Van'da pazar esnafı iş yapamıyor

Van’da hem yoksul kesimin hem de yerli ve yabancı turistlerin alış-veriş mekanlarından olan Büyük Halk Pazarı'nın esnafı, ekonomik kriz ve OHAL nedeniyle iş yapamaz duruma geldi.

Van’ın ekonomik yaşamında önemli bir yer tutan ve 'Büyük Rus Pazarı' olarak adlandırılan Büyük Halk Pazarı esnafı, kepenk indirmeye ramak kaldığını söylüyor.

Ekonomik kriz nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını belirten Büyük Halk Pazarı Kooperatif Başkanı Kemal Kaya, bazı günlerde siftah yapmadan dükkânların kapandığını söyledi. Kaya, “Aldığımız mallar haftalarca elimizde kalıyor. Böyle giderse birçok esnaf arkadaşımız kepenk indirecek" dedi. Kaya, OHAL'in sonlandırılıp normalleşmenin sağlanması; ekonomik ve siyasi istikrasızlığının giderilmesinin tüm ülkeye olduğu gibi kendileri de yansıyacağını kaydetti.

ESNAF PATLAMA NOKTASINDA

Büyük Halk Pazarı esnaflarından Hacı Tunç ise geçtiğimiz yıllarda aldıkları 500 TL’lik malları bir hafta içinde tükettiklerini hatırlattı. Tunç, neden iş yapamadıklarını şöyle izah etti:

* Van’da en önemli geçim kaynağı sınır ticareti ve hayvancılıktır. İkisi de durmuş.

* Devam eden OHAL ve çatışmalı süreç, kaygılı bir ortam yaratıyor. Kimse yarın ne olacağını bilmiyor. Bakan çok ama alan yok.

* Buraya daha önce yerli ve yabancı turistler de geliyordu, ancak son bir yıldır kimse gelmiyor.

Tunç, çeklerini ödeyemeyen esnafın psikolojik olarak da patlama noktasına geldiğini ekledi.