GÖRÜNTÜLÜ

İsviçre’de Kurdistan gençleri ve halkı ayakta

Kürt gençleri öncülüğünde halk, dün akşam saatlerinde Belçika’da faşistler tarafından saldırıya uğrayan Kurdistanlı aileler için sokaklara çıktı.

BELÇİKA'DAKİ IRKÇI SALDIRI

Dün akşam saatlerinde Belçika’nın Heusden-Zolder kentinde Newroz’dan dönen Kürt ailelerine yönelik faşist gruplar tarafından yapılan saldırı, İsviçre’nin Lozan, Basel, Winterthur, Olten ve Bellinzona kentlerinde protesto edildi.

WINTERTHUR

Winterhur’da yaşayan Kurdistanlılar da ırkçı saldırıları protesto etti.  Yüzlerce kişinin katıldığı eylemde PKK bayrakları açılarak, "Bijî Serok APO", "Terörist Türkiye”, “Faşist Erdoğan” sloganlarını attı.

Eylemde, Winterthur Kürt Kültür Derneği adına Eşbaşkan Coşkun Dersim bir konuşma gerçekleştirdi. Irkçı saldırılara tepki gösteren Dersim, AKP-MHP soykırım rejiminin Kürt halkını yıldıramayacağının altını çizdi.

AKP ve küçük ortağı MHP’nin pervasızlığının altında yatan nedenin Kurdistan Özgürlük Gerillasının gerçekleştirmiş olduğu şanlı eylem ve direnişleri olduğunu ifade eden Dersim, “Kürt halkının hiçbir baskı karşısında boyun eğmeyeceğini” vurguladı.

Winterthur Kürt Kültür Derneği Üyesi İbrahim Güner ise, yüzlerce faşist Türk ırkçının, çoğunluğu Rojavalı ailelerden oluşan Kürtlere yönelik planlı ve örgütlü bir saldırı gerçekleştirdiğini hatırlattı. Bu saldırıyla Madımak benzeri bir katliamın amaçlandığını söyleyen Güner, "Demokratik değerlerin yaşanılır olduğu Avrupa'da Kürtlerin meşru ve haklı mücadelesine tahammül edemeyip katletmek istediler. Bizler Önder Apo'nun yarattığı ruh, Özgürlük Hareketinin dirayeti ve kararlılığı ile karar verdik; özgürlük davamızdan taviz vermeyeceğiz. Kürt eski Kürt değil ancak Kürtlerde değişmeyen tek şey, direnmektir" şeklinde konuştu.

Eylem ”Bijî Serok Apo”, “İntikam” sloganlarıyla son buldu.

BASEL

Basel’de dün Belçika’da yaşanan faşist saldırılarına karşı Kurdistanlı ve enternasyonalist gençler eylem gerçekleştirdi.

Tevgera Ciwanen Şoreşger ( TCŞ ) ve Jinen Ciwanên Tekoşer ( TekoJIN) öncülüğünde, Basel Claraplatz’da gerçekleştirilen eyleme Kurdistanlıların yanı sıra dost kurumlardan temsilciler de katıldı.

Okunan basın metninde şu mesajlar verildi: “Pazar günü bir kez daha Türk faşistlerinin korkakça ve sinsice saldırılarına tanık olduk. Vahşi bir sürü gibi bir Kürt ailenin evine saldırdılar, ateşe vermek istediler. Bıçaklanan yoldaşımız için, yakılan Kürt sembolleri için intikamımızı alacağız. Türk faşistleri bilmelidir ki, buradan sonuç alamayacaklardır. Kanımızın son damlasına kadar faşizmle mücadeleye devam edeceğiz.”

Claraplatz’da başlayan yürüyüş ve sloganlarla Kaserne’ye kadar devam etti

LOZAN

Lozan’da Tevgera Ciwanên Şoreşger öncülüğünde sokağa çıkan Kurdistanlılar ve dostları, ırkçı saldırıları protesto ederek birlik çağrısında bulundu.

Olay hakkında açıklama yapan Kürt genci, ırkçı saldırıların cevapsız kalmayacağını söyledi. Kürt halkının her zamankinden güçlü olduğunu belirten konuşmacı, ”Kürt halkı yıllardır faşizme karşı amansız bir mücadele içerisindedir. Bu yıl da faşizme karşı direnişin sembolü olarak kutladığımız Newroz bu yıl beraberinde bir ‘müjde’yi de getirmiş, faşist TC devletine büyük bir darbe vurmuştur.”
Heusden-Zolder’de yaşanan saldırıya karşı sessiz kalmayacakları vurgusunda bulunan Kürt genci,  “Tüm Kurdistan gençliği faşizme karşı bir kez daha iradelerini ortaya koymaya devam edecektir. Zafere bu kadar yakın iken bize karşı her saldırıya başkaldırmanın vakti gelmiştir. Bu nedenle sessiz kalmamaya ve faşistlere gereken cevabı vermeye devam edeceğiz” diye konuştu.
Eylem Place de la Gare’de sloganlarla sona erdi.

BELLINZONA



Jinên Ciwanên Tekoşer (TekoJIN) ve Tevgera Ciwanên Şoreşger (TCŞ) öncülüğünde, İsviçrenin Bellinzona kenti tren istasyonu önünde buluşan gençler, Belçika’da yaşanan AKP-MHP faşist çetelerinin Kürt ailelerine yönelik saldırısını protesto etti.

Burada bir konuşma yapan TCŞ Üyesi Serhat Hacıoğlu, Belçika’da tekbir getirerek Rojavalı bir ailenin evinin ateşe verilmek istenmesinin alçakça bir saldırı olduğunu belirterek, “Savunmasız Kürtlere silah çeken bu ırkçı, faşist zihniyeti Cizre bodrumlarında Kürtleri canlı canlı yakmasından biliyoruz. Paris'te Sara, Rojbîn, Ronahî'nin alçakça katletmelerinden tanıyoruz. “Allahu ekber” diyerek Madımak'ta onlarca insanı yakan zihniyetten tanıyoruz” dedi.  

“DAİŞ’in türevleri olan bu ırkçı, barbar, bozkurtçu Türkleri protesto ediyoruz” diyen Hacıoğlu, şu çağrıyı yaptı: “Avrupa devletlerini kendi değerlerine sahip çıkarak, bu ırkçı faşist anlayışları mahkûm etmesini, faşist Türk devletinin Avrupa'daki diyanet ve bir takım dernekler adı altında Kürtleri imha ve inkâr politikaları yürüten terörist organizasyonlarına karşı gerekli tedbir ve yaptırımlar geliştirmeye davet ediyoruz. Unutulmamalı ki son yıllarda Avrupa’da ve en son Rusya'da yaşanan terörist eylemlerini yapan ve yaptıranların faşist Türk devletinden çıkış yapmış olmaları asla tesadüf değildir. Kürtleri ve dostlarını ise bu barbar, ırkçı kültüre karşı durmaya alanlara çağırıyoruz.”
TekoJIN Üyesi Melek Aslan ise, “Belçika’da Newroz’dan dönen ailelere yönelik AKP-MHP’li faşist grupların saldırısının  “Önder Apo’ya Özgürlük, Kürt Sorununa Demokratik Çözüm” hamlesinin büyüdüğü bir dönemde gerçekleşmesi, bu hamlenin faşizmin gölgesinde bırakılmak istediğini açıkça ortaya koymaktadır. Newroz ateşinin etrafında dünyanın her yerinde akın akın büyüyen kitleyi hazmedemeyenlere, Bellinzona TekoJIN ve TCŞ olarak bizler ve tüm gençlik yapılarımızın cevabı, daha çok örgütlenmek ve faşizmden nerede olursa olsun hesap sormak olacaktır” diye konuştu.

OLTEN


Olten tren istasyonunda bir araya gelen Kurdistan gençlik hareketleri ırkçı saldırıyı sivil itaatsizlik eylemi gerçekleştirerek protesto etti.  

TCŞ adına açıklama yapan Xebat Andok, saldırıya gereken cevabı vereceklerini belirtti.

Gençler açıklama sonrası, üzerinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğraflarının bulunduğu flamalar ve PKK bayrakları ile yürüyüşe geçti. Şehir merkezinde  eylemlerini sona erdiren gençler, sık sık “ Bijî Serok Apo”, “Dağlarda Arama, Apocular her yerde”,  “Em kî ne, Apocî ne” sloganları attı.