KESK raporunda 'AKP faşizmine karşı birlik' vurgusu

KESK, toplam 2 bin 522 üyesinin ihraç edildiğini, 71’inin tutuklandığını ve üyelerine yönelik sürgün, aylıktan kesme ile idari para cezası gibi uygulamaların devam ettiğini açıkladı.

KESK'in raporunda, 12 Eylül'ü katbekat aşan uygulamalarla karşılaşıldığı vurgulanırken, "AKP faşizmine birlikte karşı koymak ve ortak mücadele etmek dışında bizi aydınlığa çıkaracak bir yol yok. Mücadelemizi her ne pahasına olursa olsun yükselteceğiz" denildi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), 1 Ocak-31 Aralık 2016 Sendikal Hak İhlalleri Raporu'nu genel merkez binasındaki basın toplantısıyla açıkladı. Toplantıda KESK Hukuk, TİS ve Uluslararası İlişkiler Sekreteri Fatma Çetintaş açıklama yaptı. Çetintaş, "Pek çok başlıkta 12 Eylül’ü katbekat aşan ihlaller ile karşılaşmaktayız" dedi.

İHRAÇLAR

OHAL kapsamında 31 Aralık 2016 tarihine kadar KESK'e bağlı sendikaların üyesi-yöneticisi toplam 11 bin 711 kamu emekçisinin açığa alındığına dikkat çekilen raporda, bunlardan 10 bin 692’sinin görevine iade edildiği, 490’ının OHAL KHK’leri ile ihraç edildi kaydedildi. Açığa almaların sadece OHAL Kanununa dayalı yapılmadığının belirtildiği raporda, 2016 yılı itibarıyla sosyal medya paylaşımları ve "cumhurbaşkanına hakaret" iddiası ile 78 KESK üyesinin açığı alındığı, böylelikle toplam 11 bin 789 KESK üyesi emekçinin açığa alınmış olduğu belirtildi. Rapora göre, 31 Aralık itibarıyla KESK'e bağlı sendika üyesi-yöneticisi toplam 529 kamu emekçisi halen açığa alınmış durumda. 

Raporda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın açıkladığı 135 bin 356 kamu çalışanı hakkında işlem yapıldığı, bunlardan 97 bin 679’unun ihraç edildiği bilgisine yer verildi ve "OHAL kapsamında çıkarılan KHK'ler ile 31 Aralık 2016 tarihine kadar bağlı sendikalarımız üyesi-yöneticisi toplam 2 bin 094 kamu emekçisi ihraç edilmiştir" denildi.

Rapora göre, adli ve idari soruşturmalar sonucu ihraç edilenler de dâhil edildiğinde toplamda 2 bin 179 KESK’linin ihraç edildi. Bununla birlikte 6 Ocak 2017 tarihinde yayınlanan KHK’lar ile ihraç edilen 343 KESK’li de eklendiğinde toplam 2 bin 522 KESK üyesi emekçi ihraç edilmiş durumda.

CEZALAR

Raporda, 2016 yılı içerisinde en az 122 KESK’linin sürgün edildiği bilgisi de paylaşıldı ve "Gerçek rakamların bu sayıyı katladığını tahmin ediyoruz" vurgusunda bulunuldu.

Son bir yıl içerisinde soruşturmalar sonucu 47 aylıktan kesme ve idari para cezaları, 35 kademe ilerlemesi cezası başta olmak üzere çok sayıda cezai müeyyide uygulandı. Yine raporda sendikal eylem ve etkinlikler gerekçe gösterilerek çok sayıda KESK üyesine "Kabahatler Kanununa muhalefet etme" iddiasıyla çeşitli oranlarda para cezaları verildiği aktarıldı.

Raporda, "Cumhurbaşkanına hareket" ve "başbakana hakaret" suçlamalarıyla 59 KESK üyesine adli ve idari soruşturmalar açıldığı ve cezalar verildiği belirtildi. 121 KESK üyesine de sosyal medya paylaşımları nedeniyle soruşturma açıldığı belirtildi.

TUTUKLAMA

Raporda, 2016 yılı içerisinde en az 292 KESK’linin gözaltına alındığı, 71 KESK’linin de tutuklandığı ve gözaltına alınan KESK'lilerin daha sonra KHK'ler ile ihraç edildiği bilgisi paylaşıldı.

KADIN EMEKÇİLERE DÖNÜK BASKILAR

Raporda, AKP hükümetinin kadın karşıtı politikalarına işaret edilirken şunlar kaydedildi: "2016 yılında birçok ilde "25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü" ile "8 Mart Kadınların Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü" etkinlikleri yasaklanmış, engellemeler yaşanmıştır. KESK Kadın Sekreterimiz Gülistan Atasoy ihraç edilmiştir. Örneğin Adıyaman Valiliği, üye sendikamız BES İl Kadın Sekreteri hakkında Konfederasyonumuz tarafından hazırlanan '8 Mart Kadınların Uluslararası Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü'ne ilişkin okuduğu basın açıklaması metninden dolayı soruşturma başlatmış, ardından sürgün edilmiş, daha sonra da açığa alınmıştır."

'MEMUR-SEN LEHİNE AYRIMCILIK YAPILIYOR'

Raporda, KESK üyelerine yönelik lojman tahsisi, tayin ve atamalar, görevde yükselmeler başta olmak üzere birçok konuda hükümetle yakın ilişkide olan Memur-Sen lehine çok açık ayrımcılık yapıldığı ifade edildi. OHAL sonrası birçok yerde idareciler ve kolluk güçlerinin KESK üyelerine, Memur Sen'e geçmeleri için "açığa alınma" ve "ihraç edilme" tehdidinde bulunduğu bilgisi paylaşıldı.

'DİVES ÖZEL HEDEFTE'

İstifaya zorlama konusunda özellikle DİVES üyelerine yapılan baskının dikkat çekici olduğunun ifade edildiği raporda, şöyle denildi: "Hükümete diyet borcunu ödeme telaşındaki Diyanet İşleri Başkanlığının ve idarecilerinin birçok yerde sendikamızın adını vererek anti propaganda yapmaları, ayrımcı davranmaları sendikamızı ciddi şekilde etkilemektedir. 2016 yılında toplam 509 üyesi olan DİVES’in 54 üyesinin ihraç edilmesi yönelimin merkezi olduğunu göstermektedir. Diyanet İşleri Başkanlığı laiklik karşıtı faaliyetlerinin yanı sıra sendikal faaliyetlerde de yanlı ve ayrımcı davranarak kurumun tüm olanaklarını AKP’nin politikaları ve ihtiyaçları doğrultusunda kullanmaktadır."

'KAYYUMLAR TİS'LERİ İPTAL ETTİ'

Rapora göre Kürt illerindeki belediyelere kayyum atanmasıyla birlikte TİS sözleşmeleri de iptal edildi. TÜM BEL-SEN ile Derik Belediyesi arasında imzalanan TİS sözleşmesinin atanan kayyum tarafından, 10 Ekim 2016 tarihinde iptal edildiği belirtildi. Raporda, "Kayyum atanan belediyelerde sendikalarımızdan istifa edilmesi için sistematik bir çalışma yürütüldüğünün en bariz örneği Batman’da yaşanmıştır. Batman Belediyesine atanan Kayyumun atadığı yandaş sendika yöneticisi kayyum yardımcısının baskısı ve teşviki sonucu sendikamız TÜM BEL-SEN üyesi 150 kişi istifa etmiş, büyük çoğunluğu yandaş sendikaya geçmiştir" denildi.

'İŞ GÜVENCESİ ORTADAN KALDIRILDI'

İhraçlarla birlikte kamu emekçilerinin iş güvencesinin yasal, anayasal değişikliğe gidilmeden ortadan kaldırıldığına dikkat çekilerek, "On binlerce kamu emekçisi işsiz bırakılarak ailesiyle birlikte sokağa, açlığa terk edilmiştir. İş yerlerinde iş barışı tamamen ortadan kalkmış durumdadır. Kamu emekçilerinin yan yana çalıştığı iş arkadaşına bile güvenmediği, baskı ve tedirginliğin tüm iş yerlerini ele geçirdiği bir süreçte kamu hizmeti üretilmeye çalışılmaktadır! Ekonomik kriz derinleşiyor ve çalışan emekçiler de sefalet sınırında yaşam mücadelesi veriyor" diye belirtildi.

'DAYANIŞMA VE BİRLİKLE SALDIRILARI PÜSKÜRTECEĞİZ'

Raporun sonunda, AKP'ye karşı mücadele çağrısında bulunuldu: "Dünden bugüne yalnızca kendi üyeleri için değil tüm kamu emekçilerine dönük haksız, hukuksuz uygulamalar ve sömürü karşısında hiçbir siyasi iktidara boyun eğmeyerek mücadele eden Konfederasyonumuz KESK tam da bu özelliğinden dolayı AKP iktidarının ve yandaşlarının hedefi olmaktadır. AKP faşizmine birlikte karşı koymak ve ortak mücadele etmek dışında bizi aydınlığa çıkaracak bir yol olmadığının bilinciyle tüm ezilenler ve ötekileştirilenlerle birlikte büyük bir dayanışma ağını kuracak, baskıları göğüsleyecek ve püskürteceğiz. Fiili, meşru ve hukuki mücadelemizi her ne pahasına olursa olsun yükselteceğiz."