Van’da kayyumlardan yeşil alan düşmanlığı

Van’da kayyumların doğa katliamı sürüyor. Geçen ay içinde Barış Parkı'nı yıkarak ilçedeki tek yeşil alanı ortadan kaldıran kayyumlar, bu defa da Van’ın en büyük parkına el koydu.

Van’da DBP’li belediyeler döneminde sahip çıkılan yeşil alanlar, kayyum atanmasının ardından katliama uğruyor.

Van’da park kavgaları DBP’nin kentte bulunan 14 belediyenin 12’sini kazanmasıyla başladı.

SANAT PARKI'NA KARAKOL YAPMAK İSTEDİLER

Van Valiliği ve Emniyet Müdürlüğü DBP’li belediyenin yeşil alan projelerini durdurmak için ilk olarak 2014 yılında Cumhuriyet Caddesi'nde bulunan gümrük binasının yerine karakol yapmak istedi… Ancak söz konusu alan DBP’li Büyükşehir ve İpekyolu belediyeleri tarafından alınan bir karar ile park ve yeşil alan yapıldı. Bu karara Van Valiliği'nin yaptığı itiraz ise henüz sonuçlanmadı. İtiraz sonucu valilik lehine olursa parka karakol yapılacak.

İPEKYOLU PARKI'NA MÜFTÜLÜK MÜDAHALE ETTİ

DBP’li İpekyolu Belediyesi’nin yapmak istediği yeşil parka ise Van İl Müftülüğü ise ‘Uygunsuz davranışlar olabilir’ çekincesiyle müdahale etti. Müftülüğün itirazını yerinde bulunan mahkeme park yapımını durdurma kararı aldı.

BARIŞ PARKI'NDA YIKIM ÇALIŞMALARI

Özalp’ta DBP’li belediye döneminde yapılan Barış Parkı ise ilçenin tek yeşil alanı ve parkı olarak halka hizmet sundu. Ancak Özalp kayyumu 2 hafta önce aldığı bir kararla parkın bir kısmının yıkılmasına ve yerine spor salonu yapılmasına karar verdi.

EDREMİT’TE İLK MÜDAHALE KADIN PARKI'NA

Edremit ilçesinde ise kayyumun belediyeye geldikten sonraki ilk icraatı kadın parkını ortadan kaldırmak oldu. Kadın Barış Parkı sadece kadınların özgürce kullandığı bir mekandı. Kayyum gelir gelmez parkının ismini ve içeriğini değiştirdi.

KENTİN EN BÜYÜK PARKINA TOKİ YAPILACAK!

Kayyumların doğa katliamı bunlarla sınırlı kalmadı. Son olarak Van’da şehrin en büyük parkına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kararıyla konut yapılması kararlaştırıldı. Söz konusu parka bitişik konut yapılmasıyla Van’da halkın dinlenebildiği bir yeşil alan da kalmamış olacak.

Van’da bir dönem askeri bölge olarak kullanılan ardından DBP’li İpekyolu Belediyesi tarafından alınan bir kararla park ve yeşil alana çevrilen Van’ın en büyük parkı şimdi kayyum marifetiyle beton bloklar haline getiriliyor.

Konuya ilişkin resmi karar Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın sayfasında yayımlandı. Böylelikle parkta bulunan yüz yıllık ağaçlar da kesilmiş olacak.

İpekyolu ilçesi Tepebaşı ve Şerefiye Mahallesi'nde bulunan parsellerde yapılan İmar değişikliğine göre söz konusu yeşil alan ve park Jandarma Genel Komutanlığı ile Toplu Konut İdaresi arasında imzalanan protokol kapsamında TOKİ’ye devredildi.

ÇEV-DER: VAHŞET VE DOĞA KATLİAMI

Çev-Der Başkanı Ali Kalçık, konuya ilişkin şunları ifade etti:

"Kapitalizm paranın dışında hiçbir şey düşünmüyor. Bunlar yeşile, insana, doğaya düşman. 2011'deki depremde şehir içinde resmi kurumların taşınması ve yeşil alanın taşınmasından söz eden kurum amirleri, bugün böyle yapıyorsa bu vahşettir, doğa katliamıdır. Amaç insanların nefes almasını bile engellemektir. Toplumsal hassasiyetler göz önünde bulundurmaları lazım. Yürütmenin durdurulmaması için karara kesinlikle itiraz edeceğiz."

EŞ BAŞKAN ÇELİK: İZİN VERMEYECEĞİZ

Kayyum atanan Edremit Belediye Eş Başkanı Nurhayat Çelik ise şunları kaydetti:

“Biz bu konuyla ilgili bir komisyon oluşturduk. Büyükşehirde kayyumların bizim emeklerimizi nasıl bertaraf ettiğini görüyoruz. Bize yasal olmayan her şey onlara yasal oldu. Biz de buna dair bir komisyon oluşturduk ve kamuoyuna duyuracağız. Bu yönlü doğa katliamlarına karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. Belediyelerimiz bir seçimle devredilmedi, ortada bir gasp, işgal var ve dolayısıyla talan söz konusu. 3-5 memur oturup bu kentin adına karar veriyor. Doğa katliamı da bu zihniyetin ürünüdür ve il ve ilçe meclisleri olarak bu durum karşı mücadelemizi yükselteceğiz. Referandumda gördük ki halkın büyük desteği hâlâ arkamızda. Bu peşkeşlere izin vermeyeceğiz, yasal ve demokrasi haklarımızı ortaya koyacağız.”