Fransa’da çevre kirliliğine karşı vinyet uygulaması zorunlu olacak

Fransa’da 1 Ocak’tan bu yana yürürlükte olan ancak zorunlu olmayan motorlu araçlara vinyet uygulaması birçok kentte zorunlu olacak. Hükümetin çevre dostu taşıtları teşvik için yeni önlemler düşündüğü de bildirildi.

Son haftalarda başta başkent Paris olmak üzere birçok büyük kentte hava kirliliğinin üst seviyelere çıkması nedeniyle kirliliğe yol açan motorlu araçlar konusu yeniden gündeme gelmişti. Yaz aylarında 1997 yılı öncesinde üretilen araçların Paris ve Grenoble gibi kentlerin merkezinde sürüşünün yasaklanması ardından, çevre kirliliğine karşı önlemlere yenileri eklendi.

Daha önce kararlaştırılan ve ‘hava kirliliğine karşı vinyet’ olarak da bilinen uygulamanın birçok kentte zorunlu olması dünkü Bakanlar Kurulu’nda kabul edildi. Buna göre, kent belediyeleri araç sürücülerine kullandıkları araçların gaz salınım miktarlarını baz alarak vinyet alma zorunluluğu getirebilecek.

4 FARKLI VİNYET TÜRÜ

CRIT’air adı verilen vinyetlerin yeşil renkte olanları tümüyle elektrik veya hidrojen enerjisiyle çalışan araçlara verilecek. Bu araçlar çevre dostu olarak bilindiğinden kentlere girişleri sorunsuz olacak.

2011 yılından sonra üretilen benzinli araçlara mor, 1 Ocak 2006 ile 31 Aralık 2010 arasında üretilen benzin motorlu taşıtlar ile 2011’den itibaren üretilen dizel araçlara sarı vinyet getiriliyor.

Yine 1 Ocak 1997 ve 31 Aralık 2005’e kadar üretilen benzinli taşıtlar ile  2006-2010 sonu arasında üretilen dizel motorlu taşıtlar için ise turuncu renk vinyet zorunluluğu olacak.

Fransa’da trafikte olan taşıtlardan yüzde 6’sının çevreye en az zararı veren yeşil ve mor vinyetliler olacağı tahmin edilirken, yüzde 23’ünü sarı vinyetlilerin ve yüzde 40’ını ise turuncu vinyetli araçların oluşturduğu belirtiliyor.

ELEKTRİKLİ TAŞITLAR DAHA FAZLA TEŞVİK EDİLECEK

Sosyalist Parti (PS) üyesi Çevre Bakanı Segolene Royal tarafından daha önce hazırlanan ve yürürlüğe giren kanunlarla, elektrikli taşıt ile motorsikletlere bin ile 10 bin euro arasında teşvik veriliyor.

Ayrıca, Fransa genelinde var olan otoyol ücretlerinin elektrikli araç kullanıcıları için kaldırılmasına ilişkin müzakerelerin otoyol işletmecisi şirketlerle devam ettiği de biliniyor.