURT

Frankfurt Merkezi Tren İstasyonun'da bir araya gelen onlarca Kurdistanlı, AKP-MHP'ye bağlı çetelerin Belçika'nın Heusden Zolder kasabasında Newroz dönüşü ırkçı saldırıya maruz kalan Kürt aileler ile dayanışma amaçlı bir protesto eylemi yaptı.

Açıklamada, Belçika polisinin ırkçı çeteler hakkında herhangi bir soruşturma başlatmadığı ve bu vahşete karşı sessiz kalan kurumların derhal harekete geçmesi gerektiği belirtildi.
Kurdistanlılar daha sonra, "Erdoğan çeteleri defol”, “Kahrolsun Erdoğan”, “Bijî berxwedana gerîla” sloganlarıyla Hauptwache meydanına doğru yürüyüşe geçti.

GIESSEN

Belçika’da Kürtlere yönelik saldırılar, Almanya’nın Giessen şehrinde düzenlenen bir protesto etkinliğiyle kınandı. Kürtler ve dostları, saldırıları protesto ederek, dayanışma ve birlik mesajları verdi.

Protesto etkinliğine, Giessen ve çevresinden gelen Kürt toplumu temsilcileri, Alman vatandaşları ve sivil toplum örgütleri katıldı. Etkinlik sırasında yapılan konuşmalarda, Belçika’da artan saldırıların kabul edilemez olduğu ve bu tür şiddet eylemler karşısında birlik olmanın önemi vurgulandı.

Giessen’deki Kürt toplumu temsilcileri, Almanya’da yaşayan Kürtlerin ve diğer azınlıkların güvenliğinin sağlanması gerektiğini belirtirken, Alman hükümetinden ve uluslararası toplumdan bu tür saldırıları kınamalarını ve önlem almalarını istedi.

Belçika’da yaşanan Kürtlere yönelik saldırıların Almanya’da protesto edilmesi, uluslararası toplumun bu tür şiddet olaylarına karşı duyarlılığını gösterirken, birlik ve dayanışma mesajlarının önemi bir kez daha vurgulandı.

DARMSTADT

Dün Belçika’da Newroz kutlamasından evlerine dönen Kurdistanlılara AKP-MHP faşistlerinin saldırısı Darmstadt’ta da protesto edildi. Luisenplatz’ta bir araya gelen onlarca Kurdistanlının protesto eyleminde Avrupa Kurdistanlı Demokratik Toplumlar Kongresi’nin (KCDK-E) bildirisi Almanca dilinde okundu.

Ardından FCDK-KAWA Federasyonu Eşbaşkanı Mehmet Çopan bir konuşma yaptı. Eylemlerinin amacını anlatan Çopan, “Kurdistan’ın tüm parçalarında milyonların meydanları büyük bir coşku ve direniş ruhuyla doldurduğu Newroz alanlarını Avrupa’da yüz binlerin katılımıyla ve sahiplenmesiyle büyük bir halk direnişine dönüştüğü bir aşamada Türk devletinin faşistleri Belçika’da bir kez daha kirli ve barbar yüzünü gösterdi. Bu, gerçekleşen ilk saldırı değil; herkes biliyor. Böyle insanlıkla bağdaşmayan saldırılarla Kürt halkını yıldıramazlar” diye konuştu.

Mitingde sık sık “Bijî Serok Apo”, “Bijî PKK”, “Bijî berxwedana gerîla”, “Faşist Erdoğan” ve “Katil Erdoğan” sloganları atıldı.

KASSEL

Kassel'de Tevgera Ciwanên Şoreşger ve İnternatinalisische Jugend, Belçika’da faşistlerin Kürtlere saldırısına karşı alanlara çıktı. Sloganlar atarak şehrin meydanlarında yürüyen gençler, "Kürt gençleri olarak buradayız, sessiz kalmayacağız" mesajını verdi.

STUTTGART

Stuttgart merkezindeki Kobanê Platz'da (Schlossplatz) bir araya gelen Kurdistanlı gençler, düzenledikleri yürüyüşle ırkçı saldırıyı protesto etti. 

Döviz ve flamalarla Stuttgart caddelerinde yürüyüş yapan yüzlerce genç “İntikam", "Kahrolsun faşizm”, “Bijî Serok Apo" , “Kürtler burada faşistler nerede?"sloganları atarak 5 kilometrelik mesafe katetti.

HAMBURG

Örgütlü Türk faşizmine karşı protestoların gerçekleştirildiği diğer bir Alman kenti ise Hamburg’du. Kürt ve enternasyonalist gençler, Hamburg merkez tren istasyonu yanındaki Hachmannplatz’tan Gansemarkt’a kadar “Hamburg’dan Rojava’ya faşizme karşı” ve “Rabe” (Ayağa kalk) pankartı ile kitlesel bir yürüyüş düzenledi.

Çerxa Şoreşê marşını seslendiren gençler, “Kurdistan faşizme mezar olacak”, “Faschist Türkei” diyerek faşizmi kınarken, “Apocular geliyor”, “Bijî Serok Apo” “PKK” diyerek direnişe tezahürat yaptı.

Alman polisi yürüyüşte slogan atan üç genci göz altına aldı.