IOM: Libya’da göçmenler köle pazarlarında satılıyor

BM'ye bağlı Uluslararası Göç Örgütü tarafından yayınlanan bir raporda, iç savaşa rağmen Avrupa’ya geçişteki en önemli duraklarından olan Libya’da insan tacirlerinin göçmenler üzerinden tam bir köle pazarı oluşturduklarına dikkat çekildi.

İsviçre’nin Cenevre kentinde tanıklardan edinilen bilgileri paylaşayan IOM Libya Temsilcisi Othman Belbeisi, ülkede göçmenler üzerinden oluşturulan köle pazarlarının varlığına işaret etti.

Göçmenlerin pazarlarda 200 ile 500 dolar arasında ‘satıldığını’ söyleyen Belbeisi, bu kişilerin daha sonra göçmenleri ‘işleri için kullanabildiğini’ kaydetti. Bazı göçmenlerin insan tacirlerinin elinden kaçmayı başardığını söyleyen Belbeisi, halen köle konumunda olan göçmenlerin olduğunu belirtti.

IOM Özel Misyonlar Direktörü Mohammed Abdiker ise, Libya’da ‘feci bir durumun’ söz konusu olduğunu söyledi. Abdiker, insan tacirlerinin eline düşen göçmenlerin sistematik olarak açlık, cinsel istismar ve hatta ölümle karşı karşıya kaldıklarına dikkat çekti.

IOM raporuna göre, Libya’ya gelen ve çoğunluğu mültecilerden oluşan göçmenler büyük oranda kamuya açık alanlarda oluşturulan köle pazarlarında satılıyor. Rapora göre, göçmen kadınlar ya cinsel istismara uğruyor ya da cinsel amaçlı köle olarak ‘satılıyor’.

Raporda, Avrupa’ya gitme hayaliyle Sahra Altı Afrikası ülkelerinden gelen göçmenlerin birçoğunun rehin alındığı ve fidye karşılığında serbest kalmayı başardıkları bilgisi de paylaşıldı.

2011 yılında Muammer Kaddafi’nin devrilmesi ardından Libya’da farklı grupların hakimiyeti söz konusu. Trablus’daki ‘Ulusal Birlik Hükümeti’nin yanı sıra ülkenin doğu ve güneyinde birçok milis grubu bulunurken, Libya, siyasi istikrarsızlık nedeniyle insan tacirlerinin en aktif olduğu ülkelerin başında geliyor.